5000 studentu prasa Koķes demisiju un Saeimas atlaišanu
Sabiedrība
2009. gada 1. decembris, 13:25

5000 studentu prasa Koķes demisiju un Saeimas atlaišanu

Jauns.lv

Pie Saeimas bija sapulcējušies apmēram 5000 studentu, kuri pieprasīja ne tikai izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes demisiju, bet arī Saeimas atlaišanu.

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) šodien liela miesassargu pulka pavadībā uz mirkli iznāca pie protestējošajiem studentiem, taču uzrunu tā arī neteica. Koķe iznāca no Saeimas nama, pastāvēja tur nepilnu minūti un devās atpakaļ parlamenta telpās, saņemot protestējošā pūļa pārmetumus par bailēm sākt sarunu.

Pie Saeimas sapulcējušies 5000 studentu pieprasīja ne tikai izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes demisiju, bet arī parlamenta atlaišanu. Uz Saeimas ieejas kāpnēm tika novietots stilizēts bēru vainags no egļu zariem un papīra rozēm, kas simbolizē augstākās izglītības un zinātnes nāvi. Studenti pie parlamenta ēkas bija ieradušies, turot rokās dažādus plakātus, kuros galvenokārt uzmanība vērsta uz sociālām problēmām, tostarp studiju apmaksāšanas un studentu izdzīvošanas iespējām. Studentu gājiena priekšgalā tika spēlētas trompetes, arī paši studenti skandēja dažādus saukļus, tostarp "Studentu lieta - taisna un cieta", "Dar ko var, studentiem ir jāuzvar".

Studentu gājiens sākās Rīgas centrā iepretim valdības ēkai. To organizēja Latvijas Studentu apvienība (LSA) un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA). Mērķis - protestēt pret plānoto finansējuma samazinājumu 2010.gada budžetā augstākajai izglītībai un zinātnei.

Gājiena priekšgalā atradās dažādu augstākās izglītības un zinātnes iestāžu pārstāvji, kas parakstījuši LSA un LIZDA sagatavotās prasības valdībai attiecībā uz nepieciešamo finansējumu šīm jomām 2010.gadā.

Gājienā bija pārstāvēta gan Latvijas Zinātnieku savienība, Latvijas Zinātnes padome, Latvijas Zinātņu akadēmija, Latvijas Koledžu asociācija, Latvijas Jaunatnes padome un citas organizācijas, ziņo LETA. Pārstāvētas gan valsts dibinātās, gan privātās augstākās izglītības iestādes, tostarp visu sešu universitāšu studenti kopā ar rektoriem un mācībspēkiem, trīs Latvijas mākslas augstskolu - Latvijas Kultūras akadēmijas, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un Latvijas Mākslas akadēmijas, kā arī koledžu pārstāvji.

Gājiena dalībnieki virzījās pa Brīvības bulvāri uz Vecrīgu, kur gājiens turpinājās pa Vaļņu ielu gar Izglītības un zinātnes ministriju, pa Smilšu ielu - gar Finanšu ministriju - un noslēdzās pie Saeimas, kur šodien galīgajā lasījumā tiek skatīts 2010.gada valsts budžeta projekts.

Pie Saeimas ugunsdzēsēju auto

Portāls kasjauns.lv novēroja, ka garāmgājējiem un piketētājiem nožogotajā ielas daļā pie Saeimas novietots ugunsdzēsēju automobilis ar ekipāžu. Tāds pat atrodas arī pie valdības ēkas. Skaidrs, ka tas dežūrē gadījumam, ja atkārtotos 13. janvāra notikumi, pūlim mēģinot ielauzties Saeimā. Pašā parlamenta namā bija redzami daži bruņuvestēs un citā nopietnā ekipējumā tērpti specvienības vīri. Ne tikai pie Saeimas, arī citviet Vecrīgā redzami policijas auto un kārtības sargi neierasti lielā skaitā. Iekšlietu ministre Linda Mūrniece nesen paziņoja, ka neļaus atkārtoties 13. janvāra grautiņiem.

Pie Saeimas Brīvo arodbiedrību savienības rīkotajā piketā ieradās daži simti cilvēku. Pikets jau ap pulksten 10.30 bija tikpat kā izklīdis.

Nākamā gada budžets plānots ar deficītu 7,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). Paredzēts paaugstināt esošos un ieviest jaunus nodokļus, piemēram, nekustamā īpašuma nodokļa visiem mājokļiem, iedzīvotāju ienākuma nodokli palielināt no 23% uz 26%, ar nodokli aplikt dividendes, piemērot nodokli par darba devēja automašīnas izmantošanu privātām vajadzībām.

Tajā pašā laikā 43% Latvijas darbspējīgo iedzīvotāju nemaksā ne ienākuma, ne sociālo nodokli, un tie nav ne reģistrētie bezdarbnieki, ne pensionāri, studenti vai jaunās māmiņas. Simtiem tūkstošu cilvēku nestrādā nemaz vai arī viņu ienākumi ir pilnīgi nelegāli, pat ne minimālā alga ar pārējo aploksnē.

Māris Puķītis / Foto: Māris Puķītis

­