Cūku gripa – simtgades lielākā medicīnas afēra
Sabiedrība
2010. gada 13. janvāris, 13:48

Cūku gripa – simtgades lielākā medicīnas afēra

Jauns.lv

Pasaulē arvien vairāk runā par manipulācijām ar cūku gripu: baumas par draudiem planētas populācijai izrādījušies pārspīlētas, amerikāņu un eiropiešu valdības atceļ pasūtītās vakcīnas.

Uz šī fona Eiropas Padome janvāra otrajā pusē Strasbūrā spriedīs par piedāvājumu uzsākt izmeklēšanu pret tām farmaceitiskajām firmām, kuras tiek turētas aizdomās par manipulācijām ar šo slimību peļņas nolūkos.

Šādu piedāvājumu izteicis pazīstamais epidemiologs Volfgangs Vodargs, kurš vada veselības aprūpes komiteju Eiropas Padomē. Pēc viņa domām, pretgripas vakcīnu un preparātu ražotāji izdarījuši spiedienu uz Vispasaules veselības aizsardzības organizāciju un likuši tai paziņot par cūku gripas pandēmiju. Šo stāstu Vodargs nosaucis par vienu no simtgades skaļākajiem skandāliem medicīnā.

Bailes par šo saslimstību tika izplatītas jau pirms pieciem gadiem, kad visi baidījās no putnu gripas tālākas mutācijas, kurš varētu pārmesties uz cilvēkiem. Panikas atmosfēra likusi valstīm veidot lielākus pretgripas līdzekļa „Tamiflu” uzkrājumus un slēgt tā saucamos „guļošos kontraktus” ar farmaceitiskajām kompānijām par desmitu miljonu vakcīnu devu ražošanu.

Šobrīd valstis sākušās atteikties no vērienīgajiem pasūtījumiem. Francija, piemēram, plāno atteikties no 50 miljoniem no kopējiem 94 miljoniem pasūtīto vakcīnu, Vācija atsakās no puses pasūtīto vakcīnu, jeb 50 miljoniem devu. Arī Lielbritānija šobrīd plāno samazināt pasūtīto vakcīnu daudzumu.

Spānijas amatpersonas paziņojušas, ka vēlas atgriezt atpakaļ neizmantotās vakcīnas, bet Nīderlande un Šveice plāno neizmantotās vakcīnas nodot valstīm, kurām tās pietrūkst. Arī 12.6 miljonus vakcīnu pasūtījusī Beļģija vēlas daļu medikamentu atgriezt atpakaļ.

Vakcīnu pārdošanas apjomu straujais pieaugums ir īsta zelta bedre medikamentu ražotājiem. Visvairāk paveicies britu GlaxoSmithKline, kura, pēc nozares ekspertu viedokļiem, varētu būt nopelnījusi papildus 3.5 miljardus dolāru. Sanofi un Novartis, savukārt, nopelnījuši attiecīgi miljardu un 600 miljonus dolāru.

Negaidīti mazs ir to iedzīvotāju skaits, kuri vēlas vakcinēties pret cūku gripu. Lielbritānijā potējušies tikai 3.8 miljoni iedzīvotāju, lai gan medicīnas iestādēs nogādāti 12.5 miljoni vakcīnu. Līdzīgi ir arī citās valstīs.

Kasjauns.lv