Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12. septembrī
Sabiedrība
2010. gada 10. septembris, 16:00

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12. septembrī

Jauns.lv

Kandavā jānoslēdz vasaras brīvdienu populāro pilsētas un pagastu brīvdabas svētku svinību sezona, bet Kalncempju pagastā jāsāk lustēties pie dabas jau rudens noskaņās.

­

Ja negribas „vazāties” pa āru, var aizstaigāt līdz „K.Sunim”, kur abas brīvdienas pavadīt vadošo Baltijas reģiona kinodokumentālistu kompānijā, vai arī Rātslaukuma pazemē mēģināt apjaust laika jēdzienu. Ka laiks kultūrtelpā atstāj savu nospiedumu un mantojumu ne tikai Latvijā, bet arī citviet Eiropā, apjautīsim Eiropas Kultūras mantojuma dienās. Ja gribas kaut ko „ne no šīs pasaules”, jāpiedalās kārtējās Dzejas dienās vai jāseko līdzi Tibetas mūku misijai Rīgas centrā.

1. Kultūras mantojums – mūsdienu izaicinājums: visā Latvijā un Eiropā

Sestdien un svētdien, 11. un 12. septembrī būs vienreizēja iespēja baudīt kvalitatīvu kultūras mantojumu. 48 objektos visā Latvijā kultūras mantojuma speciālisti un sargātāji publiku iepazīstinās ar savdabīgiem kultūras pieminekļiem, kuriem ir nozīme ne tiki Latvijas, bet arī visas Eiropas un pasaules kultūrtelpā. Kopā ar Latviju šajā dienās šī akcija notiek visā Eiropā – bez Latvijas vēl 47 valstīs. Tā kā intereses vērtu objektu varēsiet atrast jebkurā Eiropas malā, kur vien atradīsieties.

2010. gada Eiropas kultūras mantojuma dienas veltītas tēmai, kas it kā apvieno visu iepriekšējo gadu tēmas (līdz šim tās bijušas veltītas baznīcām, koka mantojumam, pirmskara mantojumam, pilsētu vēsturiskajiem centriem, sakoptākajiem kultūras pieminekļiem, apdraudētākajiem pieminekļiem, pilskalniem un citām), konkrētajā objektā izceļot veiksmi vai potenciālu, kas izriet no cilvēka radošas pieejas mantojuma saglabāšanā.

Šogad Mantojuma dienās durvis vērs objekti, kas izvēlēti ar mērķi īpaši uzsvērt domu, ka mūsu dzīves kvalitāti visvairāk ietekmē spēja izprast vidi, aktīvi reaģēt uz apkārt notiekošo, saglabāt vērtības, turpināt to, kas vietai ir raksturīgs un īpašs. Daudzi no šiem objektiem publikai ikdienas nav plaši atvērti. Tā kā – izmantojiet iespēju! Mantojuma dienu laikā objektos paredzēti dažādi izglītojoši pasākumi, izstādes, koncerti un citas aktivitātes, kā arī tiek atvērti sabiedrībai ikdienā nepieejami objekti. Pie tam – bez maksas.

Lūk, daži kultūras mantojuma objekti, kas tiks atvērti plašai apskatei:

Kurzemē: Liepājā – 19. gadsimta ostas spīķeris, viesnīca „Promenade Hotel”; Aizputē -vēsturiskajās vecpilsētas koka ēkās izveidotais rezidenču un darbnīcu centrs „Serde”; Kuldīgas novada Turlavas pagastā – Klosteres luterāņu baznīca; Ventspilī – Latviešu biedrības nams.

Latgalē: Vārkavas novada Rimicānu pagastā – Arendoles muiža; Rēzeknē –pareizticīgo kapliča.

Rīgā: Spīkeru kvartāls; Rīgas doma Ziemeļu portāls; Rīgas Birža.

Vidzemē: Cēsīs – viduslaiku tirgus laukums; mazbānītis Alūksne – Gulbene; Raunā – viduslaiku pils;

Zemgalē – Rundāles pils ansambļa Rožu dārzs; Jelgavā – svētās Trīsvienības baznīcas tornis.

Pilnu objektu sarakstu un programmu ar tajos notiekošajiem pasākumiem var uzzināt internetā: www.manotjums.lv.

2. Kandavas ielās spīdēs Saule

It kā jau vasara ir pagājusi un lielie pilsētu un pagastu brīvdabas festivāli un svētki, kā arī zaļumballes ir beigušās. Tomēr viens otrs vēl joprojām spītīgi nevēlas laist vasaru prom.

Sestdien, 11. septembrī zelta rudeni būtu jābrauc skatīties nevis uz Vidzemes, bet gan Kurzemes Šveici. Abavas senlejas „galvaspilsētā” 11. septembrī pulksten 16.00 pie Saules ielas 1. nama sāksies Saules ielas svētki.

Pasākuma organizatori aicina: „Apciemosim ielas iedzīvotājus, dziedāsim dziesmas, minēsim mīklas, stāstīsim stāstus, nogaršosim našķus, ielūkosimies senos albumos un pūra lādēs.”

Iespējams, viens no šīs vasaras pēdējiem mirkļiem, kad vēl varam baudīt vasarīgos pilsētas svētkus. Pie tam pilsētā, kas var lepoties ar vienu no skaistākajām dabas ainavām Latvijā.!

3. Pļaujas svētki sākušies! Visi uz Ati!

Bet ar vasaru jau nebeidzas svētki un lustes. Klāt rudentiņš – bagāts vīrs un jāsvin Pļaujas svētki. Ik rudeni vieni no jaukākajiem Pļaujas svētkiem tiek svinēti Viktora Ķirpa Ates muzejā Alūksnes novada Kalncempju pagastā. Arī šosestdien, 11. septembrī no pulksten 11.00 tur visi tiek gaidīti uz tradicionālajiem Pļaujas svētkiem.

Katru gadu Ates muzejs rīko Pļaujas svētkus, lai parādītu mūsu senču darba tikumus un ierašas. Tajā vienmēr tiek iesaistīti tuvāki un tālāki ļaudis, kam ir prasme darboties ar muzeja eksponātiem.

Šogad Ates muzejā rādīs kulšanas darbus, darbinot kuļmašīnu, darbosies dažādi amatnieki - karošu grebšanas meistars no Gulbenes, ragu rotu meistars no Limbažiem, lietišķās mākslas studija „Sagša” rādīs šaļļu grābekļošanas prasmes, būs vēl citi jaunumi un pārsteigumi. Pļaujas svētkos kals, kuls, mals, kaudzēs un pūnē kraus, virpos, mizos, grebs pīs, vīs, dziedās un teātri spēlēs.

Programmā: 11.15 – seno darbu darīšana; 13.00 – sadziedāšanās un sadancošanās; 13.30 – vīru spēkošanās un sievu veiklības pārbaude; 15.00 – brīvdabas izrāde „Visi radi kopā”.

4. Dzejas dienas uzņem apgriezienu

Klāt 11. septembris un Rainis svin kārtējo dzimšanas dienu ar kārtējām Dzejas dienām. Šogad jau 145. jubileju.

11. un 12. septembrī Esplanādē pie Raiņa pieminekļa pulcēsies ne tikai dzejas, bet arī pārējās literatūras cienītāji, jo tur darbosies grāmatu maiņas telts „Nāc un iemaini pret īsto!”, kurā ikviens varēs atnest savas jau izlasītās grāmatas un bez maksas iemainīt pret citām, vēl labākām.

11. septembrī visas dienas garumā Rīgas Spīķeros – galerijā „KIM?” skanēs vārsmas – gan tankas un sadarbības dzejas, gan ārvalstu dzejnieku lasījumi, bet Ventspils Rakstnieku un tulkotāju mājā notiks „Sudraba tintnīcas” ceremonija.

12.septembrī pulksten 12.00 no 33. autobusa galapunkta sāksies ceļojums ar dzejniekiem pa Kundziņsalu. Savukārt vakarpusē Spīķeros un Ventspils Rakstnieku mājā turpināsies dzejas lasījumi.

Dzejas dienas ilgs līdz 18. septembrim un ar to programmu var iepazīties internetā: www.dzejasdienas.lv.

5. Himalaju sirds Rīgas centrā

Svētdien, 12. septembrī Rīgā ierodas Tibetas mūku misija, kuras laikā līdz 15. septembrim ar

īpašu programmu Eiropas koncerttūres ietvaros Latvijā viesosies budisma mūki no Ladakas. Programmā paredzēts Tibetas budisma svēto deju un rituālu koncerts, budisma sakrālo gleznojumu izstāde un smilšu mandalas veidošana.

Lielais mūku koncerts notiks svētdien pulksten 17.00 kinoteātrī „Rīga”. No 13.līdz 15. septembrim Rīgas Kongresu namā mūki veidos Dzambalas jeb labklājības un turības dievības smilšu mandalu, tūres noslēgumā 15. septembrī pulksten 18.00 mūki sniegs papildus koncertu Stacijas laukumā - pie tirdzniecības centra „Origo”.

Pasākumu koordinators Vadims Lazars stāsta: „Pasākumu būs daudz, taču pats grandiozākais notikums viennozīmīgi būs koncerts kino „Rīga”, kura laikā Tibetas budisma mūki veiks dažādas dejas un performances. Cilvēkiem, kuri mīt Himalajos, budisms ir neatņemama ikdienas un svētku sastāvdaļa, budisma idejas ir viņu dzīves pamats, tālab budisma vērtības rod atspoguļojumu viņu tautas dziesmās un dejās. Tieši tāpēc, lai skatītajiem parādītu pēc iespējas plašāku priekšnesumu spektru, koncerta programmā ir gan ļoti izsmalcinātas reliģisku rituālu

performances, gan tradicionālas ikdienas nomadu dziesmas un dejas.”

Sīkāk par budistu mūku misiju Rīgā internetā: www.drikung.lv.

6. Dokumentālo filmu forums

Rīgā norisinās 14. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, kura plašāko  filmu programmu „Pēdas nākotnē” sestdien un svētdien, 11. un 12. septembrī var noskatīties kinoteātrī „K.Suns” (Elizabetes ielā 83/85). Filmu seansi notiks katru dienu pulksten 13.00, 15.00, 17.00, 19.00 un 21.00. Filmas tiks demonstrētas oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā un tulkojumu latviešu valodā.

Ar repertuāru un filmu anotācijās var iepazīties internetā: www.kinogalerija.lv.

Skatītājiem būs arī iespēja tikties ar vairāku filmu režisoriem un pēc filmu noskatīšanās piedalīties diskusijās. Forumā piedalās dokumentālisti no Baltijas valstīm, Polijas, Ukrainas, Baltkrievijas, Krievijas, Gruzijas, Francijas, Vācijas un citām Eiropas valstīm, kā arī vadošo televīziju un filmu atbalsta fondu pārstāvji no Eiropas, ASV, Krievijas un Latvijas.

7. Laika kapsula un ainavas Rīgas mākslas telpā

Rātslaukuma pazemes izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” līdz 10. oktobrim ir apskatāma lietuviešu mākslinieka Linas Petrauskas personālizstāde „Imperatīvās ainavas”.

Linas Petrauskas piedāvā iespēju skatītājam ielūkoties laikā iekapsulētos darbos, kas atklāj autora izpratni par dzīves nepastāvību, par redzamās un neredzamās pasaules daļas konfrontāciju mākslas dimensijā.

Izstāde sastāv no trīs daļām, kas kopā veido mākslinieka izpratni par jēdzienu „laiks”.

Pirmo daļu veido zīmējumi, kas ievietoti īpašās stikla kapsulās, kuras it kā aizsargā zīmējuma (papīrs un grafīts) trauslo saturu un tā „Koiros” laiku (Koiros – laiks Senajā Grieķijā, kuru nevar izmērīt. Sirds, bezgalības un mīlestības laiks. Laiks, kas domāts mākslai, lūgšanām, dzejai vai filozofijai).

Otrā daļa veidota no 10 – 12 minūšu garām „laika kapsulām”, kas ir ar digitālo video kameru filmēti tēli, kuri neatgādina parastu dokumentālo filmu, toties tie filozofiski atklāj atšķirību starp mūžību un īslaicīgumu cilvēka dzīvē, pāreju no „Chronos” (Chronos – ikdienas profānais laiks Senajā Grieķijā, kas mērāms ar smilšu, saules vai ūdens pulksteni. Parasti tas attiecās uz kalpiem, kuriem ikdienā bija jānostrādā noteiktas laika stundas) uz Koiros laiku.

Trešajā daļā tiek aktualizēta redzamās un neredzamās pasaules daļas konfrontācija ar foto tēlu palīdzību. Autors piedāvā ielūkoties mākslas dimensijā, kas atklāj to, ka mēs redzam ne tikai to, kas reāli eksistē, bet arī to, kas eksistē tikai skatītāja vai autora iztēlē vai ir tikai viņu prāta refleksijas.

Elmārs Barkāns

 ­­­