ES ārlietu ministri apstiprina roņu produktu aizliegumu
Sabiedrība
2009. gada 27. jūlijs, 17:49

ES ārlietu ministri apstiprina roņu produktu aizliegumu

Jauns.lv

Eiropas Savienības ārlietu ministri pirmdien apstiprināja roņu medībās iegūtu ādu un citu produktu importa aizliegumu, tādā veidā protestējot pret roņu nežēlīgo nogalināšanu.

ES ārlietu ministri bez debatēm pieņēma regulu, kas nosaka saskaņotus stingrus nosacījumus roņu produktu tirdzniecībai Eiropas Savienībā.

Regula aizliedz ieviest un tirgot ES visu veidu roņu produktus, tostarp kažokādu, orgānus, gaļu, taukus un zemādas tauku slāni, ko mēdz izmantot kosmētikas un medicīnas industrijā.

Aizliegumā vienīgais izņēmums pieļauts inuitiem, kas tradicionāli ir medījuši roņus.

Eiropas Parlaments attiecīgu regulu apstiprināja maijā. Tā vēl jāratificē visu 27 dalībvalstu parlamentiem.

Aizliegums stāsies spēkā 2010.gada pavasarī uz nākamo komerciālo roņu medību sezonu.

Norvēģija un Kanāda vairākkārt brīdinājušas, ka aizlieguma apstiprināšanas gadījumā tās to apstrīdēs Pasaules Tirdzniecības organizācijā, jo aizliegums ir pretrunā ar brīvas tirdzniecības principiem.

No katru gadu pasaulē nomedītajiem 900 000 roņu aptuveni 60% tiek nogalināti Kanādā, Grenlandē un Namībijā. Pārējie roņi nomedīti Īslandē, Norvēģijā, Zviedrijā, Somijā, Lielbritānijā un ASV.

Kā liecina statistika, parasti 98% no nogalinātajiem roņiem ir vecumā no divām nedēļām līdz trijiem mēnešiem. Roņu mazuļi galvenokārt tiek medīti to pūkainā kažoka dēļ.

Šobrīd medītās 15 roņu sugas nav apdraudētas, bet Eiropas politiķi pieprasījuši vērsties pret roņu medniekiem pēc atklātībā nonākušiem pierādījumiem, ka daudzi roņi tiek nodīrāti vēl dzīvi un pie pilnas apziņas.

Roņus parasti nošauj vai nosit uz ledus ar nūjām vai ar hakapiku - īpašu nūju ar cirtni galā -, ar ko ronim tiek pārcirsts galvaskauss. Sitot roņu mazuļus ar nūju, nereti tie tiek tikai apdullināti, līdz ar to mazie ronīši tiek nodīrāti vēl dzīvi. Bieži vien ievainotie roņi aizbēg un mirst zem ledus. Šos dzīvniekus neieskaita nomedīto dzīvnieku statistikā.

Kanādas valdība pērn gan pieņēma stingrākus noteikumus, kas medniekiem jāievēro, lai pārliecinātos, ka roņi pirms ādas novilkšanas patiešām ir miruši, tomēr eksperti pauduši šaubas, vai mednieki tos ievēro.

LETA

Skudriņas vīrs pārvedis meitai roņādas zābaciņus

Žurnāls "Kas Jauns" 2006. gadā rakstīja, ka uzņēmējs Gundars Skudriņš, raidījuma Stils bez tabu sejas Gundegas Skudriņas vīrs, atgriežoties no komandējuma Norvēģijā, pārvedis savai meitiņai Gerdai Jasmīnai siltus roņādas zābaciņus.

„Tēta atvestie zābaciņi ir ļoti silti. Viņi Norvēģijā tādus taisa, lai īpaši nodrošinātos pret salu un maziem bērniem nesaltu kājas,” stāstīja Gundega Skudriņa. Viņa kopā ar meitiņu pirmo mēnesi nodzīvojusi laukos Cēsu rajonā gluži vai meža vidū, kur jaunie zābaciņi lieti noderējuši. „Kad man viss apnīk, ņemu mazo un braucu uz laukiem, kur esmu tikai un vienīgi bērna rīcībā,” teica Skudriņa. Meitiņa pret pārbraucieniem neprotestējot — pagaidām viņai tīri labi patīkot gan Rīgā, gan laukos, turklāt Gerda Jasmīna esot paklausīga un klusa meitene.

kasjauns.lv

Laima Vaikule sarīko roņu glābšanas desantu

Dziedātāja Laima Vaikule kopā ar daudzām Krievijas slavenībām pērn devās glābt roņu mazuļus no nāves nežēlīgās medībās.

Krievijā darbojas organizācija „Vita”, kas aizstāv savvaļas dzīvniekus. Ik gadu pasaulē kažoku dēļ nogalina ap 350 000 roņu. Šīs medības ir atļautas tikai Kanādā un Krievijā. „Viņi jau sen man stāstīja par roņu medībām, un es teicu, ka vajag kaut ko darīt — braucam uz turieni!” stāsta dziedātāja. Pēc viņas ierosmes daudzas Krievijas slavenības piekrita doties roņu glābšanas ceļojumā. Jālido bija uz Arhangeļsku, Baltās jūras piekrasti, kas martā pārvēršas par milzīgu roņu dzemdību namu.

Slavenības riskē uz plāna ledus

Kompānijā bija mūzikas kritiķis Artēmijs Troickis, rokgrupas „Mašina vremeņi” līderis Andrejs Makarevičs, aktieris Konstantīns Raikins, futbola komentētājs Gusevs un citi. Vēl vairāki simti slavenību parakstīja aicinājumu aizliegt roņu medības.

Tās notiek ļoti barbariski. Grenlandes roņiem mazuļi dzimst marta sākumā. Paiet 11 mēneši, kamēr māte iznēsā ronēnu — un vienā reizē tikai vienu. Marta vidū ierodas mednieki, ar nūju ronēnu nosit vai tikai apdullina, pāršķeļ galvaskausu, bieži, vēl dzīvam esot, nodīrā balto kažociņu. Vaikule stāsta, ka vēl bezpalīdzīgos ronēnus arī sagūsta tīklos, savāc „ieslodzījumā”, kur badina, kamēr viņi nobeidzas, bet kažoki kļūst pelēki — arī tie esot vērtīgi.

Slavenību ekspedīcija medību rajonā izlika karogus „Zona bez vardarbības”. Lai to paveiktu, viņi riskēja, ar helikopteru nosēžoties uz plāna ledus. „Mums bija līdzi glābēji un dakteris, bet tas bija bīstami,” atzīst dziedātāja. Rezultāts ir bijis — varasiestādes šosezon aizliedza medības, aizbildinoties ar bīstami plānu ledu. Savukārt slavenības atļāvušās mazu „kara viltību”, noklusējot, ka helikopters tomēr nolaidies uz ledus. Tā izglābti 30 000 roņu, kas ir Krievijas medību kvota.

Vaikule neēd gaļu un nevalkā kažokus

Ronīšus viņi gan redzējuši, gan glaudījuši. „Viņi bļauj — mama, mama,” teic Vaikule. Viņa uzsver, ka daudz lielāka jēga šajā vietā ir attīstīt ekotūrismu, par ko jau domājot. Mednieki par katru nogalināto roni saņem tikai vienu vai divus dolārus, bet gaļu izmet. Vinnētāji ir „augšgalā” — no roņādām darināts kažoks maksā pat vairākus simtus tūkstošus dolāru. Vides aktīvisti aicina aizliegt roņu kažoku tirdzniecību Eiropā.

Dziedātājai kažoku nav, arī somas viņa izvēloties tā, lai necieš dzīvnieki: „”Louis Vuitton” somas nav no ādas.” Vaikule atklāj, ka ir veģetāriete, turklāt bez īpaša idejiskuma: „Man vienkārši negaršo, neēdu ne gaļu, ne zivis. Ja nu ar piespiešanos, kad nekā cita nav.” Vecāki Laimas bērnībā nomocījušies, nespējot meitu piedabūt pie kotletēm un karbonādes. Tikai 17 gadu vecumā viņa uzzinājusi, ka gaļa ir dažāda, ir cūkgaļa, liellopu gaļa un citas — tik vienaldzīgs bijis šis produkts.

Māris Puķītis/Foto: organizācija „Vita”