Sabiedrība
2010. gada 28. marts, 20:04

Izmeklējot igauņa Simma spiegošanas lietu, SAB pirmo reizi atklājis spiegu-nelegāli

Jauns.lv

Izmeklējot Krievijas labā spiegojušā igauņa Hermana Simma lietu, Satversmes aizsardzības birojs (SAB) pirmo reizi atklājis spiegu-nelegāli, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

Tieši Simma lietu, kur vairākas epizodes risinājušās arī Latvijā, SAB uzskata par savu pretizlūkošanā svarīgāko darbu.

Līdz ar spiegošanas skandālu, kas skaļi izskanēja pasaulē, apkaunojot ne tikai Igaunijas, bet visu NATO valstu noslēpumu glabāšanas sistēmu, slavena kļuva Vecrīgas kafejnīca "Nostaļģija", kas bija viena no vietām, kur Krievijai kalpojušais igaunis Simms tikās ar savu kuratoru, Krievijas ārējās spiegošanas virsnieku Sergeju Jakovļevu.

Simms par valsts nodevību tagad ir notiesāts uz 12,5 gadiem cietumā ar prasību piedzīt no viņa ap pusotru miljonu dolāru par labu Igaunijas valstij, bet drošības iestāžu uzdevums ir neitralizēt viņa aģentu tīklu, tajā skaitā Latvijā.

Kā panākums tiek minēts tas, ka SAB kopā ar partnerdienestiem, īpaši britiem un amerikāņiem, Simma lietā noskaidrojis, ka viņa kurators, par Jakovļevu dēvētais Krievijas izlūkdienesta virsnieks bija tā sauktais nelegālis, kas esot pirmais jebkad Latvijā fiksētais šāds spiegošanas gadījums.

Spiegs-nelegālis ir īpaši bīstama un īpaši sarežģīti atklājama spiegu kategorija, kas slēpjas zem citas identitātes. Konkrēti Jakovļevs uzdevās par Spānijas uzņēmēju un šeit - Latvijā - viņš periodiski uzturējies vairāk nekā 8 gadus. Neoficiāli ir zināms SAB direktora Jāņa Kažociņa sacītais, ka visi Jakovļeva un Simma kontakti šeit esot apzināti. Zinātāju publiskie izteikumi gan neesot tik optimistiski.

Pēc Simma iekrišanas neesot skaidrs, kas tālāk noticis ar Jakovļevu, kurš izsludināts starptautiskā meklēšanā un nevarot izslēgt, ka viņš turpina darboties ar citu segvārdu. Par to ziņu neesot pat Valsts prezidenta vadītajai Nacionālās drošības padomei.

LETA