Sabiedrība
2010. gada 11. aprīlis, 18:04

Zīle: Igauniju, visticamāk, eiro zonā tomēr neuzaicinās, tas būtu slikts signāls arī Latvijai

Jauns.lv

Eiroparlamentārietis Roberts Zīle ("Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK) prognozē, ka Igauniju tomēr neuzaicinās iestāties eiro zonā no nākamā gada 1.janvāra, un tas būtu negatīvs signāls arī Latvijai, jo varētu tai nozīmēt līdzīgu scenāriju 2014.gadā, kad Latvija iecerējusi ieviest eiro.

Laikraksta "Diena" pielikumā "SestDiena" publicētā intervijā politiķis atzinis, ka viņu uztrauc Igaunijas iespējamā neuzaicināšana eiro zonā.

"Decembrī Strasbūrā ES finanšu komisārs [Hoakins] Almunija solīja: ja nekas nenotiks, tad šāgada jūnijā Igauniju uzaicinās ar 2011.gada 1.janvāri iestāties eiro zonā. Ar Igauniju nekas nav noticis, tā īstenībā ir vienīgā valsts Eiropā, kas pilda kritērijus, - bet noticis ir pašā eiro zonā," norādījis Zīle.

Viņaprāt, "ja tagad uz tā pamata igauņiem tīri politiski atteiks, arī mums būs jāizdara lieli secinājumi".

"Nesaku, ka lats uzreiz jādevalvē, bet, ja no mums neatkarīgu iemeslu dēļ mums aizslēdz mērķi - eiro ieviešanu, tad arī politiķiem jāpārdomā, kā rīkoties. Būsim atklāti, mēs, trīs Baltijas valstis, esam mazs politisks spēks Eiropā, bet mums ir jātaisa troksnis par netaisnību un kā odiem jākož zilonim kājā," viņš vēl piebildis.

Zīle prognozējis, ka jūnijā Igauniju eiro zonā tomēr neuzņems. "Dodu 70 procentus, ka nē. Bet, ja viņus nepieņem, tas ir signāls, ka arī ar mums 2014.gadā var izdarīt tāpat," viņš atzinis.

Paredzēts, ka Eiropas Komisija (EK) izvērtējumu par Igaunijas atbilstību dalībai eiro zonā veiks 12.maijā, bet galīgo lēmumu jūnijā pieņems Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāji.

EK prezidents Žozē Manuels Barrozu marta beigās, Briselē tiekoties ar Igaunijas premjeru Andrusu Ansipu, paziņoja, ka Igaunija tuvinās eiro ieviešanai, neraugoties uz Grieķijas parādu krīzi, kas satricinājusi eiro zonu.

Igaunijas statistiskas dati liecina, ka Igaunija atbilst eiro ieviešanai Māstrihtas līgumā noteiktajiem inflācijas, budžeta deficīta un valsts parāda kritērijiem.

Latvija, kas bija spiesta prasīt starptautisko palīdzību ekonomikas problēmu risināšanai, atzinusi, ka nevarēs ieviest eiro līdz pat 2014.gadam. Lietuva nav noteikusi oficiālu laiku eiro ieviešanai, taču prognozes rāda, ka augstā budžeta deficīta dēļ Lietuvas iestāšanās eiro zonā varētu notikt 2013.-2015.gadā.

Pašlaik eiro zonā neietilpst 11 ES dalībvalstis - Bulgārija, Čehija, Dānija, Igaunija, Latvija, Lielbritānija, Lietuva, Polija, Rumānija, Ungārija un Zviedrija. Lielbritānija, Dānija un Zviedrija nevēlas ieviest eiro, bet pārējās valstis pagaidām neatbilst eiro ieviešanas kritērijiem.

BNS