2009. gada 19. maijs, 18:30

Mūrniece: Policisti sargās cilvēkus arī iekšlietu sistēmas budžeta samazinājuma gadījumā

Jauns.lv

Rīga, 19.maijs, LETA. Lai arī iekšlietu sistēmā plānoti taupības pasākumi, iekšlietu darbinieki sargās cilvēkus un veiks savas funkcijas, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē apliecināja iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL).

Finanšu ziņā iekšlietu sistēma bija atstāta pabērna lomā, šogad pirmo reizi tā atzīta par prioritāti, gan ne tajā ziņā, ka dod naudu klāt, bet gan - ļauj budžetu samazināt mazāk nekā citām ministrijām, komisijas sēdē atzina Mūrniece.

Sākotnēji bijis plānots, ka iekšlietu resora budžeta samazinājums būtu 19 miljonu latu apmērā, tomēr pie šāda scenārija no darba būtu jāatlaiž 3500 policistu, 420 robežsargu, kā arī jāslēdz 52 ugunsdzēsēju posteņi.

Mūrniece atzina - sākotnēji licies, ka iekšlietu sistēmā ir daudz ģenerāļu un citu labi atalgotu cilvēku, tomēr aprēķini liecinājuši, ka, pat atlaižot viņus visus, nevarētu ietaupīt vairāk par pusmiljonu latu.

Ministre deputātus informēja, ka satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) mēģinās rast kompensējumu mazākai finansējuma apcirpšanai iekšlietu sistēmā.

Mūrniece arī norādīja, ka iepriekšējais Valsts policijas priekšnieks Aldis Lieljuksis finansējuma samazinājumu veicis tikai "uz papīra".

Kā stāstīja ministre, paredzēts, ka iekšlietu sistēmas reformas rezultātā tiks izveidoti pieci reģionu centri - Daugavpilī, Liepājā, Jelgavā, Valmierā un Rīgā, kur koncentrēsies visa administrācija, kā arī atbalsta funkcijas un personāls.

Savukārt operatīvās reaģēšanas darbinieki netiks koncentrēti iekšlietu struktūru centros un varēs laikus reaģēt. Reģionālās nodaļas paliks, kā ir, bet tiks samazināts priekšnieku skaits, sacīja ministre.

Toties daļa no Jūrmalas Ceļu policijas tiks pievienota Rīgas Ceļu policijai, jo "korporatīvās saites ir izveidojušās pārāk stipras". Plānots, ka nākotnē Ceļu policijas darbinieki tikai katru darbdienas rītu uzzinās, uz kuru posteni viņi tiek sūtīti.

Kā skaidroja ministre, katrā no ugunsdzēsības posteņiem ir priekšnieks, lietvedis un varbūt priekšnieka vietnieks. Plānots saglabāt maiņas vadītājus, bet lietvežu amats tiks likvidēts.

No 1.jūnija pašā ministrijā par aptuveni 20 cilvēkiem tiks samazināti štati, atalgojums tiks samazināts par 10%, kā arī plānots 2009.gadā darbiniekus sūtīt divu nedēļu bezalgas atvaļinājumā.

Drīzumā iekšlietu sistēmas reorganizācijas plāns tiks prezentēts valdībā.

Kā stāstīja ministre, tiks taupīts arī uz nekustamajiem īpašumiem - rajonos visas dežūrtelpas, arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes nodaļas tiks savietotas vienkopus.

Savukārt Valsts policijas ēka Rīgā, Aspazijas bulvārī, pēc tirgus novērtējuma veikšanas tiks nodota VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ), bet par attiecīgu summu šogad un arī nākamajos gados VNĪ netiks maksāta īre par Iekšlietu ministrijas struktūru izmantoto kompleksu Gaujas ielā.

Līdzekļu taupīšanas nolūkos tiks arī samazinātas uzturdevu piemaksas, kā arī piemaksas par dienesta pakāpēm. Jau likvidēti atvaļināšanās pabalsti trīs mēnešalgu apjomā, kā arī plānots likvidēt piemaksas robežsargiem, kas tiek izmaksātas ik pa pieciem gadiem trīs mēnešalgu apmērā.

Mūrniece uzsvēra, ka no samazinājuma visvairāk cieš Iekšlietu ministrijas centrālais aparāts, administrācija un atbalsta funkcijas. Ministre vēlreiz uzsvēra, ka tiek darīts viss, lai no finansējuma samazinājuma pasargātu ierindas policistus un citu iekšlietu struktūru darbiniekus.

Kā skaidroja ministre, Iekšlietu ministrija arī atsakās no apsardzes funkcijām, ko var veikt privātfirmas. Tomēr tiks saglabāta to objektu apsardze, kuri nav īpaši apsargājamo objektu vidū, tomēr ir būtiski, lai tos apsargātu tieši Valsts policija.

Tiek plānots ienākumus palielināt ar stacionāro fotoradaru palīdzību, kas būs efektīvāki nekā ceļu policistu patruļas, jo tad arī nebūs "runāšanas uz vietas", sacīja Mūrniece.

"Likumā ir rakstīts, ka jānodrošina sabiedriskā kārtība un drošība, un to mēs nodrošināsim," Mūrniece atbildēja uz deputāta Jura Dobeļa (TB/LNNK) jautājumu par nepieciešamību uzlikt par pienākumu sabiedrisku pasākumu organizatoriem pašiem nodrošināt sabiedrisko kārtību.

"Sestdien [seksuālo minoritāšu pasākumā] likām barjeras, jo tas bija vajadzīgs. Radās izdevumi, un iešu uz valdību prasīt papildu naudu," teica ministre, piekrītot, ka būtu jānodala publiski un politiski pasākumi.

"Es sargāšu policistus, ja viņi sargās cilvēkus. Ja es pieķeršu, ka kāds nestrādā, tad viņš tiks atlaists. Un tagad patiešām policisti ir sapratuši, ka situācija ir mainījusies - viņi ir ielās, jo noziedzība ir pieaugusi, un viņi sargā cilvēkus," teica Mūrniece.