Rekordķirbis izaudzis Rēzeknē
Sabiedrība
2009. gada 25. oktobris, 14:25

Rekordķirbis izaudzis Rēzeknē

Jauns.lv

Šogad smagākais ķirbis Latvijā izaudzis Rēzeknes novada Lūznavas pagasta Veczosnā. Lielā oga bija tik milzīga (124 kg), ka pat pieaicinātais spēkavīrs Agris Kazeļņiks to nespēja pacelt.

124 kilogramus Agrim pacelt nebūtu problēmu, ja vien ķirbis būtu mazāks. Tomēr 246 centimetru apkārtmērā plato milzeni spēkavīra rokas nespēja aptvert, un uz svēršanu to nācās nogādāt ar pacēlāju.

Milzeni izaudzējusi Aleksandra Krūmiņa. Šā gada lielākais ķirbis vairāk nekā divas reizes pārsniedz pagājušā gada rekordistu, savukārt pieejamā informācija vēsta, ka iepriekš Latvijas vislielākie ķirbji svēruši tikai nedaudz virs 100 kilogramiem.

Otrajā vietā šogad ierindojās Liepājas pusē Jāņa Stulpas audzētais ķirbis. Uz Rīgas zooloģisko dārzu viņš bija atvedis divus milzeņus – vienu 74 kilogramus, bet otru 73 kilogramus smagu. Lielākā Stulpas ķirbja apkārtmērs bija  210 centimetri.  

Arī ar 74 kilogramu smagu ķirbi trešajā vietā ierindojās rīdziniece Inga Kārkliņa. Viņas audzētais ķirbis no otrās vietas ieguvēja atpalika apkārtmērā par 11 centimetriem. Inga Kārkliņa ir pieredzējusi milzu ķirbju audzētāja – iepriekšējos gados ar saviem ķirbjiem guvusi gan 1. gan 2. vietu.

Latvijā ķirbju sacensības ar lielveikalu „Maksima Latvija” un Rīgas zooloģiskā dārza atbalstu notiek jau ceturto gadu. Pērn čempiona titulu ieguva Jānis Kalvāns no Rīgas rajona Piņķiem ar ķirbi, kura apkārtmērs bija 2 metri un 14 centimetri, bet svars - 61,05 kilogrami.

Finālā piedalījās 10 smagākie ķirbji, ko sacīkstēm bija pieteikuši to audzētāji. Kopumā konkursam mēneša laikā tika pieteikti 64 ķirbji no visas Latvijas, tostarp Rēzeknes, Madonas, Liepājas, Valmieras, Preiļu, Rīgas un citiem rajoniem.

Pirmās vietas jeb lielākā ķirbja īpašnieks saņēma „Maxima” dāvanu čeku 350 latu vērtībā, otrās un trešās vietas ieguvēji attiecīgi - 200 un 100 latu dāvanu čekus. Savukārt pārējie septiņi ķirbju īpašnieki, kuru „ogas” bija iekļuvušas finālā, saņēma 50 latu dāvanu čekus no „Maxima”.

Ķirbju sacīkšu rekordisti palika Rīgas zooloģiskā dārzā. Ar vienu no tiem ķirbju svēršanas sacīkšu dalībnieki pacienāja degunlācīšu ģimeni – Snukeru, Koko un Šaneli. Pārējās milzu ogas nogādāja zooloģiskā dārza barības virtuvē. „Katru dienu zooloģiskā dārza iemītnieki pa visiem apēd 25 kilogramus ķirbju, tā kā kādam laikam atvesto gardumu pietiks,” priecājās Zooloģiskā dārza izglītības un informācijas daļas speciālists Māris Lielkalns.

Degunlācīšu ikdienas deva ir 250 gramu ķirbja, taču šoreiz viņiem bija karaliska maltīte. Milzu ķirbī izgrieza lodziņus un aliņas, bet iekšā sabēra sauso barību. Degunlācīšu puika Snukers nekavējoties izlodāja gardo ķirbja māju.

Anda Leiškalne/Foto: Māris Lielkalns