Sabiedrība
2009. gada 23. jūlijs, 17:36

Miljonārs Zonne pārdod Ēdoles pili

Jauns.lv

Tikai pirms diviem gadiem pašvaldības izsolē nopirktā Ēdoles pils atkal ir nopērkama — to piedāvā interneta sludinājumā ss.lv.

Pili par 1,15 miljoniem latu 2007. gadā nopirka miljonāri Ivo Zonne un Kaspars Viškints. Zonne ir nekustamo īpašumu firmas Latvijas nami īpašnieks, basketbola komandas Barons/LMT prezidents, bet Viškints — informācijas tehnoloģiju vairumtirdzniecības kompānijas Elko grupa akcionārs. Tagad sludinājumā pili piedāvā par 2,5 miljoniem latu, ir arī 7,2 hektāri zemes.

Nekāda biznesa, tikai labdarība

„Mūsdienās visu pārdod, jāskatās, vai kādu interesē, varam izskatīt piedāvājumus,” saka pils līdzīpašnieks Kaspars Viškints. Viņš uzsver, ka pils nekad nav bijusi biznesa projekts, bet tikai „tīrā labdarība”. Viškints teic, ka lēmums izlikt pili pārdošanai ir abu īpašnieku kopīgs lēmums. Vaicāts, vai par sludinājumā minētajiem 2,5 miljoniem pircējs saņems arī pils atjaunošanas laikā tajā saliktās mēbeles un interjera priekšmetus, Viškints atteic: „Jebkura cena ir diskutējama.”

Pēc iegādes īpašumā ieguldīta liela nauda. Vēl pērn pavasarī Ēdoles pilī no griestiem aiz apkakles bira apmetums. Viškints ir pazīstams kā Zēlustes muižas saimnieks un atjaunotājs, šajā īpašumā Juglas ezera krastā ieguldīts miljons. Par miljonu nopirkta Lāņu medību muiža Salacgrīvā, kas arī restaurēta. Redzot Ēdolē paveikto, arī rodas iespaids, ka te ieguldīts miljons. Atjaunotajās pils istabās greznojas gleznas viduslaiku noskaņās, antikvāras mēbeles, seni pulksteņi, burinieku modeļi, interjers veidots pēc vecām fotogrāfijām.

Plaša antikvariāta kolekcija

Viškints „Kas Jauns” pielikumā „Luksuss grezni & dārgi” pērn izteicās pieticīgi: „Kaut ko te drusku darām. Divas istabas iztaisītas.” Kad pili iegādājās, tā grima tumsā, nebija nevienas lustras vai lampas. Krāsnis kurināt bija bīstami, vajadzēja sildīt ar elektrību. Kailas, nolupušas sienas, nevienas mēbeles, vecas klavieres bija vienīgais interjera priekšmets, bet arī tās nav no baronu fon Bēru laika. Atjaunojot Zēlustes muižu, Viškints bija iegādājies plašu senatnīgu mēbeļu, gleznu, antikvāro priekšmetu kolekciju: „Vācu pēc principa, ja laba manta, jāpietur, tad jau skatīsies, kur likt.” Daudz kas pārceļoja uz Ēdoli.

No baronu laikiem pilī saglabājies tikai viens balts, skaists galds ar marmora virsmu. To 60. gados aizveda uz Rundāles pili, un tā mēbele neaizgāja zudībās. Lai arī galds Ēdolē, tas joprojām ir Rundāles pils īpašums. Kad Piektā gada dumpinieki pili aizdedzināja, daudzas mantas glābjot izmeta pa logiem, pa kādam krēslam, galdam, svečturim nokļuva pie, kā tagad teiktu, marodieriem.  

Jaunais īpašnieks ciemos pie barona

85 gadus vecais barons Ulrihs fon Bērs, pēdējā pilskunga dēls joprojām ir dzīvs. Viškints ir viesojies pie viņa Vācijā, arhīvā pētījis dokumentus. Pils vēsture aizsākās 13. gadsimtā, pirmie īpašnieki bija fon Ketleri, bet 1561. gadā pili ieguva Ulrihs fon Bērs. Vecie kungi bija ļoti bagāti — fon Bēriem piederēja muižas ne tikai Ēdolē, bet arī Zlēkās, Popē, Ugālē. Zeme vien 96 420 hektāri. 2002. gadā izrēķināts, ka mūsdienās tā maksātu 14 463 000 latu. Barona laikā Ēdolē bijusi paraugsaimniecība — ganījās 1000 govju, dāņa vadītā pienotavā tapa Šveices sieri eksportam, audzēja šķirnes zirgus. Interesanti, ka paša Viškinta dzimta cēlusies no grāfiem Lansdorfiem.

Tagadējiem saimniekiem tomēr bijuši biznesa plāni, kas acīmredzot nav piepildījušies. „Veidojam projektu, kā piesaistīt Eiropas naudu. Ir programma nacionālas nozīmes tūrisma objektiem, un 700 000 latu kā līdzfinansējumu var dabūt. Tad jau var kaut ko izdarīt,” agrāk stāstīja Viškints, plānojot ierīkot konferenču zāli un viesnīcu. 2007. gada pavasarī pils parkā nolūza Rūķīšu ozols. Teiksma vēsta, ja rūķīši pazudīs, pils nogrims. Vai tiešām rūķīšiem neveicas?

Māris Puķītis/Foto: Rojs Maizītis, LETA