Politologi: Lembergs kļūst neoriģināls
2010. gada 22. jūlijs, 17:15

Politologi: Lembergs kļūst neoriģināls

Jauns.lv

Ventspils mērs Aivars Lembergs kļūst neoriģināls, atsakoties kandidēt, jo tieši tādu pašu joku viņš izspēlēja arī pirms 9. Saeimas vēlēšanām. Viņš nav gatavs uzņemties atbildību, teic politologs Ivars Ījabs.

Ījabs uzskata, ka daudzi, kuri seko līdzi politikai, būtu priecīgi, ja Lembergs uzņemtos kādu oficiālu amatu, nevis turpinātu spēlēt marionešu spēļu teātri. „Tas, ka viņš izlēma nekandidēt Saeimas vēlēšanās, liecina par to, ka viņš pietiekami ērti jūtas savās aizkulisēs, tēlodams mistisku guru, kurš, ja gribētu, varētu izdarīt labas lietas, bet īstenībā nekad nav gatavs uzņemties atbildību. Sēžot Saeimā vai valdībā, viņam būtu jāstrādā pavisam citā līmenī. Šis cirks ar kandidēšanu un vietas rezervēšanu sarakstā bija domāts kā reklāmas akcija, lai atgādinātu sabiedrībai par Lemberga eksistenci,” domā Ījabs.

Politologs pieļauj, ka šādā veidā Lembergs izvairījies no pārmetumiem, ka viņš grib iet uz Saeimu tādēļ, lai netiktu notiesāts. Tagad viņš ies cauri visām tiesām, ko arī, visticamāk, darīs vairāku gadu garumā. „Tikai, kas notiks pirms 11. Saeimas vēlēšanām, ja Lembergs būs uz brīvām kājām un vēlēsies atkal kandidēt. Droši vien viņam vairs neviens neticēs,” prognozē politologs.

Polittehnologs Jurģis Liepnieks atzīst, ka viņš ir vīlies. Lembergs būtu ienesis ļoti daudz interesantu nianšu priekšvēlēšanu kampaņā un radījis konkurenci „Par labu Latviju!” politiķiem. „Bet, ja nē, tad nē. Cerams, ka mēs viņu ieraudzīsim citās vēlēšanās,” sacīja Liepnieks.

Dažādos noziegumos apsūdzētais un atsevišķos attaisnotais Lembergs ir atteicies kandidēt Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) sarakstā Saeimas vēlēšanās. Lembergs pastāstīja, ka līdz pēdējam brīdim nav varējis izšķirties, vai kandidēt, un šo lēmumu pieņēmis, braucot automašīnā uz preses konferenci. Viņš joprojām paliek ZZS izvirzītais premjera amata kandidāts.

Šis Lemberga lēmums neatstās negatīvu ietekmi uz ZZS reitingu, pauda aptaujātie politologi. Kā atzina Ījabs, ņemot vērā to, ka Lemberga un ZZS elektorāts sastāv no cilvēkiem, kuri politikā neko daudz nesaprot, ZZS reitings Lemberga nekandidēšanas dēļ necietīs.

„Protams, ja Lembergs kandidētu, ZZS Rīgā iegūtu vairāk balsu un pabojātu reitingu „Saskaņas centram”. Lembergam ir padomju laika kompartijas sekretāra šarms, kas labi kotējas arī krievvalodīgo vēlētāju vidū. Tas, ka Lembergs nekandidēs, drīzāk ir par labu „Saskaņas centram”, jo diezgan daudzi krievvalodīgie izvēlētos balsot par Lembergu, kuram ir „horošij hozajin” (labs saimnieks) tēls,” pieļauj Ījabs.

Arī Liepnieks uzskata, ka ZZS reitingi ir bijuši pietiekami stabili ilgstošā laikā posmā arī bez Lemberga.

Pēc Lemberga atteikšanās kandidēt ZZS līderis Rīgas vēlēšanu apgabalā varētu būt vides ministrs Raimonds Vējonis.

LETA/Foto: LETA