1dienas
17stundas
36minūtes
40sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Igaunijā jūk un dzīvības apdraud pianīns "Rīga". Latvijā jau bijusi traģēdija
foto: Evija Trifanova/LETA
Kaimiņvalsts Igaunijas mūzikas speciālisti brīdina – pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados ražotais pianīns „Rīga” ir bīstams dzīvībai.
Sabiedrība

Igaunijā jūk un dzīvības apdraud pianīns "Rīga". Latvijā jau bijusi traģēdija

Kasjauns.lv

Igaunijā masveidā sāk brukt savulaik Rīgas mūzikas instrumentu fabrikā (RMIF) ražotais pianīns „Rīga”, kurš joprojām sastopams daudzās Latvijas un arī mūsu kaimiņvalsts bērnudārzos un skolās. Mūzikas skolu darbinieki aicina būt uzmanīgiem un izvairīties no šī pianīna lietošanas.

Igaunijā jūk un dzīvības apdraud pianīns "Rīga". L...

Tagad padomju laikā ražoto mūzikas instrumentu vairs reti kur izmanto. Tas ir vai nu aizvilkts kaut kur palīgtelpās. Tomēr daudziem tas joprojām ir saglabājies mājās, jo pianīnu brīvi varēja nopirkt jebkurš padomju pilsonis. Tagad būtu pienācis laiks no tā vispār atbrīvoties, lai izvairītos no sakropļojumiem.

Pianīnu „Rīga” ražoja Padomju Savienībā lielākā elektronisko mūzikas instrumentu ražotne – RMFI, kura atradās Ķengaragā. Drīz vien pēc PSRS sabrukuma tā tika likvidēta un nojaukta.

Tikko viens tāds pianīns transportēšanas laikā sabruka Pērnavas mūzikas skolā. Mūzikas skolas darbinieka Tāvi Nahtigala acu priekšā šis jau bija trešais instruments, kurš sabruka. „Mēs nolēmām veco pianīnu aizvest uz izgāztuvi. Kad to kopā ar kolēģi pacēlām, tas vienkārši sabruka,” izdevumam „Parnu Postimees” pastāstīja Nahtigals.

Darbinieki spēja instrumentu saturēt kopā, bet tikko nokļuva līdz liftam, tas izjuka pa daļām. „Pa laimi laikā paspēju paraut nost kāju. Paveicās, ka neviens no pianīna gabaliem nenokrita pa kāpnēm un līdzās nebija neviena cilvēka,” sacīja mūzikas skolas darbinieks.

Savukārt klavieru meistars Freds Proso jau ir pieredzējis četru pianīnu „Rīga”. Klavieru meistars saka, ka mūzikas instrumenta jukšanu izraisījusi nekvalitatīvās sintētiskās līmes sadalīšanās, kas tika izmantota pianīna detaļu sastiprināšanai. Līme vienkārši „iztvaiko” sausā gaisa ietekmē apkures sezonas laikā. Līme bija vienīgais līdzeklis, ar kuru padomju laikā sastiprināja pianīnu, šim mērķim netika izmantotas ne skrūves, ne tapas, ne citi stiprinājumi.

„Pianīns sver 250 kilogramus un, ja tas krīt virsū cilvēkam, to neviens nevar noturēt,” saka Proso.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka šādi pianīni var izraisīt traģēdiju. Janvāra beigās kāda ģimene Ikšķilē piedzīvoja šausminošu traģēdiju. Viesojoties vectēva mājās, nāvējošas traumas guva kāds divus gadus vecs puika, kuram negaidot virsū uzkrita pianīns.

Jāteic, ka joprojām daudzi vecu manto tirgotāji pārdod pianīnu Rīgu. Gan Latvijas, gan arī Lietuvas un Igaunijas sludunājumu portālos tos var nopirkt sākot no 25 līdz pat 400 eiro. Tomēr pirms iegādāties šo padomju muzikālās industrijas reliktu vajadzētu padomāt, vai tik tiešām tas ir nepieciešams.