Sabiedrība
2010. gada 20. jūnijs, 15:04

Rīgā notiks vērienīga starptautiski dzejas svētki "Reading Europe"

Jauns.lv

Rīgā no svētdienas līdz 22.jūnijam notiks vērienīga starptautiska konference un dzejas svētki "Reading Europe", aģentūru BNS informēja pasākuma organizatori.

Rakstnieku un publicistu starptautiskā asociācija (APIA), kas apvieno 40 valstu literātus, ik gadus piedalās literatūras forumos dažādās Eiropas un Āzijas valstīs. Katrs no šiem forumiem pārvēršas pilsētas svētkos, piesaistot viesus no dažādām pasaules malām. Rīgā plānots, ka viesosies 70 rakstnieku un dzejnieku no dažādām Eiropas valstīm, kuri tiksies, lai diskutētu par informācijas tehnoloģiju ietekmi uz mūsdienu literatūras vidi, austrumu un rietumu Eiropas literatūras sinerģijas procesiem, kā arī aicinās dzejniekus, rakstniekus, tulkotājus un izdevējus apspriest aktuālus tematus mūsdienu literatūras vidē.

UNESCO pārstāvis Polijā dzejnieks, tulkotājs un izdevējs Aleksandrs Navrodskis konferencē uzstāsies ar lasījumu "Mūsdienu tulkojuma problēmas Eiropā". Konferencē tiks aplūkota arī tāda aktuāla problēma kā rakstnieku un izdevēju savstarpējā sadarbība, par ko referātā "Izdevniecību izdzīvošana mazajās valstīs" runās serbu akadēmiķis, rakstnieks un izdevējs Risto Vasiļevskis.

Savukārt 20.jūnijā foruma ietvaros Vērmanes dārzā notiks Starptautiskie dzejas svētki "Reading Europe".

No plkst. 12 šajā dienā Vērmanes dārzā varēs apmeklēt grāmatu tirdziņu, kur būs iespēja iegādāties latviešu un cittautu autoru dzejas krājumus, kā arī atdzejojumus dažādās valodās.

Plkst. 16 paredzēta arī kultūras programma, kuras laikā uz Vērmanes dārza estrādes skatuves uzstāsies Rīgas foruma viesi ar dzejas lasījumiem un muzikāliem priekšnesumiem, tostarp slavenākā bulgāru dzejniece Elka Njagolova, Luīze Penco no Itālijas un citi. Latviešu dzejniekus pārstāvēs izdevniecības "Dienas grāmata" galvenā redaktore un direktore dzejniece Dace Sparāne, Eduards Aivars un Kristīne Sadovska. Skatītājus priecēs arī dziedātāja Diāna Pīrāgs ar grupu "Gipsy King", Ingemars Palens, Ivars Galiņš ar grupu "Laikā pirms...", kā arī aktieris un dziedātājs Harijs Ozols, deju grupa "Jūras pērle", "O&J Dance" puiši un meiteņu deju grupa "Sirēnas".

BNS

Tēmas