Sabiedrība
2010. gada 26. februāris, 10:02

Neo publisko FKTK algas. Šī iestāde izskatās kā dižķibeles neskarta oāze

Jauns.lv

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) izskatās kā dižķibeles neskarta oāze, kurā neviens nezin, ko nozīmē "savilkt jostas", sociālajā tīklā ziņo interneta aktīvistu grupas, kas sevi dēvē par "Ceturtās Atmodas tautas armiju" (4ATA), pārstāvis Neo.

4ATA šorīt publiskojusi datus par atalgojumu Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK).

Internetā publiskoti uzņēmuma darbinieku bruto ienākumi, kuri iekļauj algu, piemaksas, prēmijas, atvaļinājuma naudu, atlaišanas pabalstus un citas kompensācijas. 4ATA gan aicina neizdarīt uzreiz pārsteidzīgus secinājumus, bet skaitļi jāvērtē kontekstā ar citiem mēnešiem.

Publiskotā informācija liecina, ka FKTK vadošo darbinieku alga pagājušā gada laikā nav samazinājusies, bet pēdējā mēnesī pat pieaugusi. Janvārī lielāko atalgojumu - 7029 lati - saņēmušajai personai decembrī atalgojums bijis 7510 lati. Otrajā vietā atalgojuma ziņā ierindojas kāda persona, kura pagājušā gada janvārī saņēma 5770 latus, bet decembrī - 6141 latu.

Pagājušā gada decembrī atalgojumu virs 2000 latiem saņēma 65 personas, no tām 16 personu atalgojums pārsniedzis 3000 latus, bet septiņu personu atalgojums pārsniedz 4000 latu.

Kā skaidro 4ATA, dati tiek ņemti no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) dokumenta, kas satur informāciju par konkrēto periodu, kas ir parakstīts un kuram ir vislielākais ID. Pastāv iespēja, ka vēlāk ir iesniegts dokumenta labojums, kurā dati var tikt mainīti.

"Kur solidaritāte ar citām valsts iestādēm?" vaicā Neo.

FKTK padomes priekšsēdētāja un padomes locekle ir Irēna Krūmane. Viņas vietnieks un arī padomes loceklis ir Jānis Brazovskis. FKTK padomē strādā arī Jānis Placis, Gvido Romeiko un Ludmila Vojevoda.

FKTK darbība tiek finansēta no finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku ikgadējiem maksājumiem komisijas padomes noteiktajā apmērā, kas nepārsniedz FKTK likumā noteikto apmēru.

FKTK finansējums nav iekļauts Latvijas valsts budžetā. FKTK budžets tiek saskaņots ar komisijas konsultatīvo finanšu un kapitāla tirgus padomi, kurā finanšu un kapitāla tirgus dalībniekus pārstāv to sabiedrisko organizāciju (profesionālo biedrību) vadītāji.

Kā ziņots, izmantojot "caurumu" VID EDS, nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apjomā, iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

LETA