Krongorns iegādājies "Ave Lat sargu" par Šķēles naudu
Sabiedrība
2010. gada 12. oktobris, 08:26

Krongorns iegādājies "Ave Lat sargu" par Šķēles naudu

Jauns.lv

Ar politiķi un ekspremjeru Andri Šķēli (PLL) saistītais grāmatvedis Harijs Krongorns savulaik iegādājies kompāniju "Ave Lat sargs" par Šķēles naudu, vēsta portāls "pietiek.com".

Portāls norāda, ka digitālās televīzijas krimināllietas izskatīšana atklāj veidus, kā Šķēles nauda izmantota, lai trešo personu aizsegā iegādātos uzņēmumus vai to kapitāldaļas, un tieši šādā veidā, spriežot pēc klajā nākušiem dokumentiem, notikusi arī apsardzes kompānijas "Ave Lat sargs" faktisko īpašnieku maiņa.

Kā rāda Uzņēmumu reģistra un "Lursoft" datubāzes, līdz 2003.gada 14.janvārim kādreizējam Kriminālpolicijas priekšniekam Laimonim Liepiņam viņa dibinātajā apsardzes kompānijā piederēja 11% kapitāldaļu.

Savukārt šajā datumā saskaņā ar oficiāli noslēgtu līgumu šīs kapitāldaļas pārgājušas par "Šķēles grāmatvedi" dēvētā Krongorna īpašumā un tajā saskaņā ar Uzņēmumu reģistram sniegtām ziņām palikušas līdz pat 2004.gada jūnijam, kad "Ave Lat sarga" kapitāldaļas savukārt nonākušas cita Šķēles ilggadēja partnera Edgara Šķendera īpašumā, vēsta portāls.

Taču, kā tagad parādot digitālās televīzijas krimināllietas materiālos atrodamās Krongorna bankas kontu izdrukas, pēc visa spriežot, apsardzes kompānijas kapitāldaļas no Liepiņa atpirktas par Šķēles naudu un Šķēles interesēs, skaidro "pietiek.com".

Izdrukas rādot, ka 2003.gada 13 janvārī Šķēle Krongornam no personiskā bankas konta pārskaitījis 47 500 latu. Šai pašā dienā Krongorns identisku summu pārskaitījis Liepiņam, kā maksājuma mērķi vēl norādot: "Saskaņā ar SIA "Ave Lat sargs" kapitāla daļu pirkuma-pārdevuma līgumu no 10.01.2003."

Portāls norāda, ka tas gan nav traucējis Šķēlem nepilnas trīs nedēļas vēlāk iesniegtajā amatpersonas deklarācijā neuzrādīt šādas viņam, pēc visa spriežot, faktiski piederošas kapitāldaļas. Tā vietā deklarācijā minēti vienīgi 47 500 latu lieli izsniegti "aizdevumi".

"Pietiek.com" norāda, ka formālo aizdevumu apsardzes kompānijas daļu pirkšanai Šķēle Krongornam izsniedzis trīs dienas pirms Saeimas deputāta mandāta nolikšanas, un šajā laikā viņa kopumā deklarētais izsniegto aizdevumu apjoms bija gandrīz 870 000 latu.

Portāls norāda, ka tagad gan "paslēpes" esot beigušās. Kopš pagājušā gada janvāra, kā rāda "Lursoft" datubāze, apsardzes kompānijas kontrolpakete - 98,34% -, pirms tam pabijusi gan SIA "NTBDC S", gan Ilzes Martinsones, gan Šķendera oficiālā īpašumā, pieder SIA "INPO 14". Tā savukārt netieši pieder SIA "Sabiedrība privātajiem ieguldījumiem", kur 80% kapitāldaļu pieder Šķēles meitām un tagadējai dzīvesbiedrei, norāda raksta autori.

LETA/Foto:”Ave Lat Sargs”

Tēmas