foto: LETA
Jahta, helikopters, dārgi īpašumi - advokāts Rūdolfs Meroni ar vērienu iepircies
Šveices advokāts Rūdolfs Meroni. Avīze "Diena" šodien raksta, ka Meroni par viņam glabāšanā uzticētajiem līdzekļiem nopircis sev helikopteru, jahtu un īpašumus.
Sabiedrība
2017. gada 18. aprīlis, 09:11

Jahta, helikopters, dārgi īpašumi - advokāts Rūdolfs Meroni ar vērienu iepircies

LETA

Šveices advokāts Rūdolfs Meroni, kuram uzticēta mantas glabāšana tā dēvētās Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietas ietvaros, "gan atklāti, gan caur dažādām fiktīvām shēmām faktiski savās interesēs izsaimnieko viņam uzticētos aktīvus, nodrošinot sev apskaužami greznu dzīvesveidu, kā arī finansējot sev uzticamus cilvēkus, tostarp politiķus", raksta laikraksts "Diena".

Meroni šobrīd kontrolējot uzņēmumus "Ventbunkers", "Ventspils tirdzniecības osta", "Kālija parks" (KP), "Baltic Coal Terminal", "Latvijas Naftas tranzīts" (LNT), "Nord Natie Ventspils termināls" un citus.

"Dienas" rīcībā esošie dokumenti parādot, kā Meroni izlieto "daudzus desmitus miljonu eiro vērtos piesavinātos līdzekļus", lai iegādātos nekustamos īpašumus Krētā un Šveicē, pirktu helikopterus, jahtu un citas vērtības. Par šo rīcību esot arī ziņots Ģenerālprokuratūrai.

Kā raksta laikraksts, lai iegūtu līdzekļus, Meroni izmantojot nerezidentu un Latvijas uzņēmumu ķēdi. Naudas līdzekļu nonākšana viņa kompāniju kontos visbiežāk tiekot noformēta kā ilgtermiņa aizdevumi, un pats Meroni esot stāstījis, ka aizdevumus atmaksāt negrasās vai arī tie tiks izlīdzināti, pārdodot Latvijas uzņēmumu daļas.

Par iegūtajiem līdzekļiem Meroni personīgajām vajadzībām esot iegādājies privātīpašumu Krētā, Grieķijā, vismaz 700 000 eiro vērtībā (Castle of Ageliana, Aggeliana, Crete), helikopteru "R 66" vismaz viena miljona ASV dolāru vērtībā, turklāt dokumentos redzamā sarakste ļaujot noprast, ka esot ieplānots vēl viena helikoptera pirkums.

Tāpat Meroni pastarpināti esot nopircis jahtu "Feretti 80" vismaz 800 000 eiro vērtībā. Meroni par LNT līdzekļiem plānojot privātīpašuma iegādi Colikonā, Šveicē par vairāk nekā 5 miljoniem Šveices franku, kā arī tiekot plānoti vairāki citi nekustamo īpašumu pirkumi Krētā, Grieķijā. Meroni esot plāni izveidot Krētā restorānu un iegādāties augstas klases viesnīcu Retimno pilsētā.

"Diena" atzīmē, ka Meroni kā "Ventbunkera" padomes priekšsēdētājam esot izsniegta uzņēmuma bankas karte, kura paredzēta maksājumiem, kas nepieciešami uzņēmuma darbības nodrošināšanai, darba braucieniem un reprezentācijas izdevumiem. No 2014.gada 1.janvāra līdz 2016.gada 18.aprīlim Meroni maksājumos tikai ar šo karti esot iztērējis 352 801,32 eiro.

"Diena", atsaucoties uz vārdā nenosauktiem lieciniekiem, pauž pārliecību, ka vienīgie Meroni ienākumi, kas var nodrošināt advokāta pašreizējo dzīves vērienu, esot saistīti ar Latvijas tranzīta uzņēmumu un to akcionāru struktūru pārvaldi. Advokātu biroja "Meroni&Schmid" 90% ienākumu esot saistīti ar Latvijas aktīvu pārvaldi.

Meroni nodokļu deklarācijas par 2012. un 2013.gadu liecinot, ka "Meroni rīcībā nevar būt šādu finanšu līdzekļu", jo deklarācijas parādot viņa kopējos viena gada ieņēmumus nepilnu 300 000 Šveices franku apmērā. Viņa īpašumu vērtība esot bijusi 860 000 Šveices franku. Deklarācijā esot bijuši uzrādīti parādi 5,6 miljonu Šveices franku apmērā, un lielāko daļu no parādiem veidojot viņa Francijas uzņēmumu uzkrātie zaudējumi.

Laikraksts atzīmē, ka "Ventbunkers" Meroni vadībā noslēdzis vairākus "fiktīvus konsultāciju līgumus ar padomes locekļiem piederošiem uzņēmumiem". Līgumi esot noslēgti ar Olafam Berķim piederošu uzņēmumu SIA "N&J domus" par 20 000 eiro mēnesī, ar Igoram Skokam piederošu uzņēmumu SIA "Skoks" par 20 000 eiro mēnesī, ar Genādijam Ševcovam piederošu uzņēmumu SIA "Avirato" par 20 000 eiro mēnesī un Meroni pārvaldīto SIA "Airtech" par 60 000 eiro mēnesī. "Diena" uzsver, ka līgumu par konsultāciju pakalpojumu "Ventbunkers" pērn maijā noslēdzis arī ar politikā atgriešanos pieteikušo Ģirtu Valdi Kristovski, kuram ik mēnesi tiekot maksāti 5000 eiro.

"Pēc paša Meroni paustajām atklāsmēm uzticības personām, "Airtech" mērķis ir ne tikai uzkrāt tranzīta uzņēmumu peļņas daļu, tas ir radīts ar mērķi slēpt daudzus finansiālus darījumus no prokuratūras, citiem akcionāriem, tranzīta uzņēmumu grāmatvedības un cita personāla. Tā 2013.gadā no "Ventbunkera" uz "Airtech" ir aizskaitīti 3,2 miljoni eiro un 1,2 miljoni latu. 2014.gadā - 2,8 miljoni eiro, bet 2015.gadā - 1,9 miljoni eiro. Papildus tam, "Ventbunkers" ir izsniedzis vairākus aizdevumus "Airtech" vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā," raksta "Diena".