Vietu Saeimā prognozē atkal tiem pašiem „vēžiem"
Sabiedrība
2010. gada 9. jūnijs, 13:30

Vietu Saeimā prognozē atkal tiem pašiem „vēžiem"

Jauns.lv

Gadījumā ja Saeimas vēlēšanas būtu notikušas maija otrajā pusē, 5% barjeru pārvarētu "Saskaņas centrs", "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība, Tautas partija, LPP/LC un PCTVL.

­

Par ­to liecina pētījuma centra SKDS šī gada maija otrajā pusē veiktās Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju aptaujas dati.

Kā aģentūru LETA informēja SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš, balsstiesīgie Latvijas iedzīvotāji visbiežāk būtu balsojuši par SC, "Vienotību" un ZZS.

Attiecīgi no visiem balsstiesīgajiem par SC balsotu 18,2%, par "Vienotību" - 13,7%, par ZZS - 8,5%, par TP - 4,6%, par LPP/LC - 2,9%, par PCTVL - 2,9%, par "Visu Latvijai" -2%, bet par Latvijas Sociāldemokrātisko strādnieku partiju (LSDSP) - 1,2%. Citas partijas partijas būtu ieguvušas mazāk par 1% balsu katra.

Savukārt 41,5% balsstiesīgo nespēja izvēlēties partiju, par kuru balsot. No tiem 17,4% apgalvoja, ka nepiedalītos vēlēšanās, bet 24,1% atzina, ka vēl nav izlēmuši.

Kā skaidro Kaktiņš, pieņemot, ka neizlēmušo balsis sadalās tieši proporcionāli jau izlēmušo pilsoņu balsīm un veicot rezultātu pārrēķinu, atklājas, ka šāda balsu sadalījuma gadījuma 5% barjeru kopumā pārvarētu sešas partijas vai apvienības - SC, kas faktiskajās vēlēšanās būtu ieguvis 31% balsu, "Vienotība" - 23,4%, ZZS - 14,5%, TP - 7,8%, LPP/LC - 5% un PCTVL - 5%.

Savukārt ne TB/LNNK, ne arī "Visu Latvijai", startējot atsevišķi, 5% barjeru nepārvarētu - tās attiecīgi iegūtu 3,9% un 3,5% balsu. Arī LSDSP viena pati 5% barjeru nepārvarētu, jo saņemtu tikai 2,1% balsu.

SKDS, vērtējot partiju popularitātes izmaiņas kopš 2010.gada marta, secinājis, ka pēdējo trīs mēnešu laikā nevienam no politiskajiem spēkiem nav izdevies būtiski palielināt vai pazaudēt atbalstītāju skaitu. Vērojama tendence nedaudz pieaugt SC popularitātei, jo martā par to būtu balsojuši tikai 14,5%, bet aprīlī - 15,7% no visiem balsstiesīgajiem. Turklāt maijā iegūtais rezultāts - 18,2% ir augstākais rādītājs, ko šī partija ir ieguvusi pēdējo gadu laikā.

"Taču citu partiju popularitāte svārstās to tradicionālajos svārstību koridoros, un apgalvot, ka no tām kāda pēdējo trīs mēnešu laikā būtu popularitāti vērā ņemami ieguvusi vai zaudējusi, nevar, " norāda Kaktiņš.

SKDS aptaujājis 1019 respondentus vecumā no 18 līdz 74 gadiem visā Latvijā, no kuriem 874 bija Latvijas pilsoņi.

LETA/Foto:LETA

­­