Nekustamā īpašuma cenas tuvākajos gados nepieaugs
Sabiedrība
2009. gada 16. jūnijs, 13:17

Nekustamā īpašuma cenas tuvākajos gados nepieaugs

Jauns.lv

Šonedēļ bijušais premjers, tagad vairāku nekustamo īpašumu saimnieks nāca klajā ar apgalvojumu, ka pēc trim gadiem nekustamie īpašumi Latvijā maksās 100-150% no pirmskrīzes vērtības.

Nepaies ne trīs gadi, kad nekustamie īpašumi Latvijā maksās 100 vai pat 150% no savas pirmskrīzes vērtības, bet astoņos gados cena jau dubultosies, žurnālā "Lietišķā Diena" prognozē nekustamo īpašumu uzņēmējs, ekspremjers Māris Gailis.

Gailis lēš, ka nākotnē dzīvoklis Purvciemā un Ķengaragā maksās 500 eiro kvadrātmetrā, bet Ģipša fabrikas projektā Ķīpsalā - desmit tūkstošus.

Eksperti par Gaiļa prognozēm

Kasjauns.lv aptaujātie nekustamo īpašumu eksperti Māra Gaiļa optimismam, ka nekustamo īpašumu cenas jau pēc pāris gadiem piedzīvos strauju lēcienu un sasniegs pirmskrīzes līmeni, nepiekrīt. Tirgus atlabšana prasīs daudz ilgāku laiku.

Firmas “Remarks nekustamie īpašumi” direktors

Raimonds Kreišs

uzskata, ka nekustamo īpašumu cenas tuvākajā laikā ievērojami nepieaugs: “Protams, neko nevar zināt! Inflācijas dēļ un valūtas vērtības pazemināšanās gadījumā summāri varbūt arī īpašumu cenas paaugstināsies un pielīdzināsies pirmskrīzes laikam, bet tas nebūs salīdzināmi ar algu un ienākumu līmeni. Kā piemēru varētu minēt ASV, kur pirms kara lielais auto “linkolns” maksāja 800, bet tagad jau – 80 000 dolāru. Oficiāli dolāru jau neviens nedevalvēja, bet laika gaitā tā vērtība kritās. Lai cenas atjaunotos iepriekšējā līmenī, ir jāpaiet ļoti ilgam laika periodam. Cenas nosaka pieprasījums, bet pieprasījuma jau nebūs – cilvēki emigrēs, bezdarbs pieaugs, algas kļūs niecīgas, un tāpēc arī nebūs intereses par nekustamo īpašumu.”

Cerīgāk uz situāciju raugās SIA “Arco Real Estate” padomes priekšsēdētājs

Viktors Savins:

“Patlaban ir vēsturiski zemākais nekustamo īpašumu cenu līmenis, un ir skaidrs, ka vērtības pieaugums kaut kad noteikti būs. Jautājums tikai – kad tas notiks? Grūti pateikt, kad un par cik procentiem cenas celsies, bet, domāju, ka nepaies ne padsmit gadu un cenas atkal būs ievērojami cēlušās, jo tirgū ienāks jaunā paaudze, kurai vairs nebūs kredītsaistību.”

“NĪRA fonds” prezidents

Vadims Markovs

saka, ka nekustamo īpašumu cenu strauja celšanas teorētiski ir iespējama tad, ja notiks hiperinflācija un naudas apgrozību vairs nevarēs kontrolēt. “Skatoties, kas notiek pasaulē, Māra Gaiļa prognoze ir pārāk optimistiska. Krīze ir globāla, un iziešana no tās prasīs daudz ilgāku laiku, nekā to paredz Gailis. Jāņem vērā arī tas, ka Latvijā nekustamo īpašumu cenas bija spekulatīvas, atrautas no cilvēku reālajiem ienākumiem. Ja arī notiks ekonomikas stabilizācija, tad pirmskrīzes cenu līmeni tik ātri vis nesasniegsim.”

Nedienas ar Ģipša fabriku

Ekspremjers atzīst, ka ir nonācis finanšu grūtībās, kuru dēļ Ģipša fabrikas celtniecība apstājusies, banka vairs nevēlas to kreditēt, un arī māja Staraja Rusas ielā nav pilnīgi apdzīvota. Tiek izskatītas iespējas projektus pārdot, ziņo BNS.

"Finanšu grūtības ir jau sen, un tās nav man vienam, bet ir visiem attīstītājiem. Jauno māju Staraja Rusas ielas projektā mēs pabeidzām aizpagājušajā gadā un esam pārdevuši tikai kādus piecus dzīvokļus no 30. Tad, kad sākām tos tirgot, es biju gatavs atlaist maksimums 5%. Ja uzreiz būtu gatavs atlaist 10%, būtu dažus noteikti pārdevis. Tagad mēs varam tikai iznomāt, un Staraja Rusas ielā esam iznomājuši vairāk nekā pusi. Bet tomēr daudzi dzīvokļi ir tukši. Mēs nepārdodam, jo nav jēgas pārdot. Tas, ko pircējs piedāvā, ir ne tikai zem pašizmaksas, tas ir pat zem tā, ko man banka prasa. Tāpēc mēs meklējam tikai nomniekus - tie kaut kā lēnā garā tomēr ienāk."

Gailis "Lietišķajai Dienai" sacījis, ka Ģipša fabrikas projekta celtniecība ir apstādināta līdz brīdim, kad parādīsies jauna nauda. "Es esmu meklējumos, strādāju vairākos virzienos, lai dabūtu investīcijas. Pēc būtības tas nozīmēs daļu no tā pārdot. Lielāku, mazāku - to es vēl nevaru pateikt,” teicis uzņēmējs.

Pēc "Dienas" apkopotās informācijas, Gailis pašlaik darbojas nekustamo īpašumu attīstības, apsaimniekošanas un tirdzniecības jomā, uzņēmumos "Māris Gailis", "Māris Gailis un partneri", "MG Nekustamie īpašumi", "MG Būvnieks", "MG Saimnieks", "Firmamentum". Lielākie nekustamo īpašumu projekti - divas daudzdzīvokļu mājas Staraja Rusas ielā, Ģipša fabrika Ķīpsalā, rindu mājas Ķīpsalā, Eižena Laubes projektētā daudzdzīvokļu māja Ķīpsalā.

Elmārs Barkāns/foto:LETA