11 gadus vecam bērnam pārdod alkoholu
Sabiedrība
2009. gada 30. augusts, 23:55

11 gadus vecam bērnam pārdod alkoholu

Jauns.lv

Izrādās, pat 11 gadu vecs bērns bez problēmām var iegādāties alkoholu. Tiesa – ne katrā veikalā, bet Rīgas centrā stundas laikā kasjauns.lv eksperimentētāja Elīna atrod trīs pārdotuves, kurās par viņas vecumu neinteresējas.

„Stockmann” – neizdodas

Kā pirmo eksperimenta vietu izvēlamies „Stockmann”. Lai arī veikalā nav daudz pircēju, kasēs strādā pietiekami daudz pārdevēju. Viņām ir laika ielūkoties arī pircēju sejās, tāpēc Elīnai neizdodas iegādāties „Fizz” skārdeni – pārdevēja prasa personu apliecinošu dokumentu.

Kiosks viaduktā – neizdodas

Ceram, ka labāk veiksies kioskiņā viaduktā zem dzelzceļa, kas ved uz Centrāltirgu. Elīna cer iepirkt pudeli alus tēvam, taču nekā – pusmūža pārdevēja ir nepielūdzama un neielaižas nekādās diskusijās.

„Narvesen” – neizdodas

Kopā ar Elīnu un viņas mammu dodamies tālāk. Varbūt paveiksies „Narvesen” kioskā stacijā? Pircējus apkalpo jauns puisis, kurš vienlaikus pieņem preces un atbild uz mobilā telefona zvanu. Tomēr viņš jautā pēc dokumentiem, un Elīnas izvēlētais „Fizz” atgriežas kioska plauktā.

„Rimi” – izdodas

„Origo” veikalā „Rimi” Elīna idodas bez īpašām cerībām – tik bieži te redzēts, ka pat par viņu vecākām jaunietēm prasa uzrādīt pasi. Tomēr rindas ir pagaras, un kasieres strādā kā roboti – galvas nepacēlušas. Iespējams, iedarbojusies Elīnas viltība – viņa iestājusies ne vien garākajā rindā, bet arī aiz maza auguma nepārprotami pieaugušas sievietes. Kasiere nepievērš uzmanību Elīnas vecumam un alkoholisko dzērienu pārdod.

„IKI” – neizdodas

Turpinām iepirkšanos Marijas ielas „IKI”. Veikalā pircēju maz, un pārdevēja Elīnai alkoholu nepārdod.

„Pipars” – izdodas

Nesen atklātajā gaumīgajā veikalā „Pipars” Barona un Elizabetes ielas stūrī pircēju ir maz, un kārtību uzrauga apsargs. Uz veiksmi neceram, taču pārdevēja nepievērš uzmanību Elīnas vecumam.

„Elvi” – izdodas

Kasiere veikalā Lāčplēša un Tērbatas ielas stūrī gan uz Elīnu paskatās pētošu skatienu, tomēr nevilcinādamās izsit čeku, un vēl viena alkohola deva nu ir 11 gadu vecās skolnieces somā. Iespējams, vainīgas garās rindas, bet varbūt kasieres pārliecība, ka „Cēsu Džons” tāds bērnu dzēriens vien ir.

„Latvijas Balzams” – neizdodas

„Latvijas Balzama” veikaliņā Ģertrūdes ielā alkoholisko dzērienu izvēle tāda, ka vai acis žilbst. No lielā sidru ledusskapja Elīna izvēlas vienu bundžu, taču pārdevēja, sākumā automātiski paņēmusi skārdeni, palūkojas uz meiteni un vaicā, cik viņai gadu. Elīna melo, ka astoņpadsmit, taču pasi nevar uzrādīt, un pārdevēja pirkumu paņem atpakaļ. „Tur taču ir alkohols, es tev to nevaru pārdot,” skaidro pārdevēja.

„Maxima” – neizdodas

Cerības, ka Ģertrūdes ielas „Maximā” būs rindas un sagurušas neuzmanīgas pārdevējas, neattaisnojas. Pārdevēja gan automātiskām kustībām paņem no Elīnas ruma un kolas kokteili un jau izsit kases aparātā tā cenu. Tomēr Elīnas prieks pāragrs – kasiere tomēr pamana, ka Elīna nemaz neizskatās pēc pilngadīgas sievietes, un alkoholiskais dzēriens paliek veikalā.

„Kaukāza sēta” – neizdodas

Kolēģi ievērojuši, ka krodziņā „Kaukāza sēta” Tērbatas ielā nereti alu bauda mazgadīgas jaunkundzes. Tomēr Elīnai šeit alu neizdodas nopirkt – par spīti tam, ka viņa nevērīgā balsī jautā pēc mazā kausa „Brenguļu alus”.

Pusaudži iecienījuši

„Fizz”

Izrādās, ar „Fizz” un citiem viegli iedzeramiem alkoholiskiem kokteiļiem mēdz regulāri apreibināties pat piektās klases skolēni. Parasti tiek izlūkotas vietas, kur pārdevēji pircēju vecumam nepievērš uzmanību. Kādas Rīgas skolas audzēkņi atklāj, ka visvieglāk alkoholu iegādāties pāris kioskos Vidzemes tirgū, bet Āgenskalna pusaudži zina, ka alkoholu gandrīz vienmēr varēs nopirkt vietējā „Elvi”.

Dažās klasēs alkoholisko kokteiļu baudīšana tiek uzskatīta par stilīgu un notiek visai regulāri. Diemžēl, jo agrākā vecumā jaunais cilvēks uzsāk regulāru spirtoto dzērienu lietošanu, jo ātrāk veidojas atkarība un smadzeņu deģenerācija.

Māte: pārdevēji atlaižami!

„Nožēlojami! Pārdevējus, kas vieglprātīgi bērniem pārdod alkoholu, jāatlaiž no darba bez brīdinājuma, bet veikalam atkārtotas pieķeršanas gadījumā jāšķiras no alkohola tirdzniecības licences,” ļoti strikta ir 12 gadu vecās Elizabetes māte. Viņa nesen atklāja, ka viņas meita jau gadu regulāri pirkusi un kopā ar draudzenēm lietojusi sidru. Lai gan meitene šad un tad uzvedusies kā iedzērusi, mātei pat ļaunākajos murgos nerādījās, ka Elizabete varētu būt lietojusi alkoholu. Sieviete bija vairāk nekā pārliecināta, ka viņas meitai, kas nepārprotami izskatās pēc bērna, alkoholu neviens nepārdos.

Deputāts aicina vecākus skandalēties

Saeimas deputāts un ārsts narkologs Jānis Strazdiņš aicina vecākus rīkot skandālus veikalos, kuri pārdod nepilngadīgajiem alkoholu.

„Tas ir policijas jautājums – konstatēt šo pārkāpumu un sodīt. Ja šāds pārkāpums konstatēts, alkohola tirdzniecības licences izsniegšanas komisija var lemt arī par licences atņemšanu. Tomēr uz šiem pārkāpumiem joprojām skatās „caur pirkstiem”,” skaidro deputāts. „Policijai spēku ir, cik ir, un tie nereti tiek veltīti nopietnākiem pārkāpumiem. Tāpēc iesaku tēviem un mātēm izrādīt iniciatīvu, veikt līdzīgus eksperimentus pašiem, pozitīva iznākuma gadījumā saukt veikala vadītāju, sarīkot kārtīgu skandālu un izsaukt policiju. Tad policija būs spiesta reaģēt un rakstīt par šiem pārkāpumiem protokolus,” mudina deputāts.

Pusaudžu vecumā alkoholisko dzērienu lietošana ir ārkārtīgi bīstama. Pat viena gada laikā var rasties nopietna atkarība, kura ir daudz smagāka nekā pieaugušajiem, bet alkohola atkarība var vilkt līdzi sev citas – narkotiku, nikotīna un azartspēļu atkarības, brīdina pieredzējušais narkologs.

Anda Leiškalne / Foto: Anda Leiškalne, Rojs Maizītis