93 procenti solāriju uzņēmumu nepārbauda starojuma līmeni
Sabiedrība
2009. gada 4. novembris, 23:15

93 procenti solāriju uzņēmumu nepārbauda starojuma līmeni

Jauns.lv

93% no pārbaudītajiem solāriju pakalpojumu sniegšanas uzņēmumiem nav pārliecinājušies par starojuma līmeni, ko izdala solārijs, tādēļ patērētājiem ir ļoti liels risks.

Latvijas un Nīderlandes speciālistu šā gada vasarā veiktās pārbaudes liecina, ka Latvijā ir nopietnas problēmas solāriju pakalpojumu jomā, uzskata Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Eiropas Komisijas projektā "Kopīgā solāriju tirgus uzraudzība" šogad veiktas sauļošanās ierīču pārbaudes, un to rezultāti liecina, ka 93% no pārbaudītajiem solāriju pakalpojumu sniegšanas uzņēmumiem nav pārliecinājušies par starojuma līmeni, ko izdala solārijs, tādēļ patērētājiem ir ļoti liels risks saņemt pārāk augstu ultravioleto (UV) starojumu, apdegt vai pat saslimt ar ādas vēzi.

11 solāriju iekārtām tika veikti UV starojuma stipruma mērījumi, kas apliecināja, ka visās iekārtās UV starojuma stiprums vairākkārt pārsniedza to normu, kas atbilst ļoti spēcīgai saules gaismai - dabīgai pusdienlaika saulei pie ekvatora. Patērētājiem, saņemot tik stipru starojumu, būtiski palielinās apdegumu, straujas novecošanās un ādas vēža riski, aģentūru LETA informēja PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Sanita Gertmane.

Vītoliņa norāda, ka viens no galvenajiem PTAC uzdevumiem ir nepieļaut, lai patērētāju rīcībā nonāk pakalpojumi, kas var radīt risku to veselībai un dzīvībai, tādēļ centrs aicina patērētājus būt īpaši uzmanīgiem, izvēloties solāriju pakalpojumus.

PTAC vadītāja izteica cerību, ka arī uzņēmēji apzināsies savu atbildību, piedāvājot patiešām drošu sauļošanās pakalpojumu, lai patērētājiem nerastos negatīvas veselības sekas.

Kā atzīmēja Gertmane, PTAC aicinājis solāriju pakalpojumu sniegšanas uzņēmumus brīvprātīgi veikt darbības, lai panāktu drošu pakalpojumu sniegšanu patērētājiem, un virkne solāriju salonu īpašnieku - SIA "UVB", SIA "Alisanda", SIA "Dalina", SIA "Pikaso", SIA "Skaistuma saloni Gabriels", SIA "IT", SIA "Senriv", SIA "Rena V" - to izdarījuši.

Tāpat projekta otrā posma noslēgumā septembrī tika rīkots kopīgs PTAC un Latvijas Sauļošanās un solāriju asociācijas seminārs, kura laikā PTAC informēja tā dalībniekus par solāriju darbību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem Latvijā un ES.

Pārbaudes Rīgā un reģionos

PTAC veica 66 pārbaudes, pārbaudot 68 solāriju iekārtas. 53 pārbaudes tika veiktas Rīgā un 13 Latvijas reģionos, kopumā pārbaudot 33 solāriju studijas, 18 skaistumkopšanas salonus, deviņas frizētavas, četrus fitnesa centrus, vienu veselības centru un atpūtas klubu.

11 solāriju iekārtām Rīgā Nīderlandes Pārtikas un patēriņa preču drošuma pārvaldes eksperts ar spektroradiometru veica UV starojuma stipruma mērījumus pie solāriju iekārtu maksimālās jaudas. Visām 11 iekārtām UV starojuma stiprums vairākkārt pārsniedza noteikto normu. Tika konstatēts, ka pastāv liels apdegumu risks un ilgstošā laika posmā - augstāks risks saslimt ar ādas vēzi.

Pārējos 57 pārbaudītajos objektos (pārbaudītas 57 iekārtas), lai noteiktu solāriju iekārtu atbilstību drošuma prasībām, pārbaužu laikā tika pieprasīts dokumentāri pierādīt, ka uzņēmumi sniedz drošu pakalpojumu. 93% no visām pārbaudītajām solāriju iekārtām pēc pieejamās dokumentācijas nav iespējams konstatēt UV starojuma stiprumu.

Gertmane norādīja, ka pašlaik, kad ārā kļūst aukstāks, kā arī kļūst ilgāks diennakts tumšais laiks, aizvien vairāk cilvēku izvēlas izmantot solāriju pakalpojumus.

Saules starojums mērenās devās cilvēka organismam ir veselīgs, tomēr pārmērīga sauļošanās - stipru solāriju izmantošana - var būt kaitīga.

Pārāk stiprs UV starojums var veicināt ļoti bīstamas slimības - melanomu un ādas vēzi. Melanoma ir ļaundabīgs ādas pigmentveidojošo šūnu audzējs, kas attīstās un progresē ievērojami agresīvāk nekā ādas vēzis.

2008.gada dati liecina, ka Latvijā reģistrēti 1000 jauni saslimšanas gadījumi ar ādas vēzi. Tas ieņem stabilu trešo vietu starp visām Latvijā reģistrētajām ļaundabīgām saslimšanām.

2008.gadā Eiropas Komisija uzsāka projektu "Kopīgā solāriju tirgus uzraudzība", un tajā piedalās 11 Eiropas valstis - Nīderlande, Beļģija, Vācija, Dānija, Šveice, Somija, Kipra, Ungārija, Čehija, Polija un Latvija.

PTAC aicina patērētājus būt atbildīgiem un īpaši uzmanīgiem, izvēloties solāriju pakalpojumus, kā arī ievērot PTAC un veselības speciālistu izstrādātos padomus drošai solāriju pakalpojumu izmantošanai.

LETA