Prezidents dodas „izmeklēt” „Mazos laulību noziegumus”
Kultūra
2009. gada 17. septembris, 12:32

Prezidents dodas „izmeklēt” „Mazos laulību noziegumus”

Jauns.lv

Dailes teātris 16. septembrī klusi atklāja jauno sezonu. Uz režisora Rolanda Atkočūna iestudējuma „Mazie laulību noziegumi” pirmizrādi bija ieradies arī Latvijas valsts prezidents Valdis Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri.

Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu Dailes teātrī tapis franču rakstnieka un dramaturga Ērika Emanuela Šmita (1960) attiecību trilleris „Mazie laulību noziegumi”. Emanuela Šmita darbi komentārus neprasa – ikkatrs no tiem ātri kļuvis par dižpārdokli, un viņa lugās spēlējušas pat tādas zvaigznes kā leģendārie franču aktieri Alēns Delons un Žans Pols Belmondo.

Spēcīgi ir arī pašmāju izrādē iesaistītie mākslinieki – tajā spēlē savu meistarību pierādījušie, dažādu teātra balvu laureāti aktieri Rēzija Kalniņa un Ģirts Ķesteris, bet režisors ir pazīstamais lietuvietis Rolands Atkočūns, ar kuru Dailes teātris sadarbojies jau vairākkārt.

„Mazie laulību noziegumi” ir izrāde intelektuāliem un emocionāliem gardēžiem, kas pierāda: filozofija var būt sulīga un aizraujoša, bet vīrieša un sievietes attiecības – mūžam neatminama un allaž vilinoša mīkla. Dailes teātra direktors Aivars Līnis ir apmierināts ar to, kā Rēzijai Kalniņai un Ģirtam Ķesterim šo juteklisko tēmu izdevies realizēt uz skatuves. „Tas, ka Rēzija un Ģirts ir ģeniāli aktieri, nevienam vairs nav jāpierāda. Tā ir veca patiesība. Bet, tas, ka viņi vēl spēj ar kaut ko pārsteigt un parādīt jaunas šķautnes – tas ir divtik jauki! Tiem, kas domā, ka Dailes teātris prot taisīt tikai komēdijas un triviālas trokšņainas izrādes, šī izrāde ir pierādījums, ka mums ir talants arī pasniegt gaumīgas un trauslas lietas,” savā pirmizrādes banketa uzrunā teica Līnis.

Arī Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers svinīgajā brīdī teica pāris vārdus, slavējot aktierus par viņu sniegumu. „Pēc izrādes Dailes teātra direktora kabinetā nonācām pie secinājuma – šī ir patiešām veiksmīga izrāde! Jo pēc tās mēs runājām par izrādi, nevis par politiku!” atzina prezidents.  

Sintija Lase/Foto: Mārtiņš Purviņš