Policija, baidoties no nikna suņa, neievēro bērna tiesības
Sabiedrība
2010. gada 29. novembris, 09:14

Policija, baidoties no nikna suņa, neievēro bērna tiesības

Jauns.lv

Dobeles policija ilgstoši nespēj pildīt tiesas lēmumu par publiskas personas piespiedu nogādāšanu uz DNS analīzēm paternitātes noteikšanai. Iemesli policijas atrunām patiesi ir smieklīgi...

Kāds pāris, bijušie laulātie, jau gadiem ilgi nav varējuši sakārtot savas attiecības, un iznākums ir tāds, ka bērna dokumentos tēva vietā joprojām ir tukša vieta. Māte ir vērsusies tiesā un šajā prāvā jau ilgāku laiku savus pienākumus nespēj izpildīt

Dobeles tiesa un policija, kam esot radušies vairāki nepieredzēti šķēršļi. Kā viens no tiem oficiālos skaidrojumos tiek minēts arī nikns suns,  ziņo telekompānijas TV3 raidījums "Nekā personīga".

Visas tiesas sēdes līdz šim ir bijušas slēgtas, kā tas likumā noteikts, lai pienācīgi aizsargātu bērna intereses. Tomēr, redzot aiz tiesas durvīm notiekošo, bērna māte gandrīz zaudējusi cerības sagaidīt rezultātu.

Kā norāda "Nekā personīga", "stāsta galvenais varonis ir Ilmārs Lorencs - Dobelē pazīstams uzņēmējs". Daudzviet apkārtnē redzamas viņa izvietotās reklāmas ar piedāvājumiem dīķu un grāvju rakšanā. Dobeles policija atzīstas, ka nespēj izpildīt tiesas lēmumu par Lorenca piespiedu nogādāšanu uz DNS analīzēm, jo "Lorenca dzīves vietā nav iespējams iekļūt, mājai ir žogs un teritoriju apsargā suns, bet uz atstātajiem uzaicinājumiem Lorencs nereaģē".

Bāriņtiesas pārstāve atzīst, ka notikumi šajā lietā nesaskan ar likumā noteikto, ka policijai un tiesai bērnu tiesības jāaizstāv prioritāri. No dokumentiem redzams, ka vienu no DNS piespiedu veikšanas lēmumiem tā saņēmusi pārāk vēlu - tikai nākamajā dienā, kaut arī sūtījumu reģistrs rāda ko citu. Turklāt tiesa un policija atrodas blakus ēkās.

Laboratorijā Rīgā, kur veic paternitātes noteikšanu, stāsta, ka pati procedūra ir ārkārtīgi vienkārša. Testa veikšanai nepieciešams tikai siekalu paraugs. Arī iepriekš esot bijuši gadījumi, ka kāds jāatved ar varu, bet Lorenca lietā tiesas attieksme bijusi neizprotama un atšķirīga. Jo Dobeles tiesnese Renāte Krasovska Lorenca piespiedu atvešanai noteikusi nevis garāku laika periodu, kā to parasti dara citas tiesas, bet katrā lēmumā policijai norādīta tikai viena diena ar laiku tieši plkst.12, kad Lorencs jānogādā laboratorijā. Tomēr Dobeles policijas reakcija pārsteigusi visvairāk, norāda "Nekā personīga".

Lorenca kaimiņi saka, ka policijas nenotveramais Lorencu bieži varot redzēt un satikt arī sabiedriskās vietās. Policijai Lorenca aizturēšanā visādi centusies palīdzēt arī bērna māte, taču bez rezultātiem. Dobelē uz ielas sastaptie policisti negribēja ielaisties nekādās sarunās par to, vai pazīst meklēto personu.

Policijas priekšnieks gan piekrita intervijai, taču nevarēja atcerēties, ko toreiz teicis bērna mātei. Ja sieviete uzrakstīšot sūdzību, tad policija izmeklēšot katra sava darbinieka vainu, bet citādi ne.

"Nekā Personīga" nolēma pārbaudīt, vai tiešām Lorencu nebūtu iespējams notvert bez kratīšanas ordera, bez suņa un ārpus žoga. Žurnālisti piezvanīja uz viņa mobilo telefonu, kas norādīts reklāmplakātos un vienkārši sarunāja tikšanos biznesa lietā. Pēc brīža meklējamais ieradās norunātajā vietā, norāda "Nekā personīga".

LETA/video: "Nekā Personīga"