Muzeju nakts odziņas – dzelzceļnieku tērpu skate un Dzelzceļa transportlīdzekļu parāde
Jau 155 gadus dzelzceļš ir bijis valsts vēstures aculiecinieks un dalībnieks – tam par godu Latvijas iedzīvotājus līdz pat 2016. gada nogalei gaida daudzveidīga pasākumu programma „Dzelzceļam Latvijā – 155”.
Kultūra
2016. gada 19. maijs, 11:21

Muzeju nakts odziņas – dzelzceļnieku tērpu skate un Dzelzceļa transportlīdzekļu parāde

Jauns.lv

Šo sestdien, 21. maijā norisināsies tradicionālā Muzeju nakts, kad no pulksten 19.00 apmeklētājiem savas durvis vērs muzeji visā Latvijā, piedāvājot plašu aktivitāšu klāstu kā bērniem, tā pieaugušajiem. Šajā maģiskajā naktī, atzīmējot 155. gadadienu, kopš Latvijā atklāta pirmā dzelzceļa līnija, Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā rīdziniekus un galvaspilsētas viesus priecēs unikāla dzelzceļnieku vēsturisko tērpu skate, savukārt Jēkabpilī, Krustpils stacijā, visi interesenti aicināti apmeklēt ekskluzīvu Dzelzceļa transportlīdzekļu parādi.

Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā (Rīgā, Uzvaras bulvārī 2a) no pulksten 19.00 līdz 1.00

būs atvērti un apskatei pieejami dažādi dzelzceļa transportlīdzekļi, tostarp tvaika lokomotīve, elektriskais vilciens, 20. gadsimta 70. gadu salonvagons, dīzeļlokomotīve, manevru lokomotīves u.c. Tāpat ikvienam būs iespēja iejusties kādā senatnīgā tēlā – pielaikot dažādus retro aksesuārus un iemūžināt to fotogrāfijā.

Vakara īpašā odziņa būs

dzelzceļnieku tērpu parāde

ar vairāk nekā 40 dažādiem formas tērpiem, sākot no cara laikiem un beidzot ar mūsdienām. Tērpi tiks demonstrēti āra ekspozīcijā pulksten 20.00 un 22.00, un tos izrādīs paši dzelzceļnieki. Katra parāde ilgs aptuveni 30 līdz 40 minūtes.

Vēsturisko kostīmu atjaunošanā un parādes tērpu sagatavošanā tika piesaistītas arī modes un stila pasaules profesionāles – modes dizainere, Latvijas Mākslas akadēmijas Modes dizaina nodaļas docente Māra Binde un stila dizainere, modes pasākumu režisore Kristīne Rudzinska.  „Darbs pie šo vēsturisko tērpu atjaunošanas bija patiesi interesants – tā bija iespēja ne vien iedziļināties mūsu pagātnē un kultūras mantojumā, bet vienlaikus radīt mūsdienu publikai pieejamas, taustāmas vēstures liecības par vairāk nekā 100 gadu ilgu periodu Latvijas dzelzceļa vēsturē. Latvijā cara laiku dzelzceļnieku tērpi līdz mūsdienām nemaz nav saglabājušies, tāpēc to atjaunošana tika veikta, rūpīgi pētot fotogrāfijas un lasot pieejamo literatūru, lai radītu maksimāli precīzas šo tērpu kopijas, savukārt Latvijas Republikas laika dzelzceļnieku apģērbi tika darināti, par paraugu ņemot Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja tērpu eksponātus. Patiess prieks, ka ieguldītais darbs jau sestdien, Muzeju naktī būs pieejams un aplūkojams arī plašākai publikai – tā būs iespēja ikvienam kaut uz mirkli doties krāšņā ceļojumā laikā un pašam klātienē sajust un pieredzēt seno laiku “elpu”, modi un stilu,” teic Māra Binde.

Savukārt stila dizainere, modes pasākumu režisore Kristīne Rudzinska uzsver: „21. maijā Dzelzceļnieku modes skate piedāvā unikālu iespēju ielūkoties četros dažādos vēsturiskā un mūsdienu laika posmos caur uniformas prizmu. Apģērbs vienmēr ir arī valdošās politiskās un ekonomiskās iekārtas, kā arī sabiedriskā noskaņojuma spogulis. Vēl vairāk tas attiecas uz uniformu piegriezumu un dizainu, jo uniformas nēsātāji atspoguļo noteiktu statusu, kā arī garantē drošību savā profesionālajā sfērā. Man bija interesanti ne vien izpētīt tērpu nianses, no kuriem atsevišķi autentiski eksemplāri ir Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja saglabāti un restaurēti, bet arī tuvāk iepazīties ar modes skates modeļiem - dzelzceļniekiem, kuri ir ne vien atvērtas un atraktīvas personības, bet arī strādā Latvijas dzelzceļā paaudžu paaudzēs.”

Tāpat Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā Muzeju nakts ietvaros no 19.00 līdz 01.00  būs apskatāma arī festivāla „Rīgas Fotomēnesis – 2016”

laikmetīgās fotogrāfijas izstāde „Teritorijas, robežas un savienojumi”

. Vairāk informācijas www.railwaymuseum.lv.

Savukārt Latvijas dzelzceļa vēstures muzeja ekspozīcijā

Jelgavā, Stacijas ielā 3 no pulksten 19.00 līdz 01.00

ikviens ir aicināts iepazīt tālajā 1868. gadā atklātā Rīgas-Mītavas dzelzceļa vēsturi, uzzināt par Jelgavas stacijas likteni, kā arī pašiem radīt savu stāstu vai pat leģendu par braucienu no senās Mītavas uz Rīgu. Pašiem mazākajiem muzeja viesiem tiks rādītas multiplikācijas filmas, īpašais dzelzceļa cirks, kā arī piedāvāta iespēja paust savas radošās idejas, zīmējot Jelgavas dzelzceļu.

Jēkabpilī, Krustpils stacijā,

Muzeju nakts ietvaros

no pulksten 15.00 līdz pat 1.00 naktī norisināsies ekskluzīva Dzelzceļa transportlīdzekļu parāde

. Pirmo reizi Latvijā visiem interesentiem tiks sniegta iespēja paviesoties lokomotīves iekšpusē, aplūkot iespaidīgās sliežu ceļa uzturēšanas darba mašīnas un iejusties restorānvagona viesa godā. Kopumā visiem zinātkārajiem parādes apmeklētājiem būs iespēja tuvāk iepazīties ar 8 iespaidīgiem eksponātiem.

Jau no pulksten 17.00 pasākuma vietā būs iespējams baudīt grupas „Dzelzs vilks” uzstāšanos, bet no pulksten 21.00 muzicēs jauniešu grupa „ORDER”.

Tāpat katrā no šīm Muzeju nakts norises vietām Rīgā, Jelgavā, un Krustpils stacijā būs iespējams

izmēģināt arī azartisko ceļojumu spēli „Dzelzceļa spēle. Toreiz un tagad”.

Esot katrā no spēles 155 objektiem, ar spēles aplikācijas palīdzību jānofotografē objekts tādā rakursā, kā tas attēlots aplikācijā esošajā vēsturiskajā fotogrāfijā, rezultātā iegūstot fotokolāžu, kurā daļu veido vēsturiskais foto, daļu – aplikācijas lietotāja nofotografētais attēls. Spēle būs interesanta ikvienam, kam patīk izbaudīt atklājēja prieku, iepazīstot Latvijas dzelzceļa vēsturisko un industriālo mantojumu.

Jau 155 gadus dzelzceļš ir bijis valsts vēstures aculiecinieks un dalībnieks – tam par godu Latvijas iedzīvotājus līdz pat 2016. gada nogalei gaida daudzveidīga pasākumu programma „Dzelzceļam Latvijā – 155”. Apmeklējot gadadienai veltīto mājas lapu

www.dzelzcelam155.lv

, ikvienam interesentam ir iespēja sekot līdzi visām plānotajām programmas aktivitātēm, iepazīties ar „Dzelzceļa spēles. Toreiz un tagad” vēsturiskajiem punktiem visā Latvijā, kā arī uzzināt daudz jaunu faktu un vēstures liecību par dzelzceļa attīstības līkločiem Latvijas teritorijā.

Karlīna Timofejeva / Foto:

dzelzcelam155.lv