foto: REUTERS
Ekstrēmi klimatiskie apstākļi turpinās arī šogad, brīdina pasaules meteorologi
Ledāji turpina kust un tas biedē zinātniekus.
Sabiedrība
2017. gada 21. marts, 10:19

Ekstrēmi klimatiskie apstākļi turpinās arī šogad, brīdina pasaules meteorologi

LETA

Ekstrēmi laikapstākļi un klimatiskie apstākļi, tostarp arktiskie karstuma periodi, turpinās arī šogad. Tas seko pēc pērn piedzīvotajiem gaisa temperatūras rekordiem un jūras līmeņa pieauguma un ledāju kušanas.

ANO Pasaules Meteoroloģijas organizācija (PMO) otrdien brīdināja, ka krasās pārmaiņas globālajā klimata sistēmā turpinās arī šogad.

Pasaules Klimata izpētes programmas vadītājs Deivids Karlsons atzina, ka pat bez klimatiskās parādības "El Ninjo", kas ik pēc četriem vai pieciem gadiem izraisa augstākas kaisa temperatūras, 2017.gadā "pieredzētas citas ievērojamas izmaiņas visā planētā, kas pārbauda mūsu izpratni par klimata sistēmu".

PMO otrdien publiskoja savu ikgadējo ziņojumu par pasaules klimatu, apstiprinot iepriekš publiskoto informāciju, ka 2016.gads bija siltākais gads novērojumu veikšanas vēsturē.

Pērn globālās temperatūras bija apmēram 1,1 grādu pēc Celsija virs pirmsindustriālā līmeņa un apmēram 0,06 grādus virs 2015.gadā reģistrētajām, pavēstīja PMO

Pērn vidējā jūras virsmas temperatūra bija augstākā novērojumu vēsturē, turpināja paaugstināties jūras līmenis, bet arktisko ledāju platība bija ievērojami zem vidējā līmeņa, konstatēja PMO, brīdinot, ka galvenais notiekošā cēlonis ir siltumnīcas efektu radošo gāzu emisijas.