Latvijas iedzīvotāji ir nesaprašanā par valsts karogu
Sabiedrība
2009. gada 9. decembris, 20:21

Latvijas iedzīvotāji ir nesaprašanā par valsts karogu

Jauns.lv

Otrais skatītākais likums tiesību aktu apkopojumā www.likumi.lv ir likums „Par Latvijas valsts karogu”. Tas liecina par to, ka Latvijas pilsoņiem ir gaužām īsa atmiņa, kur, kā un kad jālieto karogs.

Visvairāk pilsoņi izrāda interesi par Darba likumu (kopumā kopš tā publicēšanas internetā tas ir skatīts 484 462 reizes). Otrajā vietā ir likums „Par Latvijas valsts karogu” (446 850 reizes), trešajā – Administratīvo pārkāpumu kodekss (219 788), ceturtajā – Civilprocesa likums (212 512), bet piektajā vietā – Krimināllikums (203 307). Skatītāko likumu TOP 50 noslēdz likums „Par policiju” (29 316).

Pirmās vietas skatītāko likumu sarakstā ieņem visnotaļ sarežģīti un apjomīgi tiesību akti, kuru nianses ir jāpārzina specifiskās juridiskās situācijās un kurus nu nekādi no galvas nevar iegaumēt ierindas pilsonis.

Tomēr pārsteidz, ka likums par sarkanbaltsarkano karogu ir tik daudzas reizes studēts, jo to viegli var iemācīties no galvas. Tajā ir aprakstīts kāds izskatās valsts karogs un kurās dienās tas obligāti ir jāizkar.

Likuma popularitāti var skaidrot ar to, ka to katru rītu skatās sētnieki, lai pārliecinātos, vai pie ēkām ir jāizskar valsts karogs un kādā noformējumā. Ņemot vērā to, ka karoga izkāršanas datumi tiek publicēti arī kalendāros, par to tiek atgādināts masu medijos, jāsecina, ka likums par sarkanbaltsarkano karogu ir ne tikai vispopulārākais, bet arī visnesaprotamākais, jo jau to tik daudzas reizes ir jāpārlasa.

Vienkārši statistiskie aprēķini liecina, ka katrs piektais Latvijas iedzīvotājs vismaz reizi portālā www.likumi.lv ir cītīgi studējis likumu par valsts karogu.

Elmārs Barkāns/Foto: LETA