PSKP 36. kongress politbirojā ievēl arī Latvijas komunistus
Sabiedrība
2009. gada 31. oktobris, 14:01

PSKP 36. kongress politbirojā ievēl arī Latvijas komunistus

Jauns.lv

Latvijas Kompartija joprojām darbojas, kaut gan 1991. gadā to aizliedza. Maskavā PSKP 36. kongresā politbirojā ievēlēja arī pārstāvjus no LKP.

Visās bijušajās PSRS republikās darbojas komunistiskās partijas, kuras joprojām apvieno Padomju Savienības Komunistiskā partija (PSKP). Vienviet Komunistiskā partija darbojas legāli un piedalās vēlēšanās, kā, piemēram, Genādija Zjuganova vadītā Krievijas komunistiskā partija, citās valstīs partijai ir tikai dažas nelegālas šūniņas.

Arī pēc PSRS sabrukšanas regulāri notiek PSKP kongresi un 36. pēc kārtas sestdien, 24. oktobrī noslēdzās Maskavā. Šajā kongresā no katras „padomju republikas” tika ievēlēti pārstāvji PSKP politbirojā jeb Komunistisko partiju savienības padomē.

No Latvijas šajā padomē tika iekļauts Leonīds Tess Vladimira dēls un Vera Zubova Jēkaba meita.

Jāteic, ka LKP ir neatkarīga organizācija un tai nav oficiāla saistība ar vēlākajos gados bijušo komunistu izveidotajiem „legālajiem nodibinājumiem”, kā piemēram, Alfrēda Rubika vadīto Sociālistisko partiju vai apvienību „Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”. Tomēr gan Tess, gan Zubova piedalās ir saistīti ar šīm legālajām organizācijām.

Tess kopā ar citām kreiso politiskajām organizācijām un krievu radikālajām biedrībām ir parakstījis aicinājumu Valsts prezidentam, valdībai un Saeimai „Mazākumtautību tiesību ievērošana ir saliedētas sabiedrības pamats!”, kurā faktiski pieprasa krievu valodai piešķirt valsts valodas statusu. Šo tekstu Tess parakstījis kā Latvijas Ļeņingradas blokādes iedzīvotāju biedrības priekšsēdētājs.

Savukārt Zubova kā biedrības „Kara bērni” aktīviste iekļauta Krievijas tautiešu Baltijas valstīs reģionālās konferences Latvijas delegācijas sastāvā, kura mēneša beigās notiks Viļņā. Redzamākā šīs delegācijas biedre ir PCTVL „māte”, Eiroparlamenta deputāte Tatjana Ždanoka.

Par Tesa un Zubovas darbību LKP informāciju iegūt ir praktiski neiespējami, tāpat arī nekas nav zināms par LKP aktivitātēm. To, ka LKP darbojas dziļā pagrīdē, apliecina PSKP 36. kongresa paziņojums „Pārtraukt politisko teroru un atbrīvot un politieslodzītos!” Paziņojumā teikts:

„Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Turkmenistānas un Uzbekistānas komunistisko partiju darbība ir aizliegta vai notiek nežēlīgā specdienestu uzraudzībā. Šo valstu komunisti darbojas īpašos, nelegālos apstākļos.”

Elmārs Barkāns/Foto: kprf.ru