Sabiedrība
2011. gada 2. februāris, 08:42

Ķīniešu jaunajam gadam jāsāk gatavoties jau šodien

Jauns.lv

Pēc Ķīniešu kalendāra 3. februārī plkst. 4:32 sācies baltā truša jeb kaķa gads. Tātad mums ir kārtējā iespēja sākt visu no sākuma! Kā programmēt sevi tā, lai šis gads ir veiksmīgāks, radošāks un panākumiem bagātāks nekā iepriekšējais? Par to, kā nekrist panikā un neieslīgt pesimismā, saskaroties ar kārtējām ekonomiskajām un sociālajām problēmām, vārdu sakot, kā dzīvot laimīgi, Kasjauns.lv jautā psihologiem un pārmaiņu treneriem.

Dita Blūma, numeroloģe, Fen šui speciāliste:

– 3.februārī, kad pēc Austrumu kalendāra sākas jauns gads, ir enerģētiski spēcīgs brīdis. To nosaka dabas ritms un Mēness cikla maiņas punkts. Arī debesīs mēs varēsim redzēt jaunu mēnesi. Tas, kā mēs sevi kodējam šajā laikā, ir ļoti svarīgi. 2. februārī vajadzētu atbrīvoties no nevajadzīgām lietām, domām, bailēm, nedrošības. Diena ir lieliski viegla, viss sliktais ies projām maģiski viegli. Uz baltas lapas maziem burtiņiem uzrakstiet visu no kā vēlaties atbrīvoties. Jāraksta nevis vienkārši no bailēm, bet ko kādām un kāpēc. Rakstītajam jābūt tādai kā grēksūdzei. Pēc tam saplēsiet papīru, sadedziniet vai nolaidiet podā. Protams, visu ekonomisko krīzi podā nolaist neizdosies, bet kādu daļu noteikti.  

Es tā daru katru gadu un man palīdz. Arī mājas tīrīšana dienu pirms jaunā gada iekustina enerģijas un atbrīvo telpu jaunam, labam sākumam. Savukārt 3.februārī 4.30 sākas jauna Mēness diena, kas beidzas jau 8.01.

Šajās īsajās stundās jāpaspēj uz sarkanas papīra lapas sarakstīt vēlmes. Jāraksta tagadnes formā, nelietojot formu „ne”, ko Kosmoss un zemapziņa neatpazīst, līdz ar to uzskata par vēlēšanos. Tātad jāraksta: man ir darbs skolā, es esmu vesela, man ir 1000 latu alga. Protams, ja uzrakstīsiet kaut ko nereālu, piemēram, man ir lidmašīna vai man ir divstāvu jahta, ticības momenta nebūs un visa burvība zudīs.

Jā, viegli pateikt, domājiet pozitīvi, ja daudz kas ir uz izjukšanas robežas – darbs, mācības, ģimene.  Es ieteiktu dzīvot ar interesi pat tad, kad esat neapmierināts. Skatieties uz lietām, notikumiem ar dzīvu, ieinteresētu skatu, novērtējiet to, kas jums ir: nav darba, bet ir laba veselība, nav nauda, bet ir jaunība un daile, nav veselība, bet ir stipra ģimene. Nevajag aizmirst par kosmisko pievilkšanas faktoru – tas, par ko jūs domājiet, tas vairojas. Ja priecāsieties par dzīvi un redzēsiet labo, tā visa nemanot saradīsies aizvien vairāk. Cilvēks iekļūst avārijā un saka, ka neko nav darījis, lai tā notiktu, bet visu laiku skatoties pa televizoru šausmas, zemapziņa tās uztver kā vēlmi un nav brīnums, ka kaut kas tāds tiek realizēts dzīvē. Gadu mija ir enerģētiski spēcīgs laiks un ja mēs par kaut ko ļoti domāsim, tas piepildīsies. Ja mēs vārdus stādam tāpat kā puķi ar domu, ka tā augs, tad tā arī būs. Un atbrīvojaties no krāmiem. Tas ir būtiski.

Dace Briede –Zālīte, koučinga trenere, personīgās izaugsmes speciāliste:

– Jēdziens „panākumi” pats par sevi ir abstrakts, jo zīmē kaut ko citu, vienam no laukiem pārcelties uz Rīgu, otram no Rīgas uz Ņujorku, vienam apprecēties, otram izšķirties. Katram pašam sev ir jādefinē, kas ir viņa panākumi, neatkarīgi no ekonomiskajiem apstākļiem un tā, ko raksta avīzēs. Protams, ārējie notikumi maina lietu kārtību. Piemēram, ja jūs meklējat darbu bankā, jārēķinās, ka tur vairs nav tik liela alga un karjeras iespējas. Tas nozīmē, ka savas spējas ir jāuzpucē, jāapgūst kaut kas jauns.

Jāsāk ar skaidru savu panākumu apzināšanos, jo nevar gribēt vienkārši „panākumus”, jūs negribētu manējos un es neņemtu jūsējos. Jāsaprot, kas no visa sniedz laimi, apmierinājumu un emocionālu labsajūtu.

Kad mēs saprotam, kas mums iztrūkst, varam sākt strādāt pie tā.  Ja mēs saprotam, ka gribam pavadīt laiku kopā ar bērniem, tad man jautājums, kāds tam sakars ar nelabvēlīgiem ekonomiskiem apstākļiem? Ir jāsaprot, kas priekš mums ir progress tieši šobrīd, jo vakardienas panākumi šodien vairs nav aktuāli.

Viena no aktuālām lietām šobrīd daudziem ir vēlme dabūt darbu. Tad mums jāsaprot, vai mūsu prasmes vēl ir aktuālas, ko mums vajadzētu uzlabot, mācīties. Lai sasniegtu mērķi, katru dienu kaut kas ir jādara. Nevar sēdēt mājās un domāt: cik briesmīgi, ka nav darba. Neviens nezinās, ka kāds te aiz slēgtām durvīm gaida darbu.

Cilvēki mēdz teikt: es desmitiem reižu esmu mēģinājis, bet man nesanāk. Tur jau tā lieta, ka mērķa sasniegšanai mēs lietojam vienus un tos pašus instrumentus, nepamēģinot citus. Ja ir vajadzīgas šķēres, mēs varam strādāt ar karoti un naglām cik gribam, tāpat nekas nesanāks.

Indra Melbārde, nerolinvistikās programmēšanas un koučinga trenere:

Šis laiks ir lieliski piemērots, lai atmetu veco, atteiktos no nevajadzīgām lietām un sāktu kaut ko pilnīgi no jauna. Gudri cilvēki šo situāciju pieņem bez kurnēšanas un izmanto savā labā. Šis ir dzīves posms, kad ir iespēja noticēt: visi resursi ir mūsos, atliek iemācītos tos iedarbināt. Nekas nenotiek tāpat vien, šis ekonomiski smagais laiks mums dots, lai mēs dzīvē kaut ko pārvarētu, mainītu, domātu, lai nedzīvotu kā dārzeņi. Esmu pārliecināta, ka tie, kas patiesi grib pilnveidoties un ir gatavi rīkoties, šo laiku izmantos savā labā.  Ar ko būtu jāsāk? Zaķa/kaķa gadā der apsēsties un uz sarkanas krāsas lapas uzrakstīt visu ko vēlaties, kādus mērķus izvirzāt šim gadam – kādos apstākļos gribat dzīvot, kādas redzat attiecības ģimenē, kā atpūsties, kādas veidot attiecības ar kolēģiem, ko jūs būtu gatavs darīt, lai mainītu situāciju. Sarkans papīrs dod papildus enerģiju, būtu labi iekārtot mērķu grāmatu. Es ieteiktu aizrauties ar vēlmju apzināšanu, plānošanu un apgūt pareizus mērķu formulēšanas likumus.

Olga Orlova, psiholoģe, koučinga trenere:

Ja jums liekas, ka zīmīgā datumā kaut ko uzsākot, saņemsiet atbalstu no Kosmosa, tā arī būs. Lūk, kāds praktisks uzdevums: radiet slepenu failu un 3- 4 nedēļu laikā uzrakstiet 100 visdažādākā līmeņa un rakstura vēlēšanās. Apsēžaties, atbrīvojaties un nekritiski rakstiet visu, kas ienāk prātā, sākot ar vēlmi nokrāsot logu, sakārtot drēbju skapi, beidzot ar ceļojumu uz Mēnesi. Disciplinējiet domāšanu! Tā vietā, lai teiktu: nu jā, es gribētu, bet man neizdosies, tas neizdosies, aizmirstiet par varēšanu, rakstiet, ko vēlaties. Iespēja radīsies tad, kad radīsiet plānu. Pēc kāda laika pārskatiet vēlmes, atsijājiet svarīgās un steidzamās, svarīgās un nesteidzamās un nebūtiskās, tad apsēžaties un padomājiet kam jūs gribat veltīt šo gadu. Pēc tam formulējiet mērķus, plānojiet laiku un maziem solīšiem virzieties uz priekšu. Lai jūs neuztrauc tas, ka kaut kas piepildīsies pēc 20 gadiem. Jums taču nebūs žēl laika tik skaistam mērķim!  Jo tālāki mērķi, jo lielāka jēga būs dzīvei. Savā dzīvē mēs varam izdarīt visu, ko vien vēlamies un to es arī jums novēlu Jaunajā Gadā.

Evija Hauka/Foto: AFP/LETA