2010. gada 15. oktobris, 12:19

ASV parādsaistības ANO sasniedz 1,2 miljardus dolāru

Jauns.lv

Dalībvalstis ANO parādā vairāk nekā 4,1 miljardu dolāru (2,04 miljardus latu), un no šīs summas vairāk nekā ceturto daļu veido ASV parādsaistības, ceturtdien atzina organizācijas ģenerālsekretāra vietniece pārvaldības jautājumos Andžela Keina.

"Daudzās ziņās daudzām valstīm ekonomikas lejupslīdes dēļ bijis smags gads," viņa norāda. "Tām ir nācies pievilkt jostas."

Vislielākais parādnieks ANO šobrīd ir Savienotās Valstis. Tām seko Čīle, Irāna, Meksika, Venecuēla, kuru kopējais parāds veido deviņus procentus no summas, bet vēl 68 valstu parāds ir 3%.

Tikai 13 no 192 dalībvalstīm ir pilnībā nokārtojušas savas finansiālās saistības pret ANO, bet organizācijas ikgadējā gada budžetā savu iemaksu veikušas 119 valstis.

Apvienoto Nāciju miera uzturēšanas operācijām nav piešķirti 3,2 miljardi solīto līdzekļu, bet regulārajā budžetā trūkst 787 miljoni dolāru.

Kopējais dalībvalstu parāda apjoms šogad sasniedzis 4,1 miljardu dolāru, salīdzinot ar 2,24 miljardiem pērnā gada nogalē.

Savienotās Valstis organizācijai kopumā parādā 1,2 miljardus dolāru, no tiem 691 miljons jāiemaksā regulārajā budžetā, bet 431 miljons - miera uzturēšanai.

Kā skaidro ASV vēstniece organizācijā Sūzana Raisa, kopš pašreizējā prezidenta Baraka Obamas stāšanās amatā Vašingtona ir laikā un pilnā apmērā veikusi visus maksājumus, taču to pašu nevar teikt par iepriekšējo gadu parādiem.

"Visticamāk, viņi pieskaitījuši arī strīdīgos parādus, ja iegūts tāds skaitlis," komentējot informāciju, ka Savienoto Valstu parāds ANO sasniedzis 1,2 miljardus dolāru, atzina vēstniece.

"Strīdīgie parādi" ir naudas summa, ko pēc Vašingtonas domām, ASV nemaz nav parādā ANO.

ASV veic lielākās iemaksas ANO, nodrošinot aptuveni ceturto daļu no miera uzturēšanas misijām nepieciešamajiem līdzekļiem un nedaudz mazāk par ceturto daļu no organizācijas regulārā budžeta.

Vašingtona iepriekš gausi kārtojusi savas finansiālās saistības pret ANO, kura nereti tiek kritizēta par pārlieku uzblīdušo un dažkārt pat korumpēto birokrātiju.

Pagājušajā decembrī ANO Ģenerālā asambleja apstiprināja organizācijas budžetu 2010. un 2011.gadam 5,16 miljardu dolāru apmērā. Šajā summā nav iekļauti izdevumi miera uzturēšanai, kas mērāmi aptuveni astoņos miljardos dolāru gadā un kas tiek apstiprināti atsevišķās sarunās, kā arī finansējums lielākajām ANO aģentūrām, kam ir pašām savi budžeti.

Tikmēr visas finansiālās saistības ar ANO nokārtojusi Austrālija, Azerbaidžāna, Kongo Demokrātiskā Republika, Kanāda, Dānija, Vācija, Lihtenšteina, Monako, Nīderlande, Singapūra, Dienvidāfrikas Republika, Šveice un Tanzānija.


LETA