Sabiedrība
2009. gada 27. decembris, 08:10

Šogad 40 ārzemju augstskolās izglītojas 1176 apmaiņas studenti no Latvijas

Jauns.lv

Šogad studēt uz ārzemēm studentu apmaiņas programmās devušies 1176 studenti no Latvijas, kuri izglītojas 40 ārzemju augstskolās.

Visvairāk apmaiņas studentu devušies uz Vāciju, Franciju un Itāliju, savukārt latviešu studentu eksotiskākie ceļamērķi ir Japāna, Honkonga, Tanzānija, Dienvidkoreja, Taivāna un Azerbaidžāna, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) rīcībā esošā oficiālā statistika.

Salīdzinoši pērn zinības uz ārzemēm devās iegūt 1239 studenti no 32 Latvijas augstskolām, kas devušies uz 40 ārzemju augstskolām.

IZM gan uzsver, ka tās rīcībā nav precīzu datu par to studentu skaitu, kas studēt ārvalstīs devušies nevis kā kādas augstskolas apmaiņas studenti, bet pēc pašu iniciatīvas, neizmantojot arī iespēju saņemt valsts garantēto studiju un studējošā kredītu.

No Latvijas Universitātes (LU) šogad devušies 224 studenti, lielākais to skaits devies uz Vāciju, Franciju, Somiju, Itāliju, Dāniju, Slovēniju un Nīderlandi. No Rīgas Tehniskās universitātes devušies 109 studenti, visvairāk no viņiem uz Franciju, Itāliju, Vāciju, Spāniju, Portugāli un Nīderlandi.

No Rīgas Stradiņa universitātes studēt uz ārzemēm devušies 73 studenti, visvairāk no viņiem studē Norvēģijā, Vācijā, Nīderlandē, Lielbritānijā, Ungārijā, Īslandē, Spānijā, Portugālē un Slovēnijā. Savukārt no Rēzeknes augstskolas devušies 79 studenti, no Vidzemes augstskolas - 58 studenti.

Iespēju apmaiņas programmās studēt ārzemēs izmantojuši studenti arī no Rīgas Ekonomikas augstskolas, Banku augstskolas, Biznesa augstskolas "Turība", Daugavpils universitātes, Latvijas Mākslas akadēmijas, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Latvijas Mūzikas akadēmijas, Rīgas Starptautiskās ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolas, Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas, Ventspils augstskolas, Latvijas Kultūras akadēmijas, Transporta un sakaru institūta, Informācijas sistēmu menedžmenta augstskolas, Ekonomikas un kultūras augstskolas, Baltijas Starptautiskās akadēmijas.

Apmaiņas studenti ārzemēs ir arī no Sarkanā Krusta medicīnas koledžas, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas, Latvijas Jūras akadēmijas, Rīgas Medicīnas koledžas, Rīgas Aeronavigācijas institūta, Rīgas Uzņēmējdarbības koledžas, Sociālās integrācijas valsts aģentūras koledžas, Starptautiskās Praktiskās psiholoģijas augstskolas un Rīgas Celtniecības koledžas.

Daudzās augstskolās ir izveidotas speciālas starptautisko sakaru struktūrvienības, kuru uzdevums ir koordinēt, veicināt un nodrošināt informācijas apmaiņu starptautiskās sadarbības jomā. Ļoti svarīgs šo struktūrvienību uzdevums ir informēt studentus par iespējām saņemt speciālās stipendijas, grantus un citus ārvalstu piedāvājumus, kas veicina studentu mobilitāti. Pēdējos gados šāda ārvalstu palīdzība ir visai plaši attīstīta.

BNS