Sabiedrība
2009. gada 2. jūlijs, 17:48

Šlesers kļūst par Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāju

Jauns.lv

Rīgas brīvostas valde šodien par valdes priekšsēdētāju ievēlēja vakar par Rīgas vicemēru kļuvušo Aināru Šleseru (LPP/LC), aģentūrai LETA pastāstīja brīvostas valdes loceklis, Rīgas domes deputāts Olafs Pulks (JL).

Balsojumā pret Šleseru nobalsoja divi ostas valdes locekļi, bet pārējie bija "par", līdz ar to šo amatu zaudē nu jau bijušais vicemērs Andris Ārgalis (TP).

Kā pastāstīja Pulks, balsošana notikusi divās kārtās. Pirmais kā valdes priekšsēdētāja amata kandidāts tika izvirzīts Viesturs Silenieks (ZZS), bet saņēma tikai trīs balsis no astoņām. Otrajā balsošanas kārtā tika izvirzīts Šlesers, par kuru nobalsoja seši brīvostas valdes locekļi. Pret balsoja Pulks un Edmunds Krastiņš (TP). Balsošana bija atklāta.

Šlesers, būdams brīvostas valdes priekšsēdētājs, pildīs priekšvēlēšanu laikā dotos solījumus par ostas darbības uzlabošanu, aģentūrai LETA sacīja Šlesera preses sekretārs Ģirts Dripe.

Četru gadu laikā Šlesers kravu apgrozījumu ostā plāno palielināt no 30 miljoniem līdz 50 miljoniem tonnu gadā, kā arī radīt vairākus tūkstošus jaunu darba vietu.

"Lai šos mērķus sasniegtu, nepieciešams agresīvs darbs, konkurējot ar kaimiņvalstu ostām un atņemot tām kravas, kuras jāvirza caur Rīgas ostu," Šlesera viedokli pauda viņa preses pārstāvis.

Lai nodrošinātu šo kravu apkalpošanu, tiks piesaistītas investīcijas un būvēti jauni termināļi, sola Šlesers.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas dome vakar ievēlēja jaunus Rīgas brīvostas valdes locekļus. Atkārtoti brīvostas valdē tika ievēlēti deputāti Andris Ameriks (LPP/LC) un Mihails Kameņeckis (SC), bet kā jaunos valdes locekļus ievēlēja Šleseru un Vadimu Jerošenko (SC).

Līdz ar jauno valdes locekļu ievēlēšanu darbu ostas valdē zaudēja nu jau bijušais mērs Jānis Birks (TB/LNNK) un Ārgalis, kuri neiekļuva jaunievēlētajā domē.

Rīgas ostas valdē ir astoņi valdes locekļi: četri pašvaldības pārstāvji, kurus amatā ieceļ un no amata atbrīvo ar pilsētas domes lēmumu, un četri ekonomikas ministra, finanšu ministra, satiksmes ministra un vides ministra izvirzīti pārstāvji, kurus amatā ieceļ un no amata atbrīvo Ministru kabinets.

Ministru kabineta pārstāvji ostas valdē ir Viesturs Silenieks (ZZS), Jānis Straume (TB/LNNK), Edmunds Krastiņš (TP) un Olafs Pulks (JL).

Rīgas brīvosta izveidojusies Daugavas abos krastos 15 kilometru garumā. Ostas kopējā teritorija ir 6348 hektāri, no tās ostas zeme -1962 hektāri, bet ostas akvatorija - 4386 hektāri. Kopējais piestātņu garums ir 13 818 metri, bet kuģa maksimālā iegrime pie piestātnes - 12,2 metri.

Brīvostas termināļu kravu pārkraušanas jauda ir 45,0 miljoni tonnu gadā. Pārkrauto kravu apjoms 2008.gadā - 29,6 miljoni tonnu - bijis visaugstākais rādītājs ostas 805 gadu pastāvēšanas vēsturē. Kuģu skaits 2008.gadā divpadsmit mēnešu laikā bijis 3894.

Līdz 80% no Rīgas brīvostas kravu apgrozījuma ir tranzītkravas nosūtīšanai uz vai saņemšanai no NVS. Rīgas brīvostā sekmīgi darbojas 32 stividorkompānijas un 35 kuģu aģentu kompānijas.

Galvenās kravas Rīgas brīvostā ir konteineri, dažādi metāli, koks, ogles, minerālmēsli, ķīmiskās kravas un naftas produkti.

Šā gada piecos mēnešos Rīgas brīvostā pārkrauti 12,237 miljoni tonnu kravu, kas ir par 2,2% vairāk nekā 2008.gada pirmajos piecos mēnešos.

LETA