Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 6. un 7. februārī
Sabiedrība
2010. gada 5. februāris, 17:00

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 6. un 7. februārī

Jauns.lv

Šajās brīvdienās baudīsim Jamaikas regeju, kopā ar dziedošo Vītolu ģimeni pārspriedīsim gudras pedagoģijas noslēpumus, raudzīsim, kā latvju mākslinieki Tallinā pārdod gaumīgus mākslinieciskus objektus.

Kā arī Liepājā atklāsim blūza festivālu, Rīgā mācīsimies raudzēt mājas vīnu, dziedāsim „Dzeguzītes” dziesmas un slēposim apkārt gleznainajam Vecpiebalgas Alaukstam.

Jamaikas regejs

Ja jūs marihuānu uzskatāt par īpaši maģisku sakramentu, ja esat pārliecināts, ka kādreizējais Etiopijas imperators Haile Selasija I ir Dieva inkarnācija un visas pasaules melnādaino Mesija. Ja jūs galu galā esat viens no vairāk nekā miljona uz Zemeslodes mītošajiem rastafari reliģijas piekritējiem, tad sestdien, 6. februārī noteikti jādodas uz Rīgas klubu „Art & Music Bakery” (Bruņinieku ielā 73), kur tiks svinēta viena no pasaules ievērojamākā regeja izpildītāja jamaikieša Roberta „Boba” Nesta Mārlija (06.02.1945. – 11.05.1985) 65. dzimšanas diena.

No pulksten pusvienpadsmitiem vakarā līdz agrai rīta stundai klubā valdīs silta un draudzīga atmosfēra, kino un mūzika Jamaikas regeja un rastafariānisma ritmos.

Interesanti, ka paši rastafari kustības piekritēji nevēlas, ka viņu reliģiju sauc par „rastafariānismu”, jo viņuprāt visi „-ismi” ir raksturīgi naudas sabiedrībai, pie kuras Jamaikas regeja pārņemtie sevi nepieskaita. Latvijas rastamaņi gan par to laikam vēl neko daudz nezina, jo ir nācies sastapt rīdzinieku – kaismīgu rastafari piekritēju, kurš sevi dēvēja par rastafariānisma pārstāvi.

Vītolu ģimene popularizē alternatīvo pedagoģiju

LNT šova „Dziedošās ģimenes” uzvarētāji Vītolu ģimene nolēmusi ar dziesmu tautā nest izglītības gaismu. Svētdien, 7. septembrī Vītolu ģimene uzsāk pedagoģisku sadziedāšanās tūri Latvijas novados.

Vītolu ģimene ļaudis priecēs ne tikai ar savu uzstāšanos, bet arī vēlēsies ar viņiem sadziedāt un uzspēlēt. Tāpat Vītoli vienlaikus popularizēs alternatīvās izglītības metodes un iespējas. Vītoli ir nodibinājuši biedrību „Tava skola”, kuras mērķis ir „esošo un topošo alternatīvās izglītības un cilvēka komplekso attīstības sistēmu un metožu apzināšana, veicinot to attīstību, atpazīstamību un ieviešanu Latvijas sabiedrībā, lai ierosinātu, saskaņotu un attīstītu alternatīvās izglītības iniciatīvas Latvijā.” Vītoli internetā savu ideju popularizēšanai izveidojuši savu mājas lapu - tavaskola.lv.

Ar jauno Vītolu ģimenes „alternatīvo izglītojoši muzikālo” tēlu pirmajiem iespēja iepazīties būs smilteniešiem. 7. februārī Vītoli pulksten 12.00 Smiltenes domes ēkā rīkos diskusiju par alternatīvās izglītības problēmām, bet pulksten 17.00 Smiltenes Kultūras un sporta centrā sniegs koncertu.

14. februārī ar Vītolu ģimeni varēs tikties preilēnieši, 21. februārī – jēkabpilieši, bet 28. februārī – salacgrīvieši.

Februāra vakars kopā ar blūzu

Labas populārās mūzikas gardēži sestdienas, 6. februāra vakaru var veltīt afroamerikāņu liriskās solodziesmas – blūza baudīšanai.

6. februārī pulksten 22.00 Latvijas 1. rokkafejnīcā Liepājā sāksies Liepājas blūza festivāls, kurā uzstāsies grupas „Dogs & Catfish” un „Blues Gang" no Rīgas, kā arī „Ainars Pupols&pBlues” no Liepājas. Blūzmeņi visas nakts garumā rokkafejnīcas apmeklētājiem dāvās blūzu – vienu no senākajiem populārās mūzikas stiliem, kas parādījās 19. gadsimta otrajā pusē Amerikā.

Savukārt rīdzinieki sestdien desmitos vakarā ir gaidīti Bites blūza klubā, kur kopā „Latvian Blues Band” uzstāsies blūza dīva no Čikāgas Lynne Jordan.

Smalkie un lieliskie latviešu un igauņu mākslinieki taisa parodiju

No sestdienas, 6. februāra Igaunijas galvaspilsētas Tallinas galerijā „ArtDepoo” (Jahu 12) veselu mēnesi būs skatāma latviešu un igauņu mākslinieku izstāde “We are fine”.

Izstāde ir kā parodija klasiskai izstāžu veidošanas stratēģijai: kurators uzaicina savus favorītus māksliniekus un iekļauj viņu mākslas darbus personīgas vai nomenklatūras koncepcijas kontekstā. Tādējādi tiek uzturēts kuratora subjektīvais dialogs ar šauru speciālistu grupu, turklāt par noteicošo faktoru bieži izvirzās naudas saglabāšana „ģimenē”, nevis vēlme veidot kaut ko patiesi aktuālu. Izstādes ideja reflektē par nekritiskajiem „zelta laikiem” Latvijā un Igaunijā, kad kuratori, lidinoties savos bohēmiskajos sapņos, baudīja pilnīgu izvēles un finansiālu brīvību.

Projekta otrā sadaļa ir kā pretmets iepriekšējai situācijai un reflektē par šī brīža ekonomisko situāciju kultūrā. Tie paši mākslinieki ir aicināti izsolīt dažādus objektus. Šie objekti/priekšmeti var būt jebkas – vecas zeķes, automobilis, mājas, TV vai personīgās dienasgrāmatas. Mākslinieku uzdevums ir iemūžināt tos, veidojot savu māksliniecisko reklāmu šiem priekšmetiem. Reāliem objektiem būs iespēja piedalīties izstādē un pat tikt pārdotiem.

Izstādē piedalās pieci Latvijas (Vineta Kaulača, Inga Meldere, Daiga Kruze, Andris Eglītis un Andris Vitolinš) un pieci Igaunijas (Marko Mäetamm, Sirli Hein, August Künnapu, Maarit Murka, Peeter Laurits) mākslinieki.

Vīna saldā garša Dabas muzejā

Tam, kas notiek Saeimas namā, cītīgi līdzi seko arī muzejnieki. Tautas priekšstāvji nule kā otrajā lasījumā akceptēja izmaiņas likumdošanā, kas atļautu mazajiem uzņēmējiem mājas apstākļos raudzēt un realizēt līdz 15 000 litriem gadā vīnu vai citu raudzētu dzērienu no savvaļā vāktiem vai pašu dārzā audzētiem augiem un produktiem. Nesagaidot pat trešo - galīgo lasījumu, sarosījusies Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrība, kas sestdien, 6. februārī pulksten 11.00 Rīgā, Dabas muzejā organizēs vīna gatavošanas mācību dienu (dalības maksa Ls 10).

Arī Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome paudusi gatavību panākt, lai Latvijas zemnieku ražoto alkoholu patērētājiem būtu iespējams iegādāties vietējos veikalos un restorānos. Varbūt, noklausoties pieredzējušu vīndaru stāstījumu un nodegustējot viņu brūvējumu, kādam radīsies spīdošas biznesa idejas. Būs sestdien ne tikai nobaudīts vīns, bet arī iegūta atklāsme, kā nopelnīt daudzus jo daudzus latus!

Dzeguzēni vienojas kopīgā jubilejā

Par lielāko Raimonda Paula dziesmu eksperti uzskatītā ilggadējā bērnu vokālā ansambļa „Dzeguzīte” vadītāja Dailas Martinsone sestdien, 6. februārī savu jubileju Rīgas Kongresu namā pulksten 13.00 atzīmēs ar svētku koncertu.

Koncertā piedalīsies visu paaudžu Dzeguzēni - gan paši mazākie, gan koncertgrupas dalībnieki, gan bijušie - nu jau sabiedrībā atzītas personības - LNO solists Viesturs Jansons, Latvijas Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Egliens, „Putnu balle” un citi, kā arī „Dzeguzītes” draugi - Aisha, Normunds Rutulis, Harijs Spanovskis, Jānis Paukštello, Aivars Brīze, grupas „Roja” un „Apvedceļš”, dejotāji no „Dzintariņa” un „Zelta sietiņa” un daudzu citi. Protams, uz skatuves būs arī maestro Raimonds Pauls.

Reiz jubilāre teica, ka viņas dzīve ir „Dzeguzīte” un otrādi: „„Dzeguzīte” ir dzīvesveids. Nav tā, ka atnāk, nodzied, un viss.”

Populārākais tautas slēpojums

Vecpiebalgā Alauksta krastā jau 21. reizi sestdien, 6. februārī notiks visunikālākais slēpojums Latvijas mūsdienu sporta vēsturē – tautas slēpojums „Apkārt Alaukstam”, kurš ikgadu pulcē simtiem slēpošanas cienītāju.

Slēpojums aizsākās 1984. gadā kā toreizējās kopsaimniecības „Alauksts” ģimenes svētki, bet laika gaitā tas izvērtās par nacionāla mēroga pasākumu. Slēpojums notiek katra gada februāra sākumā. Tikai dažas reizes tas nav noticis – 1989. un 1990. gadā „perestroikas” juku iespaidā, bet 1992., 1995., 2007. un 2008.gadā slēpojums izpalika „maigās” ziemas dēļ. Nu sniegs ir pārpārēm un visi slēpotmīļi sestdien tiek gaidīti pie Alauksta ezera.

Slēpojuma trase iekārtota gleznainā apkārtnē pāri laukiem un pakalniem apkārt Alauksta ezeram. Distances garums – 15 kilometri. Starpfinišā un pēc finiša dalībniekiem pie ugunskura nodrošināta karsta tēja un pīrādziņi.

Jāteic, ka visiem ir iespēja tikt ne tikai pie pīrādziņiem, bet arī balvām, jo balvas saņems ne tikai uzvarētāji atsevišķās vecuma grupās un absolūtajā vērtējumā. Notiks arī balvu izloze, kurā piedalīsies visi distanci beigušie, bet piemiņas medaļas tiks izsniegtas tiem, kuri veiksmīgi piedalījušies desmit, piecpadsmit un divdesmit slēpojumos.

Elmārs Barkāns