Igauņi un latvieši kašķējas vilciena dēļ
Sabiedrība
2010. gada 17. janvāris, 18:00

Igauņi un latvieši kašķējas vilciena dēļ

Jauns.lv

Pēc vairākiem gadiem atkal beidzot no Rīgas uz Tallinu var aizbraukt ar vilcienu. Tiesa gan, pārsēžoties Valgas stacijā. Tomēr labāk ir braukt pretējā virzienā – no Tallinas uz Rīgu.

Jau gadiem ilgi letiņi ar igauņiem kašķējas par vilcienu satiksmi un nevar atjaunot vilcienu satiksmi starp Rīgu un Tallinu. Ar apskaužamu regularitāti gan viena, gan otra puse pasažieriem sola tuvākā vai tālākā nākotnē tomēr palaist vilcienu sastāvus starp abām galvaspilsētām.

Piemēram, Igaunijas dzelzceļa uzņēmums „Edalaraudtee” 2007. gadā paziņoja, ka jau 2009. gadā abu kaimiņvalstu galvaspilsētas savienos pasažieru vilciens.

Tomēr nekas nav noticis. Šis paziņojums piektdien, 15. janvārī, vainagojās ar Igaunijas Transporta ministrijas vicekanclera Ēro Pargmajē paziņojumu Igaunijas televīzijas rīta raidījumā, ka igauņi darīšot visu, lai jau 2012. gadā atklātu pasažieru vilcienu satiksmi starp Tallinu un Rīgu. Bet viss būšot atkarīgs no tā, vai Latvijas puses atsauksies igauņu bāleliņu labajiem nodomiem.

Kopš 1. janvāra ir visi priekšnoteikumi, lai atkal abas valstis savienotu pasažieru vilciens, jo igauņi beidzot ir atjaunojuši sliežu posmus maršrutā Valga–Tartu–Tallina, lai tur atkal varētu kursēt vilcieni. Praktiski vajag tikai labo gribu.

Uzņēmuma „Pasažieru vilciens” valdes priekšsēdētājs Andulis Židkovs kasjauns.lv teica, ka jau pašreiz nekas netraucē starp abām valstīm nodrošināt vilcienu satiksmi.

Tomēr tas nav tik vienkārši, jo pasažieru vilcienu satiksmi katra valsts finansē no dažādiem avotiem un Tallinas–Rīgas „kopējā vilciena” atklāšana radīs jukas pasažieru satiksmei piešķirto katras valsts dotāciju sadalē. Tāpēc visreālākais variants būtu satiksmi nodrošināt ar pasažieru pārsēšanos robežpilsētā Valgā, kur pasažieri ar visu bagāžu pārceļotu no Latvijas uz Igaunijas vilciena sastāvu.

Diemžēl šāda kārtība pašreiz notiek tikai vienā virzienā. Pēc vilciena, kas pulksten 6.40 atiet no Tallinas, pienākšanas Valgas stacijā pasažieriem ir dotas pārdesmit minūtes, lai viņi pārskrietu uz Valgas–Rīgas vilcienu. Lai tas varētu notikt, „Pasažieru vilciens” pat izmainīja vilcienu kursēšanas grafiku.

Savukārt, lai no Rīgas ar vilcienu aizbrauktu uz Tallinu, pasažieriem Latvijas–Igaunijas robežpilsētā ir jānīkst sešas stundas. No Rīgas vilciens Valgā pienāk pirms desmitiem rītiem, bet igauņi vilcienu uz Tallinu „aizsūta” tikai 16.22. Igaunijas dzelzceļa mājaslapā var lasīt, ka šāds vilcienu atiešanas grafiks ir spēkā līdz maija beigām. Tas nozīmē, ka vasarā tas varētu tikt mainīts par labu pasažieriem, kuri ar vilcienu no Latvijas grib nokļūt Igaunijas galvaspilsētā.

Pasažieru dzelzceļa pārvadājumi starp Latviju un Igauniju tika pārtraukti 2001. gadā. Tad arī Igaunijas Transporta ministrija slēdza vilcienu kustību līnijā Valga-Tartu-Tallina, kas liedza iespēju pasažieriem no Latvijas uz Tartu un Tallinu doties ar vilcienu.

Elmārs Barkāns