foto: Rojs Maizītis
Grīziņkalniešiem dzīve Alauksta ielā pārvērtusies par elli
Grīziņkalniešiem, kuri mīt Alauksta ielas 21. namā, jau gadu gadiem dzīve pārvērtusies par izdzīvošanas skolu. Namu apsaimniekotāji netiek galā ar īrniekiem - viņi nemaksājot un zogot.
Sabiedrība
2017. gada 20. aprīlis, 06:20

Grīziņkalniešiem dzīve Alauksta ielā pārvērtusies par elli

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Rīdziniekiem, kuri dzīvo pirms vairāk nekā 100 gadiem celtā sešstāvu īres namā Grīziņkalnā, Alauksta ielā 21, ikdiena pārvērtusies par izdzīvošanas pārbaudījumu ekstremālos apstākļos. Īrnieki žēlojas, ka apsaimniekotāji par ēku neliekas zinis, bet apsaimniekotāji sūkstās par iedzīvotāju neapzinīgumu.

„Tās ir šausmas, kas notiek mūsu mājā! Elektrības vadi karājas kāpņu telpās uz Dieva goda vārda. Namu pārvalde neliekas zinis par nama apsaimniekošanu – viss jūk un brūk. Mani kaimiņi uzvedas kā bordelī – trokšņo un zog elektrību. Esmu vērsusies pēc palīdzības pašvaldības uzņēmumā „Rīgas namu pārvaldnieks”, bet tur nekādu atsaucību neesmu saņēmusi. Vienīgais maksāju lielus rēķinus un maksu par apsaimniekošanu,” par nepanesamo dzīvi Alauksta ielā 21 Kasjauns.lv sūkstījās kāda nama iedzīvotāja.

Ka dzīve šajā namā nav rožu dārzs, portālam Kasjauns.lv apliecināja arī mūzikas žurnālists Sandris Vanzovičs, kurš tieši šī iemesla dēļ pirms kādiem sešiem gadiem izvācies no šīs mājas:

„Tas, ka tur nav kārtības, varētu būt taisnība. Vienreiz pirms Lieldienām ēkā nozaga elektrības skaitītāju un mans dzīvoklis palika bez elektrības. Par to īpaši neuztraucos, jo devos brīvdienās uz laukiem. Kad pēc piecām dienām atgriezos, skaitītājs joprojām nebija uzradies un elektrība nebija pieslēgta. Dzīvokli īrēju no tā saimnieces, maksāju ne mazo naudu, bet viņa, izrādās, „Rīgas namu pārvaldniekam” nebija maksājusi ne santīma (toreiz vēl bija lati). Parāds bija iekrājies vairākos tūkstošos. Punktu manai pacietībai pielika tas, ka pie manām durvīm klauvēja tiesu izpildītājs ar policiju un grasījās aprakstīt dzīvoklī esošo mantu par rēķinu nenomaksu. Kad pateicu, ka tās ir manas, nevis dzīvokļa īpašnieka mantas, un es neesmu vainīgs, mani lika mierā un deva laiku desmit dienu laikā izvākties no dzīvokļa. Tur visu laiku kāds tiesājās par dzīvošanu un parādiem...”

Izrādās, ka šo gadu laikā nekas nav mainījies, un nama apsaimniekotāji aizbildinās, ka neko nevar izdarīt, jo iedzīvotāji gan zog elektrību, gan nemaksā par komunālajiem pakalpojumiem.

Akciju sabiedrības „Sadales tīkls” preses sekretāre Tatjana Smirnova Kasjauns.lv teica: „Lai novērtētu mājas Alauksta ielā 21 iekšējā elektrotīkla tehnisko stāvokli, aicinām vērsties pie šīs ēkas apsaimniekotāja vai īpašnieka, jo „Sadales tīkla” atbildībā ir elektroenerģijas piegāde un elektrotīklu uzturēšana līdz noteiktajai elektroenerģijas piegādes robežai, savukārt pašu klientu kompetencē ir savu objektu iekšējo elektrotīklu uzturēšana.

„Sadales tīkla” elektromontieri ikdienā novērojuši gan labas prakses piemērus, kad daudzdzīvokļu namu iekšējie elektrotīkli ir sakārtoti un droši, gan situācijas, kad ēkas iekšējais elektrotīkls ir jāsakārto – redzama virkne haotiski savilktu vadu, uzstādīti neatbilstoši drošinātāji, nekvalitatīvi kontaktu savienojumi un citas pazīmes, kas liecina, ka ir nepieciešams preventīvi atgādināt par tīklu elektrodrošību un ugunsdrošību.

Šāda situācija, kad iekšējais objekta elektrotīkls nav sakārtots, novērota arī Alauksta ielā 21, bijuši gadījumi, kad „Sadales tīkla” darbinieki šajā ēkā ir konstatējuši elektroenerģijas skaitītāja bojājumu vai elektroenerģijas skaitītāja zādzību.

„Sadales tīkls” aicina klientus, ja ir aizdomas par citas personas nelikumīgu elektroenerģijas lietošanu, par trešās personas nesankcionētām un ļaunprātīgām darbībām pie elektroenerģijas skaitītāja vai plombējuma bojāšanu, ziņot - norādot notikuma vietu un sniedzot precizētu aprakstu savam elektroenerģijas tirgotājam vai informēt „Sadales tīklu”, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 8403 vai nosūtot informāciju uz e-pastu: st@sadalestikls.lv.

Nav līdzekļu apjomīgiem remontdarbiem

Kasjauns.lv uzzināja, ka nama Alauksta ielā 21 iedzīvotāju parāds par apsaimniekošanas un komunālajiem pakalpojumiem ir sakrājies vairāku tūkstošu eiro apmērā un tādēļ pašlaik nav līdzekļu, lai remontētu māju. „Rīgas namu pārvaldnieka” Komunikācijas nodaļas projektu vadītāja Santa Vaļuma portālam Kasjauns.lv pastāstīja:

„Jānorāda, ka jebkurus plānveida remontdarbus mājai pārvaldnieks var veikt mājas kopīpašnieku nodrošinātā finansējuma ietvaros, ievērojot kopīpašnieku pieņemtos un iesniegtos kopības lēmumus.

Obligāti veicamo dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas darbu plānotās ieņēmumu un izdevumu tāmes kopsavilkums nākamajam gadam tiek sagatavots atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr.1014 noteiktajā kārtībā un termiņā.

Ik gadu ikviens dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašnieks tiek savlaicīgi informēts par mājai plānotajiem/nepieciešamajiem apsaimniekošanas procesiem, kā arī par mājai nepieciešamajiem plānveida remontdarbiem. Ar minēto kopsavilkumu (apsaimniekošanas tāmi un remontdarbu apkopojumu) nākamajam gadam ikviens dzīvokļa īpašnieks katra gada oktobrī var iepazīties elektroniski, autorizējoties www.e-parvaldnieks.lv, kā arī apsaimniekošanas tāme un dzīvojamajai mājai nepieciešamo remonta darbu apkopojums nākamajam gadam tiek ievietots katra dzīvokļa īpašnieka pastkastītē. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.1014 – dzīvokļu īpašnieku kopībai, ievērojot lēmuma iesniegšanas termiņu, ir jāiesniedz kopības lēmums par apsaimniekošanas maksas tāmi un par plānotajiem remontdarbiem, ja kopība uzskata par nepieciešamu piedāvātos remontdarbus iekļaut mājas apsaimniekošanas tāmē, uzsākot uzkrājuma veidošanu remontdarbu izpildei.

Alauksta ielas 21 dzīvojamajai mājai nepieciešamo remonta darbu apkopojumā 2017. gadam norādīti vienpadsmit plānveida remontdarbi, par desmit no tiem kopība varēja lemt, proti, pieņemot kopības lēmumu ar balsu vairākumu balsojot „PAR” darbu iekļaušanu tāmē, par nepieciešamā uzkrājuma veidošanu remontdarbu izpildes nodrošināšanai.

Diemžēl mājas kopīpašnieku finanšu līdzekļu uzkrājums nav pietiekams apjomīgu plānveida remontdarbu veikšanai”.