Mediķi: cūku gripas vakcīna var izrādīties bīstamāka par pašu gripu
Sabiedrība

Mediķi: cūku gripas vakcīna var izrādīties bīstamāka par pašu gripu

Jauns.lv

Cūku gripas vakcīna var izrādīties bīstamāka par pašu cūku gripu, uzskata daudzi mediķi un viņu viedoklim pievienojas arī Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors, akadēmiķis Ivars Kalviņš. Tomēr Pasaules Veselības organizācijas eksperti kliedē bažas.

Mediķi: cūku gripas vakcīna var izrādīties bīstamā...
Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors, akadēmiķis Ivars Kalviņš izvēlas nepotēties pret tā saukto cūku gripu.
Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors, akadēmiķis Ivars Kalviņš izvēlas nepotēties pret tā saukto cūku gripu.

Akadēmiķis, pieredzējušais ķīmiķis un zāļu izgudrotājs Ivars Kalviņš portālam kasjauns.lv atzīst, ka atteiksies no vakcinēšanās pret H1N1 jeb tā saukto cūku gripu. Viens no iemesliem ir šaubas par šo vakcīnu drošību tām pievienoto piedevu dēļ.

Dskusijas raisa skvalēns

Vakcinēšanas būtība ir ievadīt organismā slimības izraisītāja daļiņas, lai organisms varētu izstrādāt imunitāti. Gripas vakcīnās galvenā sastāvdaļa ir gripas vīrusa dzīvotnespējīgas daļas. Tomēr, ja nepieciešams ātrā tempā saražot vakcīnas milzīgām ļaužu masām, tad vakcīnas ražo atšķaidītākas, bet to efektivitātes palielināšanai pievieno adjuvantus – vielas, kas pastiprina organisma imūno atbildi.

 Divās no trim Eiropas Savienībā atļautajām vakcīnām pret H1N1 (Focetria und Pandemrix ) iekļauts adjuvants skvalēns. Tieši šī viela vakcīnu sastāvā izraisījusi vislielākās diskusijas.

Lai gan nosaukums daudziem ir svešāds, tomēr šī taukiem līdzīgā viela ir dabiska mūsu organisma sastāvdaļa, atrodama ādā un citur. Pēc ķīmiskās uzbūves līdzīga karotīnam un holesterīnam, no skvalēna organisms veido nepieciešamo holesterīnu. Skvalēnu izmanto labos sejas krēmos, to kā uztura bagātinātāju kapsulu veidā lieto veselības un ādas skaistuma uzlabošanai. Skvalēnu pārsvarā iegūst no zivju eļļas.

Atsevišķi ņemta šī viela nekādu ļaunumu organismam nerada, drīzāk gan otrādi.  Šī viela dabiski iekļaujas cilvēka vielmaiņas procesos un nerada alerģiju.

Potē šī taukiem līdzīgā viela darbojas kopā ar vīrusa daļiņām – tēlaini runājot – sadodas rokās un izsauc spēcīgāku organisma imūnatbildi. Diemžēl šāds „draudzīgais pārītis” izveido arī visnotaļ nedabīgu organisma reakciju – kā naidīgu vielu organisms sāk uztvert arī skvalēnu un mēdz gadīties, ka imunitāte sāk uzbrukt arī skvalēnam līdzīgām vielām nervu sistēmā – skaidro Ivars Kalviņš.

Vācijā - skandāls

Nelāgie pārmetumi skvalēnam pirmo reizi izskanēja pēc tam, kad Persijas līča kara sindroma slimniekiem asinīs konstatēja antivielas pret skvalēnu.  Aizdomas par šīs alerģijas izraisīšanu krita uz vakcīnām, kas izmantotas karavīru potēšanai pirms došanās karot uz Irāku.

Nedrošības sajūtu pret vakcīnām ar skvalēnu šogad pastiprinājusi skandāls Vācijā. Politiskās elites, vadošo amatpersonu un armijas vakcinēšanai Vācijas iekšlietu ministrija nopirkusi vakcīnas bez skvalēnu saturošiem adjuvantiem, bet pārējā sabiedrība masveidā tiekot vakcinēta ar citas firmas vakcīnām, kas satur tos.  

Tomēr Pasaules Veselības Organizācijas eksperti atzīst skvalēnu par drošu piedevu vakcīnām. Ar atsaucēm uz zinātniskiem pētījumiem PVO mājaslapā ir informācija, ka vakcīna, ar kuru imunizēti kareivji pirms Līča kara, skvalēna nemaz nav bijis. Savukārt antivielas pret skvalēnu mēdz atrast arī cilvēkiem, kas nav potējušies. Toties kopš 1997. gada ar skvalēnu saturošām pretgripas potēm imunizēti 22 miljoni cilvēku. Veikti pētījumi – antivielas pret skvalēnu tikpat bieži atrada kā ar skvalēna piedevas saturošo pošu potēto, tā nepotēto cilvēku asinīs.

Eksperti: vakcīnas ir drošas

Pasaules Veselības organizācija par drošām un cilvēka veselībai nekaitīgām atzinusi pilnīgi visas pasaulē pieejamās 25 vakcīnas pret H1N1 jeb tā saukto cūku gripu.

„Līdz šim izdotajos ziņojumos nav atrasta neviena drošības problēma. Ziņojumi līdz šim atkārtoti apstiprina, ka pandēmiskās gripas vakcīna ir tikpat droša kā sezonālās gripas vakcīna,” sacīja PVO vakcīnu eksperte Marī Pola Kīni.

 „Taču, veicot pat plašus klīniskos pētījumus, nebūs iespējams atklāt retās blakusparādības, ko var novērot tikai tad, kad pandēmiskās vakcīnas ir jau plaši ievadītas miljoniem cilvēku. Oktobra beigās vēl nav nekādu pazīmju, ka pēc vakcinēšanās būtu novēroti kādi neparasti blakusefekti,” ziņo Pasaules Veselības organizācija.

Arī Eiropas Medikamentu aģentūra (EMEA) nepārtraukti uzrauga H1N1 gripas pandēmijas vakcīnu drošumu. Turpinoties vakcinācijas kampaņām Eiropas Savienībā, šobrīd aptuveni 5 miljoni cilvēku ir saņēmuši vakcīnu. Līdz šim ziņots galvenokārt par blaknēm, kas izpaužas vieglu simptomu veidā, piemēram, drudzis, slikta dūša, galvassāpes, alerģiskas reakcijas un reakcijas injekcijas vietā. 

Valdības līdz šim sniegušas ziņojumus, ka pret jauno gripu izsniegti 65 miljoni devu vakcīnu, taču patiesais skaitlis varētu būt lielāks — informē Pasaules veselības organizācija.

Latvijā līdz 26. novembrim laboratoriski apstiprināti 779 jaunās gripas A(H1N1) vīrusa saslimšanas gadījumi. Latvijā vakcīna pret šo vīrusu nav pieejama.

Līdz pagājušajai nedēļai vakcinācija pret pandēmisko gripu uzsākta 17 Eiropas reģiona valstīs. Ziņojumi par vakcinācijas blakus parādībām tiek saņemti retāk nekā no vakcinācijas pret sezonālo gripu un pārsvarā tās ir vieglas vietējās vai vispārējās reakcijas. 

Jautājumi un atbildes par skvalēnu vakcīnās Pasaules Veselības organizācijas interneta mājas lapā

Angliski:
Krieviski: