Rīgas 1. slimnīcu tomēr slēgs
Sabiedrība
2009. gada 28. jūlijs, 16:22

Rīgas 1. slimnīcu tomēr slēgs

Jauns.lv

Rīgas dome otrdien, 28. jūlijā, no Veselības ministrijas saņēma faksu, ka Rīgas 1. un 2. slimnīca vairs nesaņems valsts apmaksāto finansējumu stacionārajai aprūpei. Tas nozīmē, ka šīs ārstniecības iestādes tiek likvidētas.

Rīgas 1. slimnīca, kura līdz šim kalpoja kā ātrās neatliekamās palīdzības slimnīca un kura uzņēma “ātrās palīdzības” pacientu “lauvas tiesu”, valsts finansējumu vairs nesaņems no nākamā gada 1. janvāra. Veselības ministrija tā arī nav ieklausījusies ne mediķu, ne Rīgas iedzīvotāju prasībā saglabāt vienīgo slimnīcu Rīgas centrā, kurai bija neatsverama loma galvaspilsētas un tās viesu veselības aprūpē. Līdz ar to zaudējumos ir jānoraksta vairāki miljoni latu. Tas liek apšaubīt viedokli, ka slimnīca tiek slēgta līdzekļu taupības nolūkos.

Rīgas dome laikposmā no 2000. līdz 2008. gadam slimnīcas remontā un medicīniskās aparatūras iegādei iztērēja 2 476 635 latus. Savukārt pati slimnīca no savas peļņas modernas angiogrāfijas aparatūras iegādei atvēlēja 1,3 miljonus latu, no kuriem 230 000 latu vēl nav samaksāti. Toties 2005. un 2006. gadā 1. slimnīca no Eiropas Savienības struktūrfondiem saņēma 230 000 latu ar nosacījumu, ka līdz 2011. gadam slimnīca nedrīkst mainīt profilu un atdot tehnoloģijas citām medicīnas iestādēm.

Tādējādi slimnīcas slēgšanas gadījumā valstij vai Rīgas domei būs jāmaksā soda nauda Eiropas Savienībai par slimnīcas slēgšanu, tāpat būs jāatmaksā arī atliktais maksājums par angiogrāfijas aparatūru.

Vienlaikus Veselības ministrija arī informē, ka no 1. septembra tiks slēgta Rīgas 2. slimnīca un Ādas seksuāli transmisīvo slimību klīniskais centrs, kas atrodas 1. slimnīcas teritorijā.

1. slimnīcas sniegtie stacionārie pakalpojumi turpmāk būs jāsniedz Gaiļezera slimnīcai un “Stradiņiem”, 2. slimnīcas – Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcai un “Stradiņiem”. Seksuāli transmisīvo slimību pacientus ārstēs Gaiļezerā.

Elmārs Barkāns