Lēmums par kontrabandas cigarešu atdošanu kravas īpašniekam ir atcelts
112
2011. gada 6. februāris, 20:28

Lēmums par kontrabandas cigarešu atdošanu kravas īpašniekam ir atcelts

Jauns.lv

Nu jau likvidētās Muitas prokuratūras lēmums par 12 miljonu kontrabandas cigarešu atdošanu kravas īpašniekam ir atcelts kā nepamatots. Tas noticis jau 2011. gada 26.janvārī.

­

"TV3" raidījums "Nekā personīga" vakar ziņoja, ka 2009.gada Ziemassvētkos aizturētā kontrabandas cigarešu krava ar 12 miljoniem cigarešu pēc nu jau likvidētās Muitas lietu prokuratūras lēmuma atdota atpakaļ tās īpašniekiem.

Prokuratūras sabiedrisko attiecību speciālists Andrejs Vasks aģentūrai LETA norādīja, ka, realizējot Kriminālprocesa likuma 46.pantā paredzētās amatā augstāka prokurora pilnvaras, Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Pirmstiesas izmeklēšanas uzraudzības nodaļas virsprokurore Viktorija Opincāne jau 2011.gada 26.janvārī atcēla kā nepamatotu bijušās Muitas lietu prokuratūras virsprokurores Daigas Krecu lēmumu par rīcību ar "TV3" sižetā minētajiem lietiskajiem pierādījumiem.

Tāpat nolemts lietiskos pierādījumus - cigaretes - turpināt glabāt Nodrošinājumu valsts aģentūrā.

Nesaprotams lēmums

2009.gada Ziemassvētkos aizturētā kontrabandas cigarešu krava ar 12 miljoniem cigarešu pēc Muitas lietu prokuratūras lēmuma atdota atpakaļ īpašniekiem.

2009.gada Ziemassvētkos Valsts ieņēmumu dienests (VID) lepni stāstīja par izmeklētāju un muitnieku kopīgi atklāto tā gada milzīgāko cigarešu kontrabandu. Viss esot norisinājies kā filmā un atgādinājis agros deviņdesmitos gadus, šovakar informē TV3 raidījums ''Nekā personīga''.

.

Smagais auto ar piekabi, pilns ar cigaretēm izbrauca no Krievijas. Vienlaicīgi tieši tāda pat izskata automašīna ar identisku piekabi bija izbraukusi no Latvijas un, neiebraucot Krievijā, apstājās Latvijas muitas kontroles zonā. Tur abi auto satikās, šoferi samainīja piekabes un nomainīja auto numurus. Kravas mašīna, kas pirms brīža bija izbraukusi no Latvijas, atgriezās ar cigaretēm pilnu piekabi.

Neoficiāli zināms, ka pēc šādas shēmas divas reizes cigaretes Latvijā izdevies iemānīt. Bet trešajā reizē kaut kas nogāja greizi un kontrabandisti iekrita. Muitas kriminālpārvaldes izmeklētāji lepojās, ka 12 miljoni "Jing Ling'' cigarešu krava bijusi lielākā, kas atklāta visa gada laikā. Aizturēja abus šoferus, kravu atņēma un nodeva glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Sākās izmeklēšana par kontrabandu lielos apmēros. Kontrabandistiem draudēja apjomīgi naudas vai pat vairākus gadus ilgi cietumsodi. Cigaretes legāli ražotas un pirktas Krievijā, bet Latvijā ievestas, nemaksājot nodokļus. Tātad klasiska kontrabanda, ko caur Latvijas robežu noziedznieki cerēja ievest Šengenas zonā. Ja cigaretes pārdotu melnajā tirgū Latvijā, valsts zaudētu vairāk nekā pusmiljonu latu nenomaksātos nodokļos.

Bet pagājušā gada pēdējās darba dienās pieņemts kontrabandistiem labvēlīgs lēmums - cigaretes jādod atpakaļ.

Cigarešu īpašnieks ir kāda Skotijas ofšorā reģistrētās firmas ''Dual Agency L.P.'', par kuru zināms vien, ka to pārstāv advokāts Guntars Antoms. Viņš rakstīja iesniegumu prokuratūrai cigaretes atdot. Uzraugošais prokurors Gints Voicehovičs lūgumu noraidīja. Advokāts to pārsūdzēja iestādes virsprokurorei Daigai Krecu. Un dienu pirms Muitas lietu prokuratūras likvidēšanas virsprokurore pieņēma pārsteidzošu lēmumu - krava mēneša laikā jāatdod tās īpašniekam. Reorganizētās Muitas lietu prokuratūras virsprokurore, izskatot sūdzību par uzraugošā prokurora lēmumu konkrētajā kriminālprocesā, konstatēja, ka kravas īpašnieks ir pierādījis tās legālo izcelsmi un to, ka tā nav paredzēta realizēšanai Latvijas teritorijā, kā arī - kravas ilgstoša glabāšana rada zaudējumus valstij, līdz ar to tika pieņemts lēmums kravu atdot īpašniekam.

Arī VID Muitas kriminālpārvaldes izmeklētājs, kura pārraudzībā ir lieta, dīvainā veidā iebildumus neceļ. Gan prokuratūras, gan izmeklētāja rīcība radījusi situāciju, ka cigaretes pēc divu gadus ilgas uzglabāšanas nāksies atdot īpašniekiem. Virsprokurores lēmums ir dīvains – tas nenoliedz, ka notikusi kontrabanda, taču apgalvo, ka cigarešu īpašniekam ar to nav sakara. Par kontrabandas faktu turpinās izmeklēšana, bet pats kontrabandas objekts tiek atdots "Dual Agency''.

Neoficiāli zināms, ka par kontrabandas veicējiem prokuratūra uzskata nevis Skotijas ofšoru, bet abus šoferus, kuri it kā paši uz savu galvu ofšoram piederošās cigaretes ar viltu centušies ievest Latvijā. Prokuratūra neņem vērā, ka šis jau bija trešais muitai zināmais gadījums un ka par pirmajām divām kravām maksājumus veikusi firma "Dual Agency', nevis šoferi.

Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Marjans Burijs noliedz, ka pret izmeklētāju būtu izdarīts spiediens, lai tas dīvaino prokuratūras lēmumu nepārsūdzētu. Bet skaidri izskaidrot, kāpēc tas nav noticis, nespēj.

LETA/Foto:LETA

­