Sabiedrība
2009. gada 17. jūlijs, 21:28

Ekonomistu apvienība 2010" pauž atbalstu Kampara plānam ekonomikas atveseļošanai

Jauns.lv

"Ekonomistu apvienība 2010" atbalsta pēc ekonomikas ministra Arta Kampara iniciatīvas tapušo Latvijas ekonomikas atveseļošanas plānu.

Kampars piektdien iepazīstinājis asociācijas biedrus ar plānu, prioritātēm, kā arī uzklausījis ekonomistu viedokļus, aģentūru BNS informēja "Ekonomistu apvienības 2010" pārstāve Dace Mence.

Ministrs uzsvēra, ka Latvijas tautsaimniecības modelis ir jāmaina no darbietilpīgas uz zināšanām balstītu ekonomiku - tas nozīmē, ka jāveicina konkurētspēja, īpaši ārējos tirgos, produktivitāte un produktu ražošana ar augstu pievienoto vērtību. Lai to sasniegtu, par valsts ekonomiskās politikas prioritātēm jākļūst konkurētspējai labvēlīgas vides radīšana, kā arī mērķtiecīgs un selektīvs valsts atbalsts.

Apvienības prezidents Ojārs Kehris tikšanās laikā atzina konkurētspējas svarīgo nozīmi, norādot, ka nebūs viegli to apvienot ar valsts plānoto selektīvo atbalstu, kur līdz šim tā vai citādi ir plaši izplatīts protekcionisms. Turklāt bieži vien valsts atbalstu guvuši labi uzrakstīti, uz fondu apguvi, nevis produktu jaunradi orientēti projekti.

Savukārt ekonomists Pauls Dzintars Kalniņš atzinīgi vērtēja plāna sadaļu mazās uzņēmējdarbības atbalstam, uzsverot fiksētā nodokļa ieviešanas un lietvedības vienkāršošanas pozitīvo efektu, kā piemēru minot Amerikas Savienotajās Valstīs pastāvošo kārtību.

Jau vēstīts, ka Kampars pašlaik sācis konsultācijas ar uzņēmējiem un tos pārstāvošajām sabiedriskajām organizācijām, kā arī citām organizācijām, lai vienotos par Latvijas prioritāro tautsaimniecības nozaru noteikšanu.

Ministrs ar viedokli un secinājumiem nāks klajā augustā, kad notiks Ekonomikas ministrijas organizēta konference, kuras mērķis būs apkopot diskusijas rezultātus par prioritārajām tautsaimniecības nozarēm, kā arī jau niansēti spriest par valsts atbalsta mehānismiem šīm nozarēm.

Ar savu redzējumu par Latvijas ekonomikas atveseļošanu, kas paredz prioritāro tautsaimniecības nozaru noteikšanu ar konkrētiem valsts atbalsta mehānismiem, Kampars nāks klajā valdībā septembra sākumā. Galīgo lēmumu par tiem pieņems valdība.

Tautsaimniecības padome, kā arī citas uzņēmējus pārstāvošās organizācijas atbalsta ekonomikas ministra piedāvāto Latvijas ekonomikas atveseļošanas plānu, kas paredz prioritāro tautsaimniecības nozaru noteikšanu.

Vairāki eksperti gan iepriekš norādījuši, ka noteikt prioritārās nozares nebūtu nepieciešams, jo tas ir uzņēmēju ziņā, kuri atrod pelnītspējīgākās nozares. Turklāt patlaban, būtiski mainoties ekonomiskajai situācijai visā pasaulē, Latvijas nosauktās nozares var izrādīties nepieprasītas un nekonkurētspējīgas jaunajos apstākļos.

BNS