Lielās snigšanas sekas. Brūk skolas, stadioni, estrādes...
112
2011. gada 12. janvāris, 22:10

Lielās snigšanas sekas. Brūk skolas, stadioni, estrādes...

Jauns.lv

Ne tikai ar elektrības trūkumu ir jāsamierinās tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju. Sniegs un ledus izraisījis arī citas kataklizmas – sniega svaru neiztur daudzas ēkas un plīst ūdensvadi.

­

Šajās dienās tūkstošiem māju bargās ziemas un lielā sniega dēļ ir palikušas ne tikai bez elektrības, bet arī bez jumta virs galvas un ūdens. Lūk, tikai dažas nule kā notikušas nelaimes:

Tukumā sabrūk estrāde

Tukumā sniega dēļ iebrucis Durbes estrādes jumts. Portāls ntz.lv raksta: „Izpuvušās jumta konstrukcijas nav izturējušas sniega svaru. Sākotnēji bijis domāts jumtu tīrīt, taču prioritāte bijusi notīrīt apjomīgo kultūras nama jumtu un pēc tam ķerties pie estrādes: „Tā kā ar pacēlāju pie estrādes piebraukt nevar, domājām, ka vīri mēģinās uzkāpt un sniegu tīrīt, taču par laimi viņi to neizdarīja, jo tagad zinām, ka tas varēja bēdīgi beigties,” teica Tukuma kultūras nama direktore Dace Lebeda. Vaicāta, ko tagad darīs, Lebeda stāstīja, ka jumta koka konstrukciju līdzšinējā garumā vairs neatjaunos, saīsinās, savukārt sabojātās vietas aizcementēs un nokrāsos.”

Vircavas pagastā plīsis maģistrālais ūdensvads

 „Zemgales Ziņas” vēsta, ka Jelgavas novada Vircavas pagasta Mazlauku ciemā plīsis maģistrālais ūdensvads, kā dēļ tur jau vairākas dienas traucēta ūdens ieguve. Bez ūdensapgādes palikuši 180 iedzīvotāju.

Jelgavas novada pašvaldības izpilddirektora vietnieks Valdis Buividaitis skaidro, ka „tehniskie iemesli avārijas situācijai ir aptuveni 200 metru dziļajā urbumā noslīkušais ūdenssūknis, tā rezultātā ūdens pa urbumu netiek uz augšu. Turklāt maģistrālajam vadam, kas paiet zem Sesavas upes, ir bojājums, un pašlaik vēl nav atrasta vieta, kur tieši noticis plīsums”

Pašlaik Mazlauku iedzīvotājiem ūdeni pieved ar cisternām.

Jelgavā sagrūst stadions

Sniega smagumu nav izturējis un ar lielu troksni sagāzies vairāk nekā desmit gadu vecās RAF stadiona būves jumts.

„Jumts iegāzās ar lielu blīkšķi,” „Zemgales Ziņām” pastāstīja kāda RAF masīva iedzīvotāja, kuras mājoklis ir tieši pretī nepabeigtajam stadionam.

Kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu beigām stadiona būves pieder reliģiskajai organizācijai „Jaunā dzīve” (iepriekš – „Jaunā paaudze”). Draudze turpina tiesāties ar pašvaldību, jo tā vēlas savā īpašumā iegūt arī zemi zem objekta, taču pašvaldība to nav ļāvusi privatizēt un negrasās ļaut. Tikmēr „Jaunā dzīve” bīstamo un nu jau sabrukušo stadionu atstājusi neiežogotu un brīvi pieejamu tuvējās apkaimes bērniem.

Daugavpils novadā brūk skolas

Sniegs nav saudzējis arī skolas. Sniega svaru nav izturējušas trīs Daugavpils novada skolas. Tajās ielūzis jumts un appludinātas mācību telpas. Šāda nelaime piemeklējusi Salienas vidusskolu un Vaboles un Birznieku pamatskolas.

Tāpat ar ūdeni ir nolieta arī Daugavpils novada Kultūras centra lielā skatītāju zāle un administratīvais korpuss.

Elmārs Barkāns/Foto: ntz.lv

­