Deviņi no Saeimas deputātiem ir pakļauti nopietniem korupcijas riskiem
Politika

Deviņi no Saeimas deputātiem ir pakļauti nopietniem korupcijas riskiem

Jauns.lv

Deviņi no 10.Saeimas deputātiem ir pakļauti nopietniem korupcijas riskiem, secinājusi "Sabiedrība par atklātību "Delna"". No „bīstamajiem” parlamentā iekļuvuši divi.

Deviņi no Saeimas deputātiem ir pakļauti nopietnie...

Andri Šķēli un Aināru Šleseru „Delna” uzskata par īpaši bīstamiem.
Andri Šķēli un Aināru Šleseru „Delna” uzskata par īpaši bīstamiem.

Kā informēja "Delna" padomes priekšsēdētāja Inese Voika, pirms 10.Saeimas vēlēšanām "Delnas" izveidotajā deputātu kandidātu reputācijas datu bāzē "www.kandidatiuzdelnas.lv" ir atrodama informācija par 69 no 100 Saeimā ievēlētajiem deputātiem. Par pusi no Saeimā iekļuvušajiem deputātiem netika atrasta informācija, kas atbilstu kādam no "Delnas" izvirzītajiem reputācijas vērtēšanas kritērijiem, vai arī tā bijusi salīdzinoši maznozīmīga.

No četriem deputātu vai premjera amata kandidātiem, kuri datubāzē tika novērtēti kā "bīstami", Saeimā iekļuvuši divi - apvienības "Par labu Latviju" (PLL) pārstāvji Ainārs Šlesers (PLL) un Andris Šķēle (PLL). Turklāt vēlētāji, kas savu balsi atdevuši par PLL, atzinīgi novērtējuši Šķēles un Šlesera sniegumu viņu vēlēšanu apgabalā Zemgalē un Rīgā, ievelkot visvairāk plusu. Saeimā netika ievēlēts kritiski vērtētais Ainārs Melders (TB/LNNK), savukārt Aivars Lembergs ("Ventspilij un Latvijai") vēlēšanās nekandidēja, bet tika iekļauts datubāzē kā Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera amata kandidāts.

Mājaslapu pirms vēlēšanām aplūkoja aptuveni 44 000 unikālo lietotāju, un lietotāji to turpina izmantot arī pēc vēlēšanām.

Patlaban mājaslapā "www.kandidatiuzdelnas.lv" sadaļā "100 deputāti" vienuviet var iepazīties ar informāciju, kas pieejama par 69 "Delnas" analizētajiem deputātiem.

"Daudziem vēlētājiem kandidātu iepriekšējā darbība šajās vēlēšanās bija svarīga. "Delna" saņēma daudz atsauksmju, ka datubāze ir palīdzējusi izdarīt izvēli. No otras puses, godīgums un atbildīgums daudziem vēlētājiem joprojām nav būtiskākie kritēriji, lai vēlētājs par kandidātu nobalsotu," vērtē Voika.

"Delna" iecerējusi turpināt atbalstīt vēlētāju atbildību arī starpvēlēšanu periodā, pārveidojot datubāzi par ievēlēto deputātu uzraudzības rīku. Datubāzes jaunajā versijā plānots atspoguļot katra deputāta darbību Saeimā un komisijās, balsojumus, saņemto kompensāciju apjomu, kā arī deputātu nostāju jautājumos, kas būtiski ietekmētu valsts tiesiskumu un pretkorupcijas situāciju Latvijā. Mājaslapai pašlaik tiek meklēts finansiāls atbalsts.

Kā ziņots, pirms 10.Saeimas vēlēšanām deputātu kandidātu reputācijas datubāzē tika apkopota informācija par 212 (35 no katra saraksta) deputātu kandidātiem - sarakstu līderiem un premjera amata kandidātiem sešos vēlēšanu sarakstos visos vēlēšanu apgabalos.

Kandidāti tika vērtēti pēc sešiem ar korupciju saistītiem kritērijiem: apšaubāma reputācija saistībā ar neētisku rīcību, atrašanās interešu konfliktā, izvirzītas apsūdzības ar korupciju saistītos noziedzīgos nodarījumos, lieli skaidras naudas uzkrājumi un neskaidri finanšu darījumi, bieža partiju maiņa un apšaubāma nonākšana valsts vai pašvaldību uzņēmumu padomēs un valdēs.

Kopumā no 212 kandidātiem šiem kritērijiem atbilda 88 kandidāti. Starp tiem 24 no PLL kandidātiem, 18 no "Vienotības" kandidātiem, 16 no "VL-TB/LNNK" un ZZS kandidātiem, pa septiņiem no SC un PCTVL sarakstiem.

Projektu atbalstīja Sorosa fonds - Latvija, Fridriha Eberta fonds un privātpersonu ziedojumi. "Delnas" darbību atbalsta Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija Eiropas ekonomiskās zonas finanšu mehānisma un Norvēģijas finanšu mehānisma ietvaros, un Latvijas valsts ar Sabiedrības integrācijas fonda starpniecību.

LETA/Foto:LETA