2009. gada 5. marts, 05:25

Diplomāti: NATO ārlietu ministri vienosies par augsta līmeņa sakaru atjaunošanu ar Krieviju

Jauns.lv

Brisele, 5.marts, LETA--AFP. Sagaidāms, ka NATO ārlietu ministru neformālajās sarunās Briselē ceturtdien tiks apstiprināta vienošanās atsākt oficiālus augsta līmeņa sakarus ar Krieviju, vēsta saka alianses diplomāti.

"Jautājums par oficiālo attiecību atsākšanu ar Krieviju jāizlemj ceturtdien NATO ārlietu ministru apspriedē Briselē," aģentūrai AFP teica kāds diplomāts.

"Tas ir mūsu panāktā politiskā kompromisa pamats, tā ir principiāla vienošanās," teica kāds cits diplomāts, lūdzot neminēt viņa vārdu.

Oficiālās NATO un Krievijas augsta līmeņa sarunas tika iesaldētas pēc tam, kad Maskava pagājušā gada augustā iesūtīja savu karaspēku Gruzijā, taču tās tika neoficiāli atsāktas decembrī.

Lai mazinātu bažas Gruzijā un Ukrainā, kuras abas cer pievienoties NATO, neraugoties uz Krievijas iebildumiem, ministri ceturtdien tiksies arī ar saviem Gruzijas un Ukrainas kolēģiem.

Vairākas valstis vēlas atsākt tā dēvētās NATO un Krievijas padomes oficiālās sēdes, kurās parasti piedalās vēstnieki, bet kuras var notikt arī ministru un valstu un valdību vadītāju līmenī.

Francija, Vācija, Itālija, Norvēģija un Spānija apgalvo, ka sankcijas pret Krieviju neesot produktīvas, un jau mēnešiem ilgi aicina atjaunot oficiālos sakarus. Lielbritānija šādu nostāju ieņēma pagājušā gada beigās.

ASV prezidents Baraks Obama otrdien atzina, ka ir nosūtījis vēstuli savam Krievijas kolēģim ar priekšlikumu atjaunot sakarus un apvienot spēkus tādos grūtos jautājumos kā Irāna, kodolieroči un pretraķešu aizsardzība.