Smilšu skulptūras Jelgavā, skanošā Livonija Valkā un citādais teātris Daugavpilī: ko darīt 11. un 12. jūnijā
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 10. jūnijs, 09:01

Smilšu skulptūras Jelgavā, skanošā Livonija Valkā un citādais teātris Daugavpilī: ko darīt 11. un 12. jūnijā

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē atkal aicina desmitiem dažādu brīvdabas svētku un festivālu visā Latvijā. Vieni no vērienīgākajiem būs Smilšu skulptūru festivāls Jelgavā un festivāls „Skanošā Livonija” Valkā. Rīdzinieki tiek gaidīti uz Novadu dienām, kurās varēs iepazīt krāšņo Latvijas novadu daudzveidību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Protams, daudz citu lielāku un mazāku festivālu – Sieviešu skrējiens Mežaparkā, grupas „Zeļļi” festivāls Valmierā, teātra festivāls „Telpa – Daugavpils”, Pedvāles brīvdabas muzeja radošās sezonas atklāšana, Rīgas deju festivāls „Laiks dejot”, Peoniju dārza svētki Kuldīgas novada Pelču pagasta „Ziedoņos”, pasaules čempionāta posms ielu vingrošanā Majoru pludmalē.

Arī īsts koncertu birums – Spanovska ballīte Dailes teātrī, „Kremerata Baltica” mūziķi Cēsīs, Rīgas Operas festivāla noslēgums, krievu estrādes dziedātāja Vitas koncerti Rīgā un Ventspilī, mūzikls „Pūt, vējiņi!” Saldus Kalnsētas parkā, Liepājas simfoniskais orķestris Rundāles pilī un deju lielkoncerts „Jāņu nakts mistērija” Ikšķilē.

Ķīpsalas izstāžu hallē varēsim redzēt skaistākos un gudrākos suņus un kaķus izstādē „Latvijas uzvarētājs”. Daudz jaunumu arī klasiskajā izstāžu zālēs gan Rīgā, gan provincē. Rīgā ar izstādi „Nemūžamnepiedošanas ekspresis” atklāta fonda „Mākslai vajag telpu” vasaras izstāžu sezona, bet Dabas muzejā var redzēt, kā uzziedējuši kaktusi un tuksneša rozes. Uz Liepāju atceļojušas trimdinieku visdārgākās mantas – piemiņas lietas par tēvzemi, Kuldīgā skatāmi jauno mākslinieku bakalaura darbi, bet Valmierā izdzīvot notikumu ierobežotas redzamības apstākļos.

1. Smilšu skulptūru festivāls Jelgavā

Jelgavā, Pasta salā, šovasar jau desmito reizi notiks Starptautiskais Smilšu skulptūru festivāls „Summer Signs”. Tajā smilšu skulptūras dažādās interpretācijās un skulptoru redzējumā par cilvēku izcelsmes vietu – Āfriku no 1000 tonnām smilšu veidos mākslinieki no desmit valstīm - Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Ukrainas, Nīderlandes, Lielbritānijas, Bulgārijas, Portugāles, Turcijas un Krievijas.

Svētkos, kā jau ierasts, neiztikt arī bez dažādiem pārsteigumiem, kurus gādās dziedātāji Lauris Reiniks, Aija Andrejeva, Samanta Tīna, grupas „Musiqq”, „Otra Puse”, „Pulsa efekts” un citas. Nav aizmirsts arī par ģimenēm un bērniem, jo visas dienas garumā Smilšu skulptūru parku pieskandinās muzikālas izrādes un koncerti, kur kopīgās rotaļās varēs doties ar iemīļotiem varoņiem.

No rīta notiks dažādi pasākumi, radošās darbnīcas, izrādes un rotaļas ģimenēm ar bērniem, bet piecos pēcpusdienā sāks uzstāties populāri estrādes mākslinieki, bet diena noslēgsies ar dejām. Piemēram, sestdien pulksten 19.00 uzstāsies Lauris Reiniks, 20.30 – Samanta Tīna, bet 22.00 – „Musiqq”. Savukārt svētdien pulksten 18.30 uz skatuves kāps „Otra puse”, bet pulksten 20.00 – Aija Andrejeva ar savu grupu. Abas dienas vakara koncertprogrammu atklās „Otra puse”.

Festivāla parks sestdien darbosies no pulksten 10.00 līdz 24.00, bet svētdien – no pulksten 10.00 līdz 23.00. Biļešu cenas: 5 eiro; skolēniem, studentiem un pensionāriem – 3 eiro; ģimenes biļete – 10 eiro; uzrādot jelgavnieka karti – lētāk.. („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk interneta: www.festivali.jelgava.lv.

10. Starptautiskais smilšu skulptūru festivāls Jelgavā

2. Novadu dienas Rīgā

No piektdienas, 10. jūnija, līdz svētdienai, 12. jūnijam, Rīgā jau trešo reizi notiks Novadu dienas, kuru laikā ikviens Latvijas daudzveidību varēs iepazīt, izdziedot skaistākās novadu dziesmas, nogaršojot to raksturīgos ēdienus un iepazīstot amata meistaru darinājumus. Novadu dienās piedalīsies folkloras kopas, etnogrāfiskie ansambļi, lauku kapelas, amatnieki un tautas lietišķās mākslas meistari no visiem Latvijas novadiem.

Piektdienas, 10. jūnija vakarā notiks Ziņģu vakars brīvdabas atpūtas parkā „Egle” (Kaļķu ielā 1a, Vecrīgā). No pulksten 17.00 varēs sadziedāties kopā ar Jūrkalnes, Kokneses, Nīcas, Rīgas, Saldus un Valkas ziņģētājiem.

Savukārt sestdien un svētdien, 11. un 12. jūnijā, Novadu dienas norisināsies Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā (Brīvdabas ielā 21). No pulksten 11.00 līdz 18.00 muzeja sētās skanēs dažādu novadu dziesmas, savas prasmes demonstrēs amatu meistari, un būs iespējams nobaudīt katra novada garšīgākos ēdienus. Novadu dienās notiks dziedāšanas konkurss „Man bij’ daudz skaistu dziesmu”, kurā dziedātāji centīsies noskaidrot, kurš zina visvairāk tautasdziesmu.

11. jūnijā pulksten 14.00 notiks arī pasākuma „Satiec savu meistaru! 2016” noslēgums. Bet 12. jūnijā pulksten 11.00 Usmas baznīcā izskanēs garīgās dziesmas. Sīkāk internetā: www.lnkc.gov.lv.

* Savukārt pārdaugavieši, kuri sestdien cauri visai Rīgai negribēs kulties līdz Brīvdabas muzejam, 11. jūnijā no pulksten 11.00 pārnovadniekus varēs sastapt Kalnciema ielas kvartālā (Kalnciema ielā 35), kur notiks Valmieras diena, kurā ikviens klātesošais varēs atklāt, kādus pārsteigumus vasaras sezonai sagatavojusi Valmieras pilsēta. Apmeklētājus priecēs koncerti, teātra izrādes, dažādi video stāsti, Valmiermuižas alus darītavas sarūpēti pārsteigumi, kā arī ikviens varēs sevi palutināt, dodoties pastaigā pa Sajūtu taku. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

3. Festivāls „Skanošā Livonija” robežpilsētā Valkā

Līdz svētdienai, 12. jūnijam, Valka un tās igauņu dvīņumāsa Valga ar festivālu „Skanošā Livonija” svin pilsētu svētkus, kuru laikā atzīmēs pilsētu 730. dzimšanas dienu, jo 1286. gadā apdzīvotā vieta Walk pirmo reizi minēta rakstos – Rīgas kredītu reģistrā. Savukārt pirms 432 gadiem – 1584. gadā – Valkai/Valgai piešķīra pilsētas tiesības.

Pilsētas svētki tiek svinēti ar plašu kultūras un sporta programmu. Centrālie festivāla „Skanošā Livonija” pasākumi notiks sestdien un svētdien:

* Sestdien, 11. jūnijā, pulksten 10.30 starts tiks dots sacensību seriāla „Valkas četrcīņa – 2016" posmam šosejas riteņbraukšanā. Paši mazākie varēs piedalīties sacensībās bērniem apkārt Lugažu laukumam. Paralēli sacensībām pilsētu svētku viesiem būs iespēja apmeklēt Livonijas gadatirgu Valgas centrā. Gadatirgus ir kļuvis par iecienītu ikgadēju pasākumu, ko papildina bagātīga kultūras programma, loterija, atrakcijas bērniem.

Pilsētas svētku kulminācija būs sestdien pulksten 20.00 Valkas brīvdabas estrādē. Tur pirmo reizi kopā uz vienas skatuves uzstāsies Eirovīzijas uzvarētāji no Latvijas un Igaunijas – Marija Naumova un Tanels Padars. Skatītājus priecēs arī lieliskais Jānis Stībelis un igauņu zvaigzne Laura. Pēc tam dejas ar DJ Arti Volfu. Biļešu cena: 8 – 10 eiro („Biļešu servisa” tīklā).

* Pilsētas svētki noslēgsies svētdien, 12. jūnijā, ar tradicionālo Pedeles upes laivu ralliju, ko papildinās nebijusi zibakcija, kuras mērķis ir uzstāties ar vienu varenu deju pēc iespējas ar vislielāko skaitu dejotāju. Deju soli pirms pasākuma varēs apgūt Valgas pamatskolas un ģimnāzijas aulā.

Šie ir tikai daži no plašās skanošās Livonijas festivāla pasākumu klāsta. Sīkāk internetā: www.valka.lv.

4. Spanovska ballīte Dailes teātrī

Dailes teātris 2015./2016. gada sezonu noslēdz ar koncertu šajā nedēļas nogalē „Spanovska ballīte – 2. sērija”. Koncerti notiks piektdien un sestdien, 9. un 10. jūnijā, pulksten 19.00 un svētdien, 11. jūnijā, pulksten 18.00. Pēc pēdējā koncerta 11. jūnijā sekos arī sezonas noslēguma balle.

Sezonas noslēgumā Dailes teātra aktieri sarīkojuši jautru koncertu ar visiem mīļām un pazīstamām dziesmām. No smiekliem līdz nopietnībai un atkal atpakaļ... Ņemot vērā iepriekšējā gada Spanovska ballītes pieredzi, skaidrs, ka arī šogad gaidāmi pārsteigumi un bez zvaigznēm neiztikt!

Koncertā piedalīsies Olga Dreģe, Ieva Segliņa, Ilze Ķuzule - Skrastiņa, Ērika Eglija, Sarmīte Rubule, Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Jānis Paukštello, Ilze Vazdika, Juris Strenga, Gints Grāvelis, Aldis Siliņš, Ģirts Ķesteris, Artis Robežnieks, Gints Andžāns, Lidija Pupure, Āris Rozentāls, Gunārs Placēns un Lelde Dreimane, kā arī bigbends „Mirāža”. Koncertu veidojusi radošā grupa - Intars Rešetins, Artūrs Skrastiņš, Juris Vaivods, Mārtiņš Vilkārsis, Ilze Vītoliņa un Inga Krasovska.

Jāatgādina, ka ar pirmo „Spanovska ballīti” – „Hameleona rotaļas” Dailes teātris noslēdza iepriekšējo sezonu un tajā aktieri no milzumlielā dziesmu daudzuma, ko savā teātra un koncertu dzīves laikā dziedājis pāragri mūžībā aizgājušais aktieris Harijs Spanovskis (1958 – 2013) bija izvēlējušies tās, kas visvairāk uzrunāja skatītājus un visbūtiskāk raksturo Hariju Spanovski.

Biļešu cena: 5 – 22 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā. Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv.

Pagājušā gada „Spanovska ballīte”

5. Citādā teātra festivāls Daugavpilī

Savukārt neierastāku teātri piedāvā iepazīt Daugavpils, kur piektdien un sestdien, 10. un 11. jūnijā, norisināsies starptautiskais teātra festivāls „Telpa – Daugavpils”, kas dod unikālu iespēju jauniem teātra māksliniekiem izpausties brīvā un radošā atmosfērā, iepūšot eksperimentāla teātra elpu pilsētas telpā. Tajā desmit jaunie mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Krievijas, Baltkrievijas, Norvēģijas un Spānijas izveidojuši piecas performances, kurās piedalīsies Daugavpils teātra aktieri un Daugavpils dizaina un mākslas vidusskolas „Saules skola” programmas „Teātra māksla” audzēkņi.

Piektdien, 10.jūnijā, Daugavpils cietoksnī varēs apskatīt četras performances, kas notiks dažādās Daugavpils cietokšņa lokācijas vietās. Skatītāji aicināti pulcēties pulksten 18.30 pie Marka Rotko Mākslas centra ieejas.

Piektā performance notiks 11.jūnijā pulksten 11.00 Daugavpils Vienības laukumā. To veidos māksliniece no Spānijas, un tā notiks kravas mašīnā. Savukārt festivāla noslēgumā 11. jūnijā pulksten 13.00 Daugavpils teātrī varēs apskatīti izrādi „Mana pils - Daugavpils" "Saules skolas programmas „Teātra māksla" audzēkņu izpildījumā.

Biļešu cenas uz izrādēm – perfomancēm Daugavpils cietoksnī un Daugavpils teātrī – 0,99 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.daugavpilsteatris.lv.

6. Starptautiskā suņu un kaķu izstāde Ķīpsalā

Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu hallē sestdien un svētdien, 11. un 12. jūnijā, notiks starptautiskā suņu un kaķu izstāde „Latvijas uzvarētājs”, kurā vienkopus būs aplūkojami ne tikai dižciltīgi suņi, bet arī augstdzimuši kaķi no Latvijas un ārvalstīm.

Latvijas felinoloģijas (zinātnes par kaķiem) asociācijas „Felimurs" prezidente Vija Klučniece saka: „Jau ilgāku laiku domājām, kāpēc vasaras ieskaņā skaistuma sacensībās „Latvijas uzvarētājs” atļauts piedalīties tikai suņiem? Tāda netaisnība jālabo! Un, lūk, beidzot arī jūnijā atkal visi būs kopā! Arī skatītājiem noteikti būs interesantāk aplūkot ne tikai labākos draugus – suņus, bet priecāties arī par neatkarīgajiem un lepnajiem dažādo šķirņu kaķiem”.

Ķīpsalā pulcēsies vairāk nekā 200 kaķu no Latvijas un ārvalstīm. Starp aptuveni 20 kaķu šķirnēm izstādē varēs aplūkot Latvijā maz pārstāvētas kaķu šķirnes, tādas kā Bombejas kaķi, Singapūras kaķi, Ēģiptes mau un citas. Starp citu, šie retie augstdzimušie minči būs skatāmi speciālā reto kaķu šķirņu šovā svētdien – 12. jūnijā. Savukārt izstādes pirmajā dienā, 11. jūnijā, notiks balti iekrāsoto kaķu šovs.

Savukārt suņu mīļotājus priecēs vairāk nekā 2000 mazi, lieli, garspalvaini, īsspalvaini, lokaini un pavisam bezspalvaini visdažādāko šķirņu suņi no 12 valstīm. Līdzās populārām šķirnēm izstādē piedalīsies arī Latvijā nereģistrētas šķirnes, kuras būs iespējams redzēt šajā izstādē, piemēram, Havanas bišons, spāņu ūdenssuns, Portugāles ūdenssuns, retu šķirņu medību suņi un citi. Gluži tāpat kā kaķiem, arī suņiem katras šķirnes labākais suņu puika un suņu meitene tiks pie titula „Latvijas uzvarētājs 2016”. Līdzās suņu vērtēšanai ringos skatītāji varēs vērot aizraujošus suņu paraugdemonstrējumus un šovus.

Paralēli suņu un kaķu izstādei būs arī plaša zooindustrijas preču un pakalpojumu ekspozīcija. Apmeklētāji varēs iegādāties dažādu dzīvnieku barību, vitamīnus, dzīvnieku kopšanas komplektus, būrīšus, dažnedažādus aksesuārus un rotaļlietas.

Četrkājainos uzvarētājus noteiks vairākās kategorijās: „Vismazākais”, „Vislielākais”, „Populārāki aktieri”, „Vislabākais cilvēka balss atdarinātājs”, „Visgarākās spalvas īpašnieki” un „Viskailākie”.

Izstādes darba laiks: 11. jūnijā – no pulksten 10.00 līdz 18.00, 12. jūnijā – no pulksten 10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: 4,50 eiro; bērniem – 3 eiro; studentiem, pensionāriem un invalīdiem – 3,50 eiro; ģimenes biļete – 10,50 eiro.   Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: tuksneša rozes, notikums ierobežotā redzamībā un trimdinieku dārgās mantas.

* Ar sešu izstāžu sēriju „#Blumbergs. Bezgalība.” atklāta fonda „Mākslai vajag telpu” Vasaras mājas Pārdaugavā (Kalnciema ielā 36/38, Kalnciema ielas kvartāls) vasaras izstāžu sezona. Pirmo izstādi - Miķeļa Fišera izstādi „Nemūžamnepiedošanas ekspresis” - varēs skatīt līdz 26. jūnijam. Izstādes autors Miķelis Fišers, mākslinieks, kas nākamgad Latviju pārstāvēs Venēcijas mākslas biennālē, radījis instalāciju „Nemūžamnepiedošanas ekspresis”, kurā svarīga loma ir Ilmāra Blumberga gleznu ciklam „Visu laiku snieg”. Sīkāk internetā: www.makslaivajagtelpu.lv.

Miķeļa Fišera „Nemūžamnepiedošanas ekspresis”

* Tikai dažas dienas – līdz svētdienai, 12. jūnijam, Latvijas Dabas muzejā (Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā) aplūkojama izstāde „Kaktusi un citi sukulenti 2016”, kas organizēta sadarbībā ar Latvijas Kaktusu un citu sukulentu audzētāju biedrību. Izstādē eksponēti ap 500 dažādu sugu kaktusi un citi sukulenti, īpašu uzmanību pievēršot adēnijām jeb „tuksneša rozēm” - skaistiem stumbra sukulentiem, kuru izcelsme meklējama Āfrikā. Sestdien, 11. jūnijā, pulksten 12.00 izstāžu zālē notiks meistarklase kaktusu un adēniju pārstādīšanā, kā arī konsultācijas to audzēšanā. Sīkāk internetā: www.dabasmuzejs.gov.lv.

* Liepājas muzeja ekspozīcijas „Liepāja okupāciju režīmos” zālē (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) līdz 3. jūlijam skatāma Latvijas Kara muzeja izstāde „Dārgās mantas”, kurā redzamas Reiņa Fjodorova fotogrāfijas veltītas kara laika trimdinieku piemiņas priekšmetiem. Tās papildina Kara muzejam dāvinātie trimdas latviešu priekšmeti, kas rūpīgi glabāti un atraduši ceļu atpakaļ uz dzimteni. 1945. gadā Latvijas okupācijas rezultātā no Latvijas bēgļu gaitās devās vairāki simti tūkstošu cilvēku. Viņi noteikti paspēja paņemt līdzi Tēvzemes mīlestību un steigā arī dažas lietas no savām mājām.

 

* Kuldīgas Mākslas namā un Kuldīgas mākslinieku rezidences galerijā (1905. gada ielā 6 un Pils ielā 2) līdz 26. jūnijam skatāma Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības apakšnozares bakalauru programmas studentu diplomdarbu izstāde. Izstādē eksponēti trīspadsmit gleznotāju diplomdarbi. Katrs mākslinieks realizējis iecerēto ideju, izmantojot dažādus izteiksmes līdzekļus, tehnikas un materiālus, radot personīgu, savam rokrakstam raksturīgu vizuālās mākslas darbu. Izstāde uzskatāma ne vien par studiju gados apgūto prasmju kopsavilkumu un līdzšinējās radošās darbības kvintesenci, bet netieši atspoguļo arī akadēmijas pasniedzēju profesionālo veikumu. Sīkāk internetā: www.biblio.kuldiga.lv.

* Valmieras muzeja Izstāžu namā līdz 3. jūlijam ir skatāma Ineses Vēriņas - Lubiņas izstāde „Notikums ierobežotas redzamības apstākļos”, kurā aplūkojamas gan gleznas, gan video un instalācijas. Darbi ir abstrakti stāsti un interpretācijas par notikumiem, ko autore varētu būt pieredzējusi. Mākslinieces deformēti un abstrahēti līdz askētiskām formu un laukumu kompozīcijām, pirmatnēji reālistiskie satura elementi pārvēršas nereālā un citkārt absurdā stāstā par dabas stihijām, savvaļas dzīvniekiem, mītiskām būtnēm, mirāžām un vīzijām, ko var ieraudzīt un piedzīvot tieši tad, kad īsti neko redzēt nevar. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Rebeka Žeire/LETA, Ieva Čīka/LETA,Vida Press