1dienas
19stundas
31minūtes
15sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

Septembrī Liepājā uzstādīs otro glābējsilīti Latvijā

Jauns.lv

Septembrī Liepājas reģionālajā slimnīcā tiks uzstādīta Latvijā otrā glābējsilīte jeb vieta bērna dzīvībai, aģentūru LETA informēja glābējsilītes projekta pārstāve Laura Zvirbule.

Septembrī Liepājā uzstādīs otro glābējsilīti Latvi...

Darbs pie glābējsilītes izveides Liepājā norit nesalīdzināmi raitāk, nekā tas bija, veidojot glābējsilīti Rīgā, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā. Lai izveidotu glābējsilīti Rīgā, bija nepieciešami trīs gadi, bet Liepājas gadījumā sarunas ar iesaistītajiem dienestiem, slimnīcu un pašvaldību, kā arī formalitāšu kārtošana norit daudz gludāk, skaidro Zvirbule. Glābējsilītes projekta pārstāve slavē Liepājas pašvaldības un Liepājas reģionālās slimnīcas atsaucību.

Glābējsilītes uzstādīšana Liepājā izmaksās līdz 10 000 latu - tas ir lētāk nekā Rīgā, kur tā izmaksāja ap 17 000 latu. Liepājas reģionālā slimnīca šim mērķim atvēlējusi 1000 latu, Latvijas Bērnu fonda ziedojumu vākšanas kampaņā glābējsilītei savākti 4500 lati, bet trūkstošo daļu - aptuveni 2000-3000 latu - ir gatava atvēlēt farmācijas kompānijas "Gedeon Richter" pārstāvniecība Latvijā. Arī Liepājas pašvaldība dos savu ieguldījumu ieceres sekmīgai īstenošanai.

Rīgā uzstādītā glābējsilīte bija izgatavota Vācijā, bet Liepājai paredzētā top tepat Latvijā - uzņēmumā, kurš gan pagaidām, iekams darbs nav pabeigts, nevēlas lieku publicitāti. Glābējsilītes izgatavošana Latvijā izmaksā lētāk, skaidro Zvirbule. Pēc Latvijas uzņēmuma izstrādātā tehniskā projekta plānots izgatavot arī citas glābējsilītes, ko nākotnē iecerēts uzstādīt citās pilsētās.

Glābējsilīte speciāli tiks ievietota Liepājas reģionālās slimnīcas klusajā teritorijā, kur nav novērošanas kameru un apsardzes, lai cilvēks, kurš ievieto bērnu silītē, paliktu anonīms.

Latvijā pirmā glābējsilīte ir uzstādīta Rīgā, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā, ar farmācijas kompānijas "Gedeon Richter" finansiālu un morālu atbalstu. Plānots izveidot vismaz vienu glābējsilīti katrā Latvijas reģionā. "Protams, mēs visu laiku atduramies pret finansējumu," skaidroja Zvirbule, slavējot Liepājas reģionālās slimnīcas iniciatīvu un vēlmi ziedot līdzekļus glābējsilītes uzstādīšanai Liepājā.

Zvirbule arī pastāstīja, ka gan privātpersonas, gan firmas piedāvā savu palīdzību. Ne vienmēr šī palīdzība ir naudas izteiksmē, bet biežāk bezmaksas pakalpojumu veidā.

LETA