Sabiedrība
2010. gada 7. janvāris, 18:30

Jaunais kompensējamo zāļu saraksts izdots grāmatā

Jauns.lv

Medikamentu informācijas centrs (MIC) izdevis grāmatā jauno kompensējamo zāļu sarakstu, kas stājies spēkā ar šā gada 1.janvāri, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja MIC redakcijas vadītāja Elīna Badune.

"Kompensējamo zāļu saraksts" ir MIC sagatavota un izdota grāmata, kurā apkopota informācija par Latvijā spēkā esošo kompensējamo zāļu sarakstu.

No 6. janvāra grāmata iegādājama MIC birojā Rīgā, Lāčplēša ielā 60. Tuvākajās dienās šo grāmatu būs iespējams pasūtīt arī zāļu lieltirgotavās "Recipe Plus" un "Tamro", grāmatas cena 4.50 lati ar pievienotās vērtības nodokli (PVN).

"Grāmata "Kompensējamo zāļu saraksts" domāta kā palīglīdzeklis ne tikai ārstiem un aptiekām, bet arī pacientiem, kuru veselībai nepieciešamas kompensējamo zāļu sarakstā iekļautie medikamenti. Pacientam šī grāmata ļauj sekot līdzi zāļu cenām un izvērtēt, cik un kādas zāles atmaksā valsts un cik procenti no katra medikamenta ir jāmaksā pašam," skaidro Badune.

Jau ziņots, ka no šā gada kompensējamo zāļu saraksts papildināts ar 83 jauniem medikamentiem un piecām medicīniskajām ierīcēm.

Kopumā šogad sarakstā ir 1218 zāles un 149 medicīniskās ierīces. Visām līdz šim no valsts budžeta apmaksātajām diagnozēm līdzšinējais valsts kompensācijas apjoms, kas 2009. gadā bija 100%, 75% vai 50% apmērā, palicis nemainīgs arī šogad. Papildus no 2010.gada 1.janvāra kompensējamo zāļu sarakstā pirmo reizi iekļautas arī 27 zāles HIV/AIDS infekcijas ārstēšanai.

Tāpat kompensējamo zāļu sarakstā jau iepriekš iekļautajiem 153 medikamentiem un trim medicīniskajām ierīcēm šogad samazinātas cenas par 4% līdz 39%. Šī zāļu cenu samazinājuma prognozējamais ietaupījums varētu būt ap 3,9 miljoniem latu. Tas sniegs iespēju zāles saņemt plašākam pacientu lokam un daļēji segt kompensējamo zāļu budžeta deficītu.

LETA