Luterāņu Baznīca „uzdarbojas” tiesu gaiteņos
Sabiedrība

Luterāņu Baznīca „uzdarbojas” tiesu gaiteņos

Jauns.lv

Par to, ka Latvijas luterāņu Baznīca nonākusi finansiālās grūtībās, liecina procesi tiesu zālēs. Baznīca pretendē uz vairākiem ekskluzīviem nekustamajiem īpašumiem, kuri līdz šim tai īpaši nav interesējuši.

Luterāņu Baznīca „uzdarbojas” tiesu gaiteņos...
Pēc nedēļas pasludinās spriedumu Rīgas Dzemdību nama zemes lietā, un tad kļūs skaidrs, vai dzemdētājām būs vai nebūs jārēķinās ar luterāņu Baznīcas iegribām.
Pēc nedēļas pasludinās spriedumu Rīgas Dzemdību nama zemes lietā, un tad kļūs skaidrs, vai dzemdētājām būs vai nebūs jārēķinās ar luterāņu Baznīcas iegribām.

Krīzes apstākļos savā īpašumā iegūt vērtīgu nekustamo mantu ir visnotaļ vilinoši jebkuram uzņēmējam, jo tādējādi viņš var savilkt kopā galus un, to pārdodot, iznomājot vai ieķīlājot, tikt pie kārotā naudas žūkšņa.

Viens no lielākajiem zemes un nekustamās mantas īpašniekiem Latvijā ir Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca (LELB). Jau vairāk nekā 15 gadus LELB varēja likumīgi vai caur tiesu atgūt tai pienākošos nekustamos īpašumus. Lielākoties tas arī ir noticis.

Toties tagad, kad kurpe spiež un gan mācītājiem, gan Virsvaldes darbiniekiem jāsamazina algas, kad ziedojumu vācelītes kļūst aizvien plānākas, LELB pēkšņi atcerējusies, ka tai pienākas vēl vairāki īpašumi, kuri pirmskara laikā piederējuši ticīgo kopienām, kuras nebija „tīras” latviešu luterāņu draudzes un ar tām bija saistītas tikai pastarpināti.

Luterāņi dabūs aprūpes centru

Šajās dienās Latvijas tiesās gaidāmi vairāki spriedumi Baznīcas mantas lietās. Rīgas apgabaltiesa 12. oktobrī pasludinās spriedumu LELB prasībā pret Labklājības ministriju. Baznīcai tiks apstiprinātas īpašumtiesības uz ēku Kalnciema ielā 93, kur patlaban atrodas sociālās aprūpes centrs „Kalnciems”. LELB uzstāj, ka ēka ir tās īpašums, jo kādreiz uz šīs zemes atradās lūgšanu nams. Pēc sprieduma nolasīšanas Labklājības ministrijai 20 dienu laikā būs iespējas to pārsūdzēt.

Būs spriedums Dzemdību nama lietā

16. oktobrī Rīgas apgabaltiesā tiks nolasīts spriedums LELB strīdā ar Rīgas domi Dzemdību nama lietā. Baznīca Dzemdību nama zemi grib iegūt tāpēc, ka tā līdz 1943. gadam piederēja reliģiskajai organizācijai „Marijas diakonistu biedrība”.

Pretendē uz zemi Jelgavas centrā

Tikko LELB ir pamatīgi sabiedējusi arī Jelgavas domi, jo Baznīca Zemgales apgabaltiesā ir iesniegusi prasību atzīt īpašumtiesības uz nekustamajiem īpašumiem Akadēmijas ielā 17, līdzās Lauksaimniecības universitātes Lauku inženieru fakultātes augstceltnei. Šī zeme pirmās brīvvalsts laikā piederēja 1939. gadā likvidētajai Svētās Trīsvienības baznīcas vācu draudzei.

Otrā pasaules kara laikā šis Akadēmijas ielas rajons tika pilnībā nopostīts, un tagad uz tā ir uzbūvēts daudzdzīvokļu māju mikrorajons. Ja tiesa atzīs LELB īpašumtiesības uz šo zemi, tad Jelgavas pašvaldībai jāsāk domāt, ko Baznīcai šīs zemes vietā piedāvāt, jo iespēja, ka LELB savā īpašumā pārņems dzīvojamā mikrorajona zemi, ir tikai teorētiska.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA