Kamēr Dombrovskis veido valdību, pieaug Lemberga ietekme
Politika
2010. gada 31. oktobris, 15:30

Kamēr Dombrovskis veido valdību, pieaug Lemberga ietekme

Jauns.lv

Lai gan "Vienotība" ar ZZS jau ir vienojusies par jaunās valdības deklarāciju, zaļie pirmdien tiksies ar savu līderi Aivaru Lembergu un tad kļūšot skaidrāka viņu nostāja.

­Ja Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) neizdosies vienoties par koalīcijas nosacījumiem ar „Vienotību”, „zaļie” pieļauj iespēju apvienoties ar „Saskaņas centru”. Turklāt, kā radiostacijai Baltcom 93,9 apliecināja ZZS pārstāvis Viesturs Silenieks,  viss var tikt izlemts jau pirmdien.

Intervijā radio "izteica šaubas, ka valdība tiks izveidota jau nākošnedēļ. Kā zināms, vairākus ZZS pārstāvjus, kā arī partijas premjera kandidātu Aivaru Lembergu neapmierina „Vienotības” iedāvātie seši ministru portfeļi.

­

Kamēr Lembergs nav Latvijā Zaļie nesteidzas atbildēt ar jā vai nē vēlēšanās uzvarējušajai partijai. Silenieks gan piebilda, ka pagaidām domā par valdības veidošanu Dombrovska vadībā, otro un trešo variantu neizskatot. Pirmdien zaļie tiksies ar savu līderi un tas esot pirmais iespējamais termiņš, kad kaut kas būs skaidrs un mainīsies. Starp citu, polittehnologs Jurģis Liepnieks nesen paziņoja, ka Lembergs var izbeigt Valda Dombrovska valdības eksistēšanu vienas nakts laikā.  Pēc Liepnieka vārdiem, šobrīd Lembergs ir tik ietekmīgs kā nekad agrāk.

Politoloģes Ilzes Ostrovskas komentārs:

„Visas šīs valdības veidošanas aizkulišu cīņas un barteri ir pāragri, nekas nevar tikt izbeigts vai mainīties, kamēr prezidents nav nosaucis premjeru, kuram piedāvās veidot valdību. Pie mums ir pieņemts sākt organizēt valdību vēl pirms prezidents kaut ko ir bildis un viņš parasti nosauc to, kurš spēj ap sevi organizēt politiskos spēkus. Tas, ka zaļie zemnieki varētu iet kopā ar „Saskaņas centru” nav nekāds jaunums, par to runāja jau septembrī. Tomēr prezidents jebkurā partiju salikuma variantā sākumā valdību piedāvās veidot Dombrovskim. Ja „Vienotība” nevarēs nodrošināt savai izraudzītajai  kombinācijai atbalstu parlamentā, tad ir iespējami citi varianti. Tomēr jāatceras, ka Dombrovskim personiski bija ļoti liels vēlētāju atbalsts un ja Lemberga un Zaļo zemnieku kombināciju dēļ, šis plāns izjuks, problēmas komunikācijā ar sabiedrību var būt ne vien parlamentam, bet arī Zatleram. Runas par Lemberga pieaugušo ietekmi nav pārspīlējums.”

Evija Hauka/Foto:LETA