Globālais sadraudzības skrējiens tuvojas Latvijai
Sabiedrība
2010. gada 5. septembris, 13:33

Globālais sadraudzības skrējiens tuvojas Latvijai

Jauns.lv

No 10. septembra līdz 13. septembrim Latvijai cauri dosies sadraudzības skrējiena “The World Harmony Run” Eiropas daudznacionālā komanda, kas no 25. februāra, kad skrējiens svinīgi startēja Dublinā, ar sadraudzības lāpu apceļo 49 Eiropas valstis. Tas ir nekomerciāls pasākums, kur vienojošais moments – ideja padarīt pasauli labāku un harmoniskāku.

­

Septiņu mēnešu laikā būs pārvarēti vairāk nekā 24 000 kilometru, un 27. septembrī komanda finišēs Maskavā. Šajā pašā dienā Maskavā finišēs arī skrējiena Āzijas atzars, kas savu ceļojumu uzsāka Japānā.

2010. gada skrējiena pasākumi paralēli noritēs arī ASV (kopskaitā 50 štati, 10 000 jūdzes), Centrālajā un Dienvidamerikā, kā arī Āfrikā, Austrālijā un Jaunzēlandē.

Kāpēc viņi to dara? Jautājums loģiski pragmātisks, atbilde – filozofiski sentimentāla. Tāpēc, ka sirds aicina. Kā intervijā teicis ukraiņu sportists Oļegs Ļebedjevs, kura dzīves jēga, meditācija un valoda ir skriešana: „Ja skrējējam jautātu - kāpēc viņš skrien, viņš paraustītu plecus, viņš nezinātu ko atbildēt. Taču dziļākajā būtībā viņš zina – skatuve jau uzcelta, lomas sadalītas un tev jānospēlē sava, cik vien labi tu to spēj.”

Foresta Gampa filozofija

Atcerieties Forestu Gampu – tas naivais puisis, kurš skrēja, un arī skrienot, savā totālajā cilvēkmīlestībā darīja cilvēkiem labu (jo citādi nemācēja): dodot cerību, vienojot, spēcinot, iedrošinot, bet, galvenais, mīlot, mīlot mūs, cilvēkus, tādus, kādi mēs esam. Tā ir klasika, filma Forests Gamps (kurā titullomu izcili atveidoja Toms Henks) kopā ar atziņām, ka domas materializējas un ideja var padarīt pasauli skaistāku. Tomēr maz kurš zina, ka šī klasika ir nākusi no dzīves - reālas dzīves un turpinās dzīvē - reālajā dzīvē.

Šobrīd visā pasaulē jau pusgadu skrien vairāki simti foresti gampi, lai atkal un atkal, mērojot neskaitāmus tūkstošus kilometru, apliecinātu pasaulei savu ticību un mīlestību. No 10. septembra līdz 13. septembrim daudznacionālā komanda skries arī cauri Latvijai,  kas nozīmē - ikviens Latvijas iedzīvotājs, sportists - nesportists,  liels - mazs,  vecs – jauns, ikviens, bez dalības maksas un īpašiem noteikumiem, var kļūt par šī globālā pasākuma - sadraudzības skrējiena “The World Harmony Run” dalībnieku.  

Šis grandiozais projekts ir aizsācies 1987. gadā, un tas ir vēsturē garākais un plašākais stafešu skrējiens. To iedvesmojis sportists, filozofs un mūziķis, UNESCO miera medaļas un Mahatmas Gandija miera balvas laureāts Šri Činmojs. Bet skrējiena pamatideja ir valdzinoša savā vienkāršībā - stiprināt visas pasaules kopības apziņu priekā, harmonijā un saskaņā pašiem ar sevi, saviem līdzcilvēkiem un visu mūsu zaļo planētu. Skrējiens aicina mūs pieņemt vienam otru tādus, kādi esam, apzināties savu atbildību pasaules veidošanā, kā arī ar visvienkāršāko, bet reizē visefektīvāko līdzekli – savu paraugu -

popularizē aktīvu dzīves veidu.

 Projekts nemeklē peļņu un netiecas pēc politisku mērķu sasniegšanas.

Dažādas sejas un amati, sirds - viena

Skrējiena The World Harmony Run sadraudzības lāpu savās rokās ir  turējuši daudzi pasaules līderi, populārākie -  Kalkutas Māte Terēze, pāvests Jānis Pāvils II, prezidents Nelsons Mandela, prezidents Mihails Gorbačovs. Tie ir tikai daži vārdi, taču Šri Činmoja kustības piekritējus var satikt, visās pasaulēs valstīs (un tas nebūt nav pārspīlējums) un visdažādākajās aprindās.  Kā zināms sirds visiem cilvēkiem ir vienas formas, un patiesais mērķis visas zemeslodes sirdīm, ikkatrai no septiņiem ar pusi miljardiem – arīdzan ir viens – būt laimīgai. Tā arī notiek Pasaules Sadraudzības Skrējiena organizācijas darbs – no sirds uz sirdi - tas ir brīvprātīgo kopums, ko  iedvesmojis Šri Činmoja mierpilnas pasaules redzējums: katrā valstī ir koordinācijas grupas, kas sadarbojas ar vietējām skolām, sabiedriskajām un sporta organizācijām valsts un pilsētu vadītājiem un pašvaldībām, un arī  komandas katrā valstī sastāv no brīvprātīgiem skrējējiem, kas savā ikdienā darbojas visdažādākajās dzīves sfērās, un tomēr, kuri nolēmuši veltīt savu laiku un spēku, lai nestu skrējiena ideju apkārt pasaulei.

Šogad skrējiens ir UNESCO Starptautiskā kultūru satuvināšanas projekta oficiāls pārstāvis.

Vai TU piedalīsies?

Skrējiena starptautisko komandu Eiropā veido 10 – 14 skrējēji no dažādām valstīm, katrs komandas loceklis dienā noskrien 10 – 20 kilometrus. Gan šogad, gan iepriekšējos gados starptautiskajā komandā skrējiena Austrumeiropas un Ziemeļamerikas posmos piedalījās arī skrējēji no Latvijas. 2010. gadā skrējiena Balkānu posmā mēneša garumā devās divi Latvijas skrējēji, viens no viņiem - Pasaules Sadraudzības skrējiena Latvijas posma koordinators Gints Peleckis.

Visbiežāk skrējiena pastāvīgie dalībnieki mainās, katrs noskrienot dažas nedēļas, taču gadās arī tā, ka tiek skrieti mēneši. Piemēram, austrietis Dipavadžans Renners, kurš ir Eiropas posma koordinators un komandas kapteinis, iepriekš ceļā ir pavadījis pat astoņus mēnešus. Šajā laikā pārvarot sevi, cilvēkam ir iespēja iekšēji augt un pārveidoties. Ceļā satikto cilvēku sajūsma, smaidi, jautājumi, pašceptie pīrāgi un ūdenskrūze – šie it kā mazie notikumi nes līdzi dzirkstošu prieku un ierosmi dalīties arī ar citiem.

     Šogad jau divpadsmito reizi Latvija iekļausies šajā starptautiskajā projektā (ar entuziastu atbalstu pirmoreiz tas Latvijā notika 1993. gadā.) Šoruden sadraudzības lāpa sasniegs mūsu valsti piektdien 10. septembrī Igaunijas un Latvijas robežpunktā Moisakūlā. Skrējēju komandu veidos ap 11 dalībniekiem no dažādām valstīm.  Šoruden arī tu vari būt šī brīnumaina notikuma aktīvs dalībnieks, vai varbūt - uzmundrinošs aculiecinieks.

Tu vari nest lāpu pāris soļus, kvartālus vai kilometrus, tu vari pievienoties skrējienam Rūjienā, Valmierā, Cēsīs, Siguldā, Ādažos, Rīgā, Jelgavā, Elejā, Bauskā vai kaut kur pa ceļam.

 Tu vari darīt to, ja vēlies. Tas nav komercpasākums, kur kāds ievāc tūkstošus, tas ir brīvas gribas un sirds aicinājums, kur balva ir prieks par šo vispasaules grandiozo vienotību mīlestībā.

Tas ir to vērts. Tas ir to vērts.

13. septembrī uz Latvijas un Lietuvas robežas Grenctālē Pasaules sadraudzības skrējienu sagaidīs lietuvieši.

Skrējiena maršruts un lielākās plānotās pieturvietas:

Piektdien,

10. septembrī

Rūjiena 

Sestdien, 11.septembrī

RujienaValmiera,

Cēsis,

 Sigulda 

Svētdien,

12. septembrī

Sigulda,Ādaži, 

Rīga,

Jelgava    

Pirmdien, 13.septembrī

Jelgava,Eleja,

Bauska

Turot rokās lāpu, mēs apliecinām cerību un ticību, ka reiz tā apgaismos visu planētu un mūsu pasaule patiešām kļūs par vienotības un saskaņas mājvietu.

Internetā var lasīt, kas notiek arī citur pasaulē skrējēju ceļā katru dienu.

www.worldharmonyrun.org

Informācijai un jautājumiem: sadraudzibas.skrejiens@gmail.com

­

Šri Činmojs (1931-2007) ir atlēts, filozofs un cilvēks, kurš svēti ticēja, ka sports ir efektīvs instruments, kas var veicināt saskaņu pasaulē. Par centieniem un sasniegumiem veicinot harmoniju pasaulē vairākas pasaules valstis piešķīrušas viņam savus augstākos apbalvojumus, viņš ir UNESCO miera medaļas un Mahatmas Gandija miera balvas laureāts.

Šogad skrējiena lāpa simboliski tika iedegta Gvatemalas Pačajas vulkāna lavas liesmās; Eiropas posma atklāšanas ceremoniju svinīgi uzsāka pilsētas mērs Emera Kostello; ceremonijā piedalījās arī dzejnieks Džons F. Dīns un īru skriešanas pasaules leģenda Katrīna Makkīrnana.

Kasjauns.lv

­­