Zatlers miesassargiem liek svīst
Sabiedrība
2009. gada 14. augusts, 09:19

Zatlers miesassargiem liek svīst

Jauns.lv

Šoreiz dodoties pie tautas, Valsts prezidents Valdis Zatlers no mašīnas izkāpa nevis uzvalkā, bet gan treniņtērpā. Iknedēļas orientēšanās sporta sacensībās „Magnēts” netālu no Garkalnes pie Maltuves purva Zatlers pirmo reizi izmēģināja, ko nozīmē šis sporta veids.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Distance, kas īpaši bija sagatavota prezidentam nebija īpaši gara – nedaudz vairāk nekā viens kilometrs, kurā, orientējoties pēc kartes, bija jāsameklē pieci kontrolpunkti. Lai prominentais iesācējs mežā nesamaldītos, viņam līdzi skrēja konsultants – ilggadējais Orientēšanās sporta federācijas vadītājs Rodrigo Slaviņš (70). Draudzīgā bariņā pa priežu silu kopā ar Zatleru rikšoja arī viņa pieci miesassargi un bariņš žurnālistu. Tas nenācās viegli – sviedru lāsītes izspiedās pat uz labi trenēto miesassargu pierēm.

Prezidents aizmūk no žurnālistiem

Distanci sākot, Slaviņš Zatleram piedāvāja distancē doties nevis skrienot, bet mierīgākā solī. Prezidents uz savu pavadoni palūkojās gandrīz vai apvainoti „Protams, ka rikšiem! Mans mērķis ir paskatīties, vai vienotības skrējienā 23. augustā varēšu noskriet savu kilometru,” ar stingru apņēmību balsī atbildēja prezidents.

Uz pirmo kontrolpunktu bija jāskrien kalnā. Prezidents to paveica, tikai viegli aizelšoties un atstājot aiz muguras žurnālistus.

Rodrigo Slaviņš atklāj, ka Valdim Zatleram ir dotības šajā sportā, kurā nepieciešamas ne vien ātras kājas, bet arī skaidra domāšana, māka orientēties jaunās situācijās un izlēmība. Slaviņš jau bija sagatavojies izsmeļoši skaidrot, kā jāorientē karte, kad, no pusvārda viņa teikto sapratis, Zatlers jau to izdarīja. Pie nākamā kontrolpunkta Slaviņš vēl tikai sāka skatīties, uz kuru pusi jāmeklē nākamais kontrolpunkts, kad prezidents jau viņam norādīja pareizo virzienu.

Zatleram ir orientierista dotības

Pēc 11 minūtēm un 2 sekundēm prezidents distanci bija beidzis. 9 minūtes un 22 sekundes kilometrā šajā sportā ir samērā labs rezultāts iesācējam.

„Man vajadzēja pārliecināties, vai pēc kilometra noskriešanas vienotības skrējienā varēšu vēl teikt runu pie Brīvības pieminekļa. Kā redzat, ja es varu atbildēt uz žurnālistu jautājumiem – viss kārtībā!”

Piedalīšanās orientēšanās sacensībās bija reizē gan spēku izmēģināšana pirms 23. augustā paredzētā vienības skrējiena „Sirdspuksti Latvijai”, gan goda izrādīšana daudzajiem orientēšanās sporta entuziastiem.  Vienības skrējienā paredzēts atcerēties pirms 20 gadiem notikušo akciju „Baltijas ceļš”. Toreiz 23. augustā cauri trijām Baltijas valstīm Latviju, Lietuvu un Igauniju sastājās cilvēku ķēde, tādējādi pasaulei apliecinot vēlmi pēc neatkarības. Šogad paredzēta stafete, kurā aicināts katrs noskriet vienu kilometru. Prezidents paredzējis skriet savu simbolisko kilometru pāri Daugavai, cauri Vecrīgai līdz Brīvības piemineklim un aicināja viņam šajā posmā pievienoties jaunos orientieristus. „Pirms 20 gadiem Igaunijas, Latvijas un Lietuvas iedzīvotāji sadevās rokās, lai, piedaloties Baltijas ceļā, izsapņotu kopīgu sapni par brīvību. Trīs tautu vienotības spēks lika pasaulei mūs sadzirdēt un palikt atmiņā kā unikāla, baltiešu dziesmotās revolūcijas liecība.

Šogad 22. un 23. augustā trīs kaimiņvalstu iedzīvotāju kopīgā skrējienā no Tallinas un Viļņas uz Rīgu radītie sirdspuksti veidos īpašu Baltijas ceļu. Tā būs iespēja ikvienam – mazam, lielam, jaunam, vecam – vēlreiz vai no jauna piedzīvot savu Baltijas ceļu un apliecināt vienotību arī turpmāko izaicinājumu pārvarēšanai,” atgādināja prezidents.

„Ideja var būt ļoti skaista, bet tā jārealizē,” sacīja prezidents. Kad konsultējies ar Igaunijas un Lietuvas kolēģiem, viņi bijuši skeptiski – sadarbība ar elites sportistiem nav devusi cerētos rezultātus. Tad Zatlers iedomājies par orientieristiem – sacensības „Magnēts” pulcina lielu skaitu entuziastu. Prezidents pateicās Orientēšanās sporta federācijai par aktīvu iesaistīšanos šī pasākuma organizēšanā. Zatlers aicināja ikkatru, kas vēl to nav izdarījis, reģistrēties šim skrējienam. To iespējams izdarīt interneta mājaslapā http://www.baltijascelam20.lv/ , pie reizes izvēloties savu kilometru.

Lai gan Valdis Zatlers vismaz piecpadsmit gadus nav aktīvi sportojis, tomēr joprojām ir labā fiziskā formā. Iespējams, pateicoties rīta rosmei, ko katru dienu veic. „No rītiem es skrienu peldēties jūrā,” atzīstas Zatlers.

Anda Leiškalne/Foto: Rojs Maizītis