Ebrejs, kurš sevi dedzināja pie Brīvības pieminekļa
Sabiedrība
2010. gada 10. decembris, 08:20

Ebrejs, kurš sevi dedzināja pie Brīvības pieminekļa

Jauns.lv

Rīgas filmu studija „Film Angels Studio” uzņēmusi dokumentālo filmu par Elijahu (Iļju) Ripu, kurš 1969. gadā, protestējot pret padomju iekārtu, mēģināja pašsadedzināties pie Brīvības pieminekļa.

­­

Pašlaik Elijahs Rips ir Izraēlas pilsonis un ievērojams matemātikas profesors Jeruzalemes Ebreju universitātē.

Filma „Elijahu Rips: pašsadedzināšanās” (angliskais nosaukums – „Eliyahu Rips: The Burning”) stāsta par Latvijas Universitātes jaunu matemātikas studentu, padomju disidentu Ilju, kurš 1969. gada 13. aprīlī, protestējot pret PSRS un Varšavas pakta karaspēka iebrukumu Čehoslovākijā, Rīgā pie Brīvības pieminekļa veica pašsadedzināšanās mēģinājumu. Par šo akciju pret Ripu tika veiktas represijas, viņu izslēdza no augstskolas, piespiedu kārtā ievietoja psihiatriskajā slimnīcā, tiesāja par pretpadomju aģitāciju. Vēlāk – 1972. gadā - talantīgajam matemātikas studentam kopā ar vecākiem izdevās emigrēt uz Izraēlu.

Pašlaik Elijahu Rips ir pazīstams zinātnieks, kurš Jeruzalemes Ebreju universitātē pēta tā saucamos Bībeles kodus – Torā (Vecās Derības Mozus grāmatās) iekodētos vēstījumus - ar matemātiskām metodēm.

Filma par Elijahu Ripu vēl nav iznākusi uz ekrāniem, to pašlaik vēl tikai montē. Skatieties filmas treileri, kurā var redzēt cilvēku, kurš pirms vairāk nekā 40 gadiem, protestējot pret komunistisko režīmu, vēlējās pašsadedzināties pie Brīvības pieminekļa.

Dokumentālās filmas „Elijahu Rips: pašsadedzināšanās” treileris (angļu un krievu valodā):

Elmārs Barkāns

­­

Tēmas