Sabiedrība
2009. gada 5. jūlijs, 20:51

Tralmaks laikraksta "Diena" investorus sola atklāt trešdien

Jauns.lv

Jaunais laikraksta "Diena" un biznesa avīzes "Dienas bizness" īpašnieks Aleksandrs Tralmaks panācis vienošanos ar investoriem, ka trešdien Tallinā notiks preses konference, kurā tiks atklāti investoru vārdi, svētdien ziņo laikraksta "Diena" interneta portāls.

"Laikrakstu "Diena" un "Dienas bizness" iegādes darījums ir finansiāli korekts un caurspīdīgs. Šobrīd ir sacelta lieka ažiotāža, un pieļauju domu, ka iemesls tam ir šī darījuma nozīmīgums un apmērs pašreizējā situācijā Latvijā," saka Tralmaks. "Lai novērstu visus izteiktos minējumus par abu izdevumu satura maiņu, es oficiāli apstiprinu, ka arī turpmāk tiks turpināta neatkarīgas žurnālistikas un vārda brīvības tradīcija. Nākamajā nedēļā visi, kas aktīvi seko līdzi šim biznesa notikumam, varēs iepazīties ar darījuma finansētājiem klātienē preses konferencē."

Tikmēr "Dienas" bijusī galvenā redaktore Sarmīte Ēlerta, kura savu amatu atstāja pirms gada, ir piesardzīgi optimistiska par laikrakstu īpašnieku maiņu un uzskata, ka jaunais īpašnieks Aleksandrs Tralmaks nav nejaušs cilvēks "Dienā".

Ēlerte norāda - vienmēr ir ticis uzskatīts, ka avīzei jābūt ar skaidru, arī konfrontējošu pozīciju, jāiespaido notikumi.

"Tādēļ "Diena" spēja tik būtiski ietekmēt Latvijas rietumnieciskošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai un NATO, tā iestājās pret draugu būšanu politikā, korupciju, tā aicināja cienīt daudzveidību, atšķirīgo," vēsta Ēlerte. "Vai par to tagad būtu jārunā pagātnē? Es esmu piesardzīgi optimistiska un saku - nē. Aleksandrs Tralmaks nav nejaušs cilvēks "Dienā"," piebilst bijusī redaktore.

Jau vēstīts, ka kompānija "Nedela S.A.", kuru vada bijušais laikraksta "Diena" direktors un kompānijas "Catella Corporate Finance" partneris Aleksandrs Tralmaks, pārņēmusi no Zviedrijas preses izdevēja "Bonnier Business Press" Latvijas mediju grupu "Diena" un Latvijas biznesa laikrakstu "Dienas Bizness", aģentūrai BNS apliecināja izdevniecības "Dienas Bizness" izpilddirektors Gastons Neimanis.

Viņš sacīja, ka pēc akcionāru nomaiņas izdevniecībā izmaiņas nav gaidāmas - tā turpinās izdot tos pašus izdevumus, kurus izdeva līdz šim. Pēc Neimaņa rīcībā esošās informācijas, arī viņš amatu saglabās.

"Bonnier Business Press" informē, ka darījuma iniciatore bija "Nedela S.A.". "Kompānija "Nedela S.A." izteica mums piedāvājumu, kas bija gan izdevīgs, gan mums pieņemams. Šis darījums ļaus tālāk nostiprināt "Bonnier Business Press" pozīcijas mūsu prioritārajos tirgos kā Skandināvija, Krievija, Igaunija, Lietuva, Polija, Bulgārija un Slovēnija," publiskotajā informācijā uzsver "Bonnier Business Press" valdes priekšsēdētājs Kastens Alkvists (Casten Almqvist).

"Bonnier Buisness Press" izplatītajā paziņojumā presei Tralmaks norāda, ka kompānija vēlas investēt tālākā uzņēmumu attīstībā. "Tuvākajā laikā nav paredzētas nekādas būtiskas izmaiņas abu izdevumu darbā, jo iepriekšējie īpašnieki jau paveikuši ļoti daudz izmaiņu, lai uzņēmumi spētu veiksmīgi strādāt esošajā ekonomiskajā situācijā. Ilgtermiņā mēs vēlamies likt speciālu uzsvaru uz abu izdevumu attīstību interneta vidē," viņš norāda.

Publiskotā informācija atklāj, ka kompānija "Nedela S.A." pilnībā pieder Tralmakam un tās finansējums 100% nāk no kompānijas "Luxembourg Financial Services" (LFS), kuru dibinājuši un kura pieder turīgu igauņu uzņēmēju grupai. To vada Kalle Norbergs, kurš ir arī viens no LFS dibinātājiem.

Laikraksts "Diena" darbību sāka 1990.gadā, un patlaban "Diena" ir Latvijas lielāka mediju grupa. "Diena" izdod nacionālos un reģionālos laikrakstus, tostarp rīta laikrakstu "Diena", bezmaksas avīzi "5 min", kā arī žurnālus un grāmatas. Grupa nodrošina arī tipogrāfijas un piegādes pakalpojumus. "Diena" pērn strādāja ar 22,9 miljonu latu konsolidēto apgrozījumu, kas ir par 11% mazāk nekā 2007.gadā, un uzņēmums pērn pretēji peļņai gadu iepriekš cieta arī 1,78 miljonu latu zaudējumus.

Savukārt "Dienas Bizness" ir Latvijas lielākais biznesa laikraksts, kas piedāvā ikdienas lietišķo informāciju un jaunumus par notikumiem gan Latvijā, gan pasaulē, tendences un biznesa veiksmes stāstus. Aktuālāko lietišķo informāciju "Dienas Bizness" piedāvā arī divos ziņu portālos - db.lv un rus.db.lv. "Dienas Bizness" rīko arī lietišķās konferences un izdod profesionālās rokasgrāmatas lietišķām vajadzībām. "Dienas Bizness" pērn strādāja ar 4,19 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 4% vairāk nekā gadu iepriekš, kā arī uzņēmums pērn cieta 6,3 tūkstošu latu zaudējumus pretēji peļņai gadu iepriekš.

Līdzšinējais mediju grupas "Diena" valdes priekšsēdētājs Arvils Ašeradens paziņojis par savu lēmumu aiziet no uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amata, savu lēmumu pamatojot ar kompānijas akcionāru maiņu.

BNS