ZZS vēlas Gruškevica atbrīvošanu, TP nepiekrīt

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes pārstāvētā Zaļo un zemnieku savienība koalīcijā uzstās, lai Izglītības uz zinātnes ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics tiktu atbrīvots no amata.

ZZS vēlas Gruškevica atbrīvošanu, TP nepiekrīt...

Pēc ZZS Saeimas frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa teiktā, šāda nostāja ir darīta zināma arī Gruškevica pārstāvētajai TP, vēsta laikraksts „Neatkarīgā”.

Brigmanis uzsver, ka līdz šim ZZS ir bijuši „ļoti toleranti pret politisko valsts sekretāru Mareku Gruškevicu” un viņa pozicionēšanos ministrijā, taču nu pietiekot.

„Kad ir izdevīgi aizbraukt uz Halifaksu hokeju paskatīties, Zemnieku savienības ministrei Koķei ir viņš jāpiesedz, kad jārunā par dārgiem sieriem un zemenēm, publiski atkal ministrei par to jārunā, kad ministre prasa [Gruškevicam] parādīt konkrētus līgumus ar Grūtupa firmu, par kuriem kaut kas ir rakstīts Valsts kontroles ziņojumā, un kad tos nenes pat pēc rakstiska rīkojuma... Un tad vēl iet publiskajā telpā stāstīt par 10 000 skolotāju, kas jāatlaiž, kam apakšā nav absolūti nekāda seguma...” nostāju pamatoja Brigmanis.

Tikmēr TP politiķis Māris Kučinskis norāda, ka pašreizējais IZM valsts sekretārs ir profesionāls ierēdnis, tāpēc viņa pārstāvētā partija piekāpties ZZS prasībai uzreiz neplānojot. ZZS aso reakciju politiķis skaidro ar to, ka valsts sekretārs izjaucis ZZS plānus līdz vēlēšanām klusēt par skarbajiem lēmumiem.

„Es nezinu, vai tur ir daudz tāda līmeņa cilvēku, kas to izglītības laukumu tomēr saprot,” pavēstīja Kučinskis. Viņš gan uzsver, ka partija ir iecerējusi pirmdienas koalīcijas sēdē aicināt ZZS nolikt konfliktu malā līdz valsts budžeta pieņemšanai.

Gruškevica pārstāvētā partija arī uzsver, ka valsts sekretāra atstādināšanai ir nepieciešams valdības lēmums, tāpēc lielā mērā svarīgs būšot arī premjera Valda Dombrovska ("Jaunais laiks") viedoklis šajā jautājumā.

Gruškevics ministrijā strādā jau kopš 2000.gada, kad vēl ministra Kārļa Greiškalna (TP) laikā viņš tika iecelts par Finanšu un ekonomikas departamenta vadītāja vietas izpildītāju. Valsts sekretāra amatā viņu apstirpināja 2006. gadā.

Jau vēstīts, ka ministres un Gruškevica konflikts sākās pēc valsts sekretāra paziņojuma, ka no darba varētu atlaist pat 10 000 pedagogu. Koķe radio piektdien sacīja, ka atlaižamo skaits nav zināms, droši varot runāt vien par 2000 pedagogu atlaišanu.

Ministre piektdien intervijā Latvijas radio norādīja, ka Gruškevics pārkāpis savas kompetences robežu, nākot klajā ar paziņojumu, ka 10 000 pedagogu varētu zaudēt darbu.

„Man jāsaka, es esmu pietiekami lietišķa, lai attiecības nosauktu īstajā vārdā un tā ir neuzticība. Jo valsts sekretāram kā augstākajai amatpersonai ir jārīkojas tikai un vienīgi profesionāli. Un tas, ko es saprotu zem šī profesionālisma - ja viņš vada sarunas ar LIZDA un, ja viņš vadīja darba grupu, kas atbildēja par strukturālajām reklāmām un modeļa īstenošanu skolās šajā mācību gada, tad viņam arī ir jāpauž tikai un vienīgi konkrēti un bezkaislīgi informācija, kura pamatojas ļoti precīzos aprēķinos un argumentos,” sacīja Koķe.

Jau ceturtdienas vakarā Koķe nolēma Gruškevicu atstādināt no darba izlīguma komisijā, kas izveidota starp IZM un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību.

BNS