Sabiedrība
2010. gada 18. marts, 17:27

Bez vecāku atbalsta augušajiem jauniešiem meklēs uzticības personas

Jauns.lv

Latvijā izveidota jauna organizācija "Mentor Latvia", kas bez vecāku atbalsta uzaugušajiem jauniešiem palīdzēs atrast uzticības personas starp pieaugušajiem, kas kopā ar viņiem varētu pavadīt laiku dažādās sabiedriskajās aktivitātēs, motivējot dzīves mērķu izvirzīšanā un sasniegšanā.

Kā šodien organizācijas dibināšanai veltītajā sanāksmē stāstīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa, vēl 2008.gadā ārpus ģimenes Latvijā dzīvojis 8871 bērns, bet 5289 bērni dzīvo tā sauktajās "riska ģimenēs", kas nozīmē, ka arī tajās bērni var nesaņemt vecāku atbalstu pareizu vērtību veidošanai.

Arī VBTAI iepriekš veikta aptauja parāda, ka daudzi jaunieši no šādām ģimenēm nav motivēti, piemēram, mācību sasniegumu uzlabošanai, jo nesaskata tam jēgu. Tanī pat laikā labas izglītības iegūšanu līdztekus labam materiālajam nodrošinājumam šie jaunieši iekļauj veiksmīga cilvēka raksturojumā.

Pēc Riekstas-Riekstiņas domām, tas liecina, ka daudzi jaunieši nesaskata veidu, kādā gūt panākumus un atzinību dzīvē un jau priekšlaicīgi sevi "noraksta", ko VBTAI priekšniece saista ar pozitīvu ideālu trūkumu viņu dzīvē. Papildus tam tieši vientulības izjūta ir viens no iemesliem, kādēļ tie uzsāk ielu dzīvi.

Lai reaģētu uz minētajām problēmām, izveidota organizācija "Mentor Latvija" ar mērķi veicināt to jauniešu labklājību, kuri paši bērnībā nav izjutuši un iepazinuši ģimenes sadzīvi un rūpes, lai palīdzētu un atbalstītu jaunos cilvēkus, ļaujot viņiem iepazīt veselīgu dzīvesveidu, un sniegt iespēju iesaistīties dažādās aktivitātēs, iepazīstot reālās dzīves situācijas un sagatavojoties tām praktiski un psiholoģiski.

Minētā mērķa sasniegšanai tiks piesaistīti privātpersonas un uzņēmēji, kas vismaz divas reizes mēnesī individuāli tiksies ar jauniešiem, pēc savas izvēles pavadot laiku sabiedriskās aktivitātēs, piemēram, kopīgi apmeklējot kino, muzejus vai arī tiekoties pie kafijas tases un parunājot par dzīvi. Visas šīs aktivitātes tiks apmaksātas no "Mentor" programmas līdzekļiem.

Uzsākot programmas īstenošanu Latvijā, kā pirmajiem šāda veida atbalstiem piedāvāts pieteikties jauniešiem no ilgstošas sociālās rehabilitācijas institūcijas un arodskolas "Dzīvesprieks", savukārt mentoru lomā iejutīsies uzņēmuma "SEB Banka" un autocentra "Volvo Truck" pārstāvji.

Patlaban kā mentori pieteikušies 27 cilvēki, tomēr interesentiem vēl ir iespējams pieteikties organizācijas mājaslapā "mentor.lv". "Mentor Latvija" vadītāja Baiba Rulle gan uzsver, ka galvenais akcents programmas īstenošanā tiks likts uz kvalitāti, nevis kvantitāti, tādēļ sākotnējais programmas dalībnieku skaits nav plānots īpaši liels.

Tomēr organizācijas mērķis ir turpmākajos gados paplašināt darbības teritoriju, aptverot visus Latvijas reģionus un iesaistīt programmā nevalstiskās organizācijas un uzņēmējus, lai spētu sniegt atbalstu pēc iespējas vairāk jauniešiem visā Latvijā.

LETA